Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    válasz pip #48906 üzenetére

    Az, hogy a mennyezet így készül, önmagában is nagy jótétemény a hang szempontjából. Különösebb számolgatás nélkül.. Főként, ha a padló nem lesz szőnyegezve. A sugárzók és hallgatók közé azért ajánlható..

    A légrés meghatározza egyszer a benne rezgő-lengő-mozgó-nyugvó levegő tömegét, ami szélessávú-mélyfrekis csillapítási tényező. Főként benne gyapottal. A légrés meghatározza azt a frekvenciát is, ami az áthatoló közép-frekvenciák hullámhosszára esik valamilyen arányban. A belső szerelvények alig számítanak.. Csak ne zizegjen...(Szerelés közben megrázogatni... a fémszerelvényeket. Ha utólag bezizeg, agyrém...)
    A kép alapján becsült 20 cm esetén 1300-1500 Hz esik csapdába (visszajutni már nem tud.. és a 700, 350, 3000, 4500, 6000 Hz csillapodik. A kőzetgyapot szélesíti, simítja ezt a légrésből adódó fésűszűrés-szerű sávot és hozzáadódik az anyag saját elnyelési görbéjéhez, egyenletesebbé téve azt.
    A légréssel feltett lyukacsos, hátul csillapított, önmagában maradék rugalmassággal bíró álmennyezet olyan, mintha 5 réteg vastag szőnyeget lazán felszögelnél. Szóval jó lesz az!

    A szoba elég jól tagolt ,diffúz hangteret sejtet. A sugárzók elhelyezése azt vetíti előre, hogy a mélyek nem fognak a közeli falsíkoknak köszönhetően feldúsulni, de buffogni sem.
    A középtájon elhelyezett sugárzók az elöl-hátul kábé egyenlő távolságra lévő falsíkok miatt szenvedhetik, hogy felbukkanjon egy kioltás-szerű jelenség úgy 65 Hz környékén, ha mondjuk 5m környéki a szoba hossza.
    A baloldalt nyitott ajtórés a közép-magas hangok szempontjából olyan, mint egy elnyelés, a mélyek számára pedig rezonancia kamra. Az ellentétes oldal fala pedig visszaver. Ez okozhat frekvenciafüggő féloldalasságot, imbolygást...
    Az álmennyezet megoldása nélkül a jó hifizés ebben az elrendezésben akusztikailag nem ideális.
    Az álmennyezet megoldásával azonban jóval kisebb a felbukkanó hibák lehetősége és mértéke is.

    [ Szerkesztve ]

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák