- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
alienpapa
senior tag
Megvan az earth 70! Ááááá nagyon jó, nagyon szép, tökéletes. Szólok a csajosnak, h ma a földön alszik, mert kell a hely a gitárnak!
''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.
-
Eastman
addikt
válasz alienpapa #5404 üzenetére
Szólok a csajosnak, h ma a földön alszik, mert kell a hely a gitárnak!
Háháháááá! Ismerős a szitu.
Két fontos dolog a zsír új gitárnál:
1.) Télen ne tedd a radiátor közelébe!
2.) A magasabb fekvésekben (közel a testhez) is használd, hogy ott is kopjanak a bundok, ne csak a nyak felső részén! Tessék "fel"menni szólózni, akkor tíz év múlva nem fog csörögni-zörögni.Gratula, használd egészséggel!
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
őstag
Ha a boltban egy corton a boltban alapból nagyon magasra vannak állítva a húrok, azt le lehet állítani kényelmesre, vagy azt nem érdemes megvenni.
"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
-
Printszkrín
senior tag
válasz Seraph 16 #5408 üzenetére
Az attól függ, melyik boltban láttad így.
Ha a boltnak van hangszerésze, akkor az nyilván már próbálta beállítani,
ha nincs akkor az eladó nyilván nem nyúlt hozzá a gyári beállításhoz.
Egyébként meg nézd meg a nyakát, vagy kérdezz rá, esetleg,
hogy nem lehetne-e...
Ha nem hajlandók, akkor felejtős.[ Szerkesztve ]
Amikor az állatkertben az elefánt mogyorót dobál neked, ideje diétáznod!
-
őstag
válasz Printszkrín #5409 üzenetére
Így fogok tenni, és nem veszem meg, ha nem állítják be. Nem valószínű, hogy állítgatták, mert bármikor, ha néztünk egy gitárt kipróbálásra, előbb mindig elragadták, és akkor kezdték el hangolni.
-
hNp88
aktív tag
fűtéscső fölé vajh' fel merjek rakni egy fali gitártartót?
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
hNