Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    nagyúr

    válasz avl #126120 üzenetére

    Ha ezt a hangszórón értjük, egyetértek. :K

    Erősítőre vonatkoztatva szokott lenni ilyen adat (néha), hogy amplifier slew rate, ami azt mutatja meg, hogy a bejövő jel gyors változására hogyan reagál az erősítő (a feszültségszintet mennyi idő elteltével emeli meg ennek függvényében). De a végeredmény, a "gyorsulás" szempontjából ennek szórása is annyira elenyésző a hangszóró membrán tényleges mozgásához képest, hogy nem kötném 1:1 ezt paramétert a "tranziens viselkedéssel" össze és a szakma sem köti ezt a dinamikához, magasátvitelhez, vagy bármi ilyesmihez.

    Hangszóróra visszatérve, azokat kontrollálni kell, mert a legeslegelső kilendülés (jelalak eltérés a nyugalmi állapottól) után azonnal bejön a képbe az, hogy ő maga is hat vissza az erősítőre, lényegében ennek a két erőnek a viszonyát írja le a damping factor. (Amiről egy profi cikk volt már itt linkelve korábban, jó régen sajnos és az ilyen nem kerül be összefoglalóba).

    Ez felfogható úgy, mint az autó kormánya: nagyony alacsony damping factor nélkül a hajtott kerék ugyan viszi az autót és gördül az úttesten, de az úttest hibái visszahatnak a kormányra erőteljesebben. Erős damping factor esetén az úthibákból semmi nem hat vissza a kormányra. (Igen, csak elhanyagolható mértékben).

    A D osztályúak damping factora a konstrukcióból fakadóan óriási, de például egy 5 és 50-es (A, AB osztály) DF érték között nagyobb a szubjektíven is hallható különbség, mint 50 és 2000 között. Sok klasszikus erősítő (A, AB) damping factor-a 50-80 körülre esik nagyságrendileg, viták mennek arról, hogy meghalljuk-e egyáltalán és olyanokat mondjunk, hogy melyik mennyire kontrollálja a hangszórót és teszi azt "gyorssá" tranziens szempontból.

    Túl ennek a definíciónak a tényleges magyarázatán, így emberi szubjektív oldalról én a DF számlájára írnám a hangszóró kontroll képességét, ezután pedig ennek számlájára írnám a tranziens viselkedés képességét is, hiszen az összefüggés egyszerű: valahogy eddig CSAK D osztályúnál tapasztaltam azt, tökmindegy hogy NCore vagy egy 1 dolláros TPA3116D2, hogy "friss, dinamikus, jól megfogott" a mélytartomány, amit márkától és belső felépítéstől függetlenül csak a damping factorral tudok összekötni, főleg, hogy csak egy mélyhangszóró tud érdemben visszahatni az erősítőre, lévén, hogy ez képes akár csak kicsit is szignifikáns mozgási energiát tárolni az első kilendülés után, ami indukció révén visszajut az erősítőbe. Szóval, már a legelső D osztályokról, amik mélyet erősítettek, lejött nekem anno azonnal (cimbik autóhifiztek), hogy te jó ég, ez mennyire megfogott mély, és ez bőven túlmutatott azon, hogy amúgy milyen engedékenységű meg milyen dobozba van milyen hangszóró szerelve. Kétségtelen, hogy a zárt dobozok például közepes-kicsi térfogat esetén "feszesek", de pláne reflexnél, jobban tetten érhető az, ha D-vel vannak hajtva.

    Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák