-
IT café
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz bandor #71058 üzenetére
Ne tedd a mennyezet alá a surround hangsugárzókat, mert akkor mögötted nem fog virtuális tér kialakulni. Mindent föntről fogsz hallani.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz bandor #73540 üzenetére
Attól függ, hogy mi a szoftveres környezet. Egy Dirac röhögve összehozza őket, de ha elég közel vannak az adott márka példányai (például Focal, B&W, SVS, ellentétben ezekkel: Klipsch, Monitor Audio) az Audyssey is. A lényeg, hogy újra kell kalibrálnod, és minél jobb a kalibráló, annál kisebb eltérés lesz. PC-n akár teljesen külön márkákat is gondolkozás nélkül használhatsz együtt.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Yamahás
junior tag
válasz bandor #73545 üzenetére
A lényegét értem, csak kiváncsi voltam ,hogy miben lehet jobb, az amúgy sem alsó kategóriásnál?
Nekem is volt Missionom, még a V63 fronttal levő szett,
Életem egyik legrosszabb döntése volt,hogy eladtam.
Sajnos tovább adta egy "kereskedőnek" és szétdarabolták a szettet.
Aztán volt M6 szettem, ami alacsonyabb kategória. A Centerrel nem volt azzal sem hiányom, viszont a frontok voltak gyengék nekem. Bár inkább többet zenéltem,mint moziztam. -
bandor
tag
-
félisten
válasz bandor #75070 üzenetére
nekem nem tett hozzá túl sokat. egy darabig úgy használtam. Hogy őszinte legyek a dobozok tetejére helyezett Atmos többet ért,de az is sok mindentől függ.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Ger_man
senior tag
válasz bandor #75070 üzenetére
Nekem Atmos esetén a frontokra rakott hangszóró (Upfiring) jobban kihozta a "buborék" hatás, tényleg olyan volt mintha közvetlen felülről érkeznének a hangok bizonyos jeleneteknél. De végül Front height lett a végső beállításom, mert ki akartam próbálni a DTS:X-et is, de az erősítőm (Sony STR-DN1080) csak front height pozícióban engedélyezi a DTS:X-et (mert valóban a DTS is így kéri, a Dolby meg pont nem). De végül a center lift up fícsör (felkeveri a center hangsávot a front height-okra, emiatt olyan mintha tényleg a tv-ből szólnának a beszédhangok) annyira tetszett, hogy emiatt elviselem, hogy Atmos esetén érződik, hogy nem felettem, hanem előttem-felettem szólnak a hangeffektek. Érdemes kipróbálni, az upfiring pozíciót is, lévén hogy ez a legkönnyebb, front height-nál már sajnos muszáj fúrni a falat, emiatt nehezebb a "downgrade".
-
Dorian
félisten
válasz bandor #75082 üzenetére
Ill. teljesen egyéni helyzet függvénye is. Nálam elég jól teljesít a 7.1, nincs viszketős hiányérzetem, így nem mozgat az atmos. De ha egyszer bedöglik a jelenlegi AVR-em, akkor akármit veszek, úgyis tudni fogja az atmost, akkor már valószínűleg feldobok 2 hangdobozt a plafonra.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
morfondőr
őstag
válasz bandor #75082 üzenetére
Techno Dad demózgatta a különböző elrendezéseket, Youtube-on fent vannak a videói. A front height igazából akkor jó, ha van hozzá rear hight is, mert egyedül tényleg nem túl nagy szám. Nekem is egy darabig úgy volt, amíg nem szereztem be a mennyezeti sugárzókat. Igazából valamennyit tett hozzá a dologhoz, sokkal szélesebb lett a front szekció, de ezért nagyon nem érdemes szvsz költeni. Nekem elfekvőben lévő HK szatelitek kerültek fel ideiglenesen.
Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714
-
félisten
válasz bandor #75090 üzenetére
Ha a frontok tetejére való kifejezetten ( marketin) atmos hangszórót veszel, az feltehető a falra is magassági sugárzónak. Azaz igazából veszíteni valód nincs vele, mindkettő megoldást kipróbálhatod és eldöntheted nálad melyik működik jobban.
Én abszolút egyetértek azzal ,hogy a front fölötti magasságinak csak akkor van némi értelme, ha hátra is teszel, mert a frontok terét valamelyest szélesíti de elég nehéz beállítani hogy a kisebb polcsugárzók megfelelően javítsanak a hangzáson( szerintem Diracon kívül más erősítőhöz adott bemérő nem is igen lehet képes erre hogy ezt összevasalja) egy nagy álló mellett, atmos effekteket meg nem képes megfelelően vissza adni így, de 4 darabos felállásban megfelelő dőlés szög esetén már létrehozható bizonyos magassági tér ,még ha nem is klasszikus mennyezeti atmos hangkép.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz bandor #75099 üzenetére
Én azt mondanám ha nincs nagy árkülönbség érdemes márkán belül maradni. Ha szerinted van más márkában lehetőség akkor szerintem érdemes mérlegelni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz bandor #75107 üzenetére
Az Atmosnak szerintem 2 hangszorós kialakítással 2 esetben van értelme.
Ha mennyezetbe van építve a dolby ajánlása szerint ,vagy pattanós formában.Szerintem.
A medialejátszó nem igen keverhet neked semmit,max az erősítő. Ezek kamu dolgok.,Nem a pontos hangképet fogod megkapni pl egy felkevert hang esetén.
Természetesen lehet az erositovel kevertetni hangot rá,de azzal jobb tisztában lenni hogy az atmos hangszorók valódi hangsávban pár jelenetnél aktívak és kiegészítő szerepük van,szóval ha dolgoztatni akarod őket egy 5.1 nél az már nem a valódi hangképet adja vissza amit megálmodtak,hanem az erősítőd kreálta valamit.
Ez persze tetszhet is,ízlés kérdése,nekem nem jön be igazán.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz bandor #75107 üzenetére
Egyértelműen az 5.1.4, hiszen a 7.1.2 kiheréli az egyik réteget és a magasságot 2 dimenzió helyett csak 1-en érzed. A 3D hangból így lesz 2 és fél. Az Atmos vezető mérnökét is kérdeztem, szerinte is fontosabb a 4 felső. A hátsó surroundok azért szólnak 5.1-nél is, mert azokon is kiadja ugyanazt a hangot, mint az oldalsókon, hogy egységesebb legyen a tér. Ezek ugye eredendően nem pontos lokalizációra készültek, moziban végigpakolták surroundokkal a falakat.
DougButabi: hát még ha sorba kötött volna pár switchet. Sajnos a hallásunk annyira nem megbízható, hogy könnyű magukat átverve ilyeneket hallani, a mérést pedig ügyesen demonizálták a marketingesek, olyannyira, hogy egy betépett audiofil vérre megy olyan egyértelmű fikcióval is, hogy márpedig ő látott sárkányt... Valaki egy hosszabb LSD trip után elkezdte valamelyik amerikai fórumon a switchezést, és konkrétan két hónap kellett hozzá, hogy mezei switcheket audiofilnek átcímkézve módosítás nélkül hatalmas feláron kezdjenek árulni, a rászedhetők pedig tonnaszám veszik...
