Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz djlolo #81477 üzenetére

    "kell vagy sem"

    A kérdésed már eleve nem igaz.
    Semmi sem kell, de sok minden érdemes lehet konkrét rendszerekben, konkrét körülmények között.

    Elosztóról: Általános alapigazságként annyi mondható, hogy az elosztó is épüljön a rendszer többi részéhez (árban is) arányosan illő lehető legjobb alkatrészekből (vezeték, csatlakozók, ház...), olyan konstrukcióban, amely a konkrét rendszerben a konkrét körülmények között a konkrét zenehallgató számára leginkább elfogadható hangkarakterrel szól az adott pénzért.
    Zavarszűrőről: Hogy adott rendszerben, adott helyi áramszolgáltató adott helyi áramszolgáltatása mellett érdemes-e bizonyos tápszűrésekkel kísérletezni, az az adott rendszer és adott helyi áramszolgáltatás függvénye, és az adott zenehallgató személy függvénye is, leginkább próba-szerencse alapon, pro és kontra hatásokkal járván a rendszer hangminőségére nézve.

    Tehát éppen arról nem írtál semmit, ami alapján esetleg valamiféle választ lehetne adni az egyébként hibás logikájú kérdésedre:
    - milyen hangrendszer,
    - milyen áramszolgáltatási sajátosságok,
    - milyen felhasználó (utólag írtál annyit, hogy kezdő hifista szándékú).
    Kezdve onnan, hogy azt se írtad le, hogy mi az a konkrét "ilyen elosztó", aminek a képét belinkelted - nincs "ilyen elosztó", konkrét elosztók vannak konkrét működésmódokkal. Az általad linkelt valami a képről ítélve egy áruházi gagyinak tűnik, láthatólag a Brennenstuhl egyik négyaljzatos típusa, kétlem, hogy valaki is hifi célokra használná, bár ki tudja, néha a kapanyél is elsül. Ellenben vannak hifi fejlesztők által készített hifi célú zavarszűrők (zavarszűrős elosztók), amelyek zavarszűrési módja akár hathat összességében pozitívan is a konkrét áramszolgáltatásban működő konkrét rendszer konkrét felhasználójának hangminőségélményére. Tehát konkrét rendszer, konkrét áramszolgáltatás, konkrét hifista, próba-szerencse.

    De éppen ez a zavarszűrőtípus feltehetőleg nem tartozik azok közé, amelyekkel érdemes lehet a próbákat végezgetni - bár mondom, néha a kapanyél is elsül. Optimális eredmény valószínűsíthetőbb hifi fejlesztésű zavarszűrőkkel - de mint mondtam, konkrét rendszer, konkrét áram, konkrét hifista, konkrét (és konkrét árú) zavarszűrő függvényében, próba-szerencse alapon. A hálózati zavarszűrés a hifi valószínűleg legáltalánosíthatatlanabb területe. Ugyanis, a hálózati zavarszűrés esetében nem csak arról van szó, hogy a zavarszűrő készüléknek milyen az ár-érték viszonya, milyen a hangkaraktere, hanem arról is, hogy kutyaharapást szőrével gyógyítunk, tehát eleve bizonyosan okoz károkat is a hangminőségben a zavarszűrés előnyei mellett, mindig eleve vitatott, hogy (összességében) jó-e vagy sem. Tápáram ügyben egyértelműbb terület, azaz jellemzően egyértelműbben pozitív hatású a szinuszjelgenerátor, de annál meg a magas árak az ár-érték viszonyt szokták diszkvalifikálni, legalábbis az olcsóbb rendszerekben.

    Remélem, nem ijedtél meg nagyon, kezdőként. :)

Új hozzászólás Aktív témák