Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ghoosty

    őstag

    válasz brownus #16 üzenetére

    A GMO vita kicsit hasonlít az E-szám vitához. Egyik esetben sincs tudományos vita, csak érzelmi befolyásolás, jobb esetben tájékoztatás. Az átlag ember számára mind a kettő valami ismeretlen dologról szól, de neki kell megennie. Ráadásul, lehet jó kis demagóg példákat hozni, hogy miért káros és veszélyes. Pl E 948-at összekevered az E 949-cel és egy erősen robbanásveszélyes anyagot fogsz kapni. Mindenhol hirdetik, hogy a nyírfacukor milyen egészséges. Közben meg annak is megvan a maga száma (E967).
    De ha szétbontunk egy növényt, akkor az tele lesz E-számmal jelzett molekulákkal.

    GMO-nál meg, huh beleraktak egy gént és mérget termel a növény. Igaz, ennek a méregnek nem sikerült még megállapítani, hogy mekkora dózistól mérgező az emberre, mert olyan magas, de lepkéket pl minimális mennyiség már megöli. Másik oldalról meg ott a paradicsom, krumpli, stb amit minden nap termelünk és közben mérgező. Paradicsom esetében érés során nagyon lecsökken a méreg mennyisége, de ha sok zöld paradicsomot eszel, még tartalmazhat annyit, hogy bajod legyen tőle. Krumpli esetében meg a hőkezelés csökkenti le a méreg mennyiségét mérgezési dózis alá. De ugyanígy méreg a szerecsendió is. Mivel nemesítés során nem kötelező, így nem is végeznek a hagyományos növényekre semmilyen hatástanulmányt. Volt is egy nemesített krumpli, amiben annyira felerősödött a méreg termelő gén, hogy mérgezést okozott.
    Itt még az alap dolog is érdekes. A közember rendszeresen említi, hogy medúza gén, baktérium gén stb. De igazából a gének sok esetben több fajban is megtalálhatóak, csak ott volt a legszembetűnőbb az aktivitása, ezért onnan jött az ötlet/onnan "másolták át".

    Ha valaki azért küzd, hogy bizonyítsa, hogy nem veszélyes, akkor az élelmiszeripari vagy GMO lobbista.

Új hozzászólás Aktív témák