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
bandor
tag
válasz bandor #75169 üzenetére
Közben összeállt az atmos rendszer. (32 m2 nappali) 5.1.4 ben próbáltam először. Két első mennyezeti, plusz két hátsó atmos "pattanós" hangszóró. Finoman szólva nem hozta meg a várt eredményt. Az erősítő multeq xt32 rendszerével kalibráltam be a hangszórókat. Ez jó munkát végzett. Megmértem hangnyomásmérővel is, és mindenhol ugyanakkora db el egységesen szólaltak meg a hangfalak. Apple tv. + streaming forrásaival tettem próbákat, de abszolút nem győzött meg. A mennyezeti hangszórók mintha nem is szólnának. Fel kellett másznom megsasolni,hogy egyáltalán működnek e atmos forrásnál. Pedig a hangerőszintek, mint említettem jól vannak beállítva. A hátsókkal hasonló a helyzet. Azt viszont éreztem, hogy hiányzik a plusz két hátsó surround. Demó anyaggal nem próbáltam, de hát nem is azt fogok nézni . 95 százalékban streaming megy rajt. Ezután a két hátsót visszakötöttem surroundoknak 7.1.2 be. Így legalább visszajött a régi érzés. A két mennyezetit meghagyom ha már bekötöttem, de nem sokat tesz hozzá az egészhez. Felesleges pénzkidobás, legalábbis nálam. Egy két jelenetnél talán éreztem, hogy felülről suhan el a hang, de lehet hogy csak placebo hatás volt.
A tanulság, hogy otthoni körülmények között nem egyszerű a tökéletes atmos hatást elérni. Kíváncsi lennék , hogy van e valaki, aki érezte azt a hűha hatást. -
félisten
válasz bandor #75421 üzenetére
Nekem nagyon szépen működik. Én azt gondolom,( lehet tévedek) probléma az hogy legtöbben azt gondoljátok hogy az Atmos egyfajta csoda pedig egy átlagos akciófilmben talán 10 percig szólnak effektek terén, de akkor viszont jól.
Amúgy streamingen nincs valami jó minőségű atmos hang . Teszt fájlok azért jók, mert azzal tudod ellenőrizni hogy egyáltalán jól van e beállítva és hogy a direkt arra kihegyezett anyagnál érzed e a térhatást. ha nem akkor gond van a setuppal.
A másik amit szerintem próbálj meg hogy vagy BR lemezzel vagy pedig egy jó minőségű
rip anyaggal teszteld le a rendszeredet, ne Netflix stream butított hangminőségével aminél az Atmos hangsáv átfér az ARC keretein belül simán.[ Szerkesztve ]
-
morfondőr
őstag
válasz bandor #75423 üzenetére
Apple TV-n a legutólsó 5 perces kis rajzfilmek is atmos sávval vannak ellátva. Nekem gyanús, hogy ezek csak ilyen "felskálázások" és nem eredetileg így keverték. Persze ez csak tipp részemről!
Sajnos strramingben nem találkoztam még HD hanggal, DD+ atmos meg néha tud jól szólni, de nem sűrűn. Jelenleg 4 szolgáltatáshoz férek hozzá, de egyre idegesítőbb váltogatni állandóan közöttük, meg észben tartani, hogy mit melyiken találtam! Plex meg egyre szimpatikusabb.Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714
-
-
Gino20
őstag
válasz bandor #75446 üzenetére
Esetemben a 7. megoldás kivitelezhetetlen. Ami szóba tud jönni, az max 5.1.4, de a .4 is szerintem túlzás lenne, mert a háttérsugárzók majd kb 180cm magasságba tudnak kerülni (át lesz építve a helyiség szóval már arra az elrendezésre gondolok) és így már viszonylag közel lenne a hátsó atmoshoz, na meg 7 csatornás AVR-em van, az sem segíti a dolgot
-
VoidXs
Topikgazda
válasz bandor #75485 üzenetére
Persze, tökéletes, viszont arra figyelj, hogy amit a szünetmentesekhez megadnak, az nem az RMS teljesítmény, és kb 70-80%-át tudják tényleg leadni. A másik, hogy nem igazán kell neked, hacsak nem nagyon zavar, hogy ritkán vissza kell kapcsolni.
Árammegvonás kizárólag mozgó alkatrészekre és perzisztens tárolókra káros, és mivel ez egy erősítőben csak a ventilátor, az meg garantáltan mindig stabil állapotban van, nem mehet tönkre emiatt. Persze, ha pont frissítés közben üt be, akkor teljes kampó, de milyen gyakran csinálsz ilyet?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- OLED TV topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Jövedelem
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Gitáros topic
- ASUS routerek
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Nyomtató topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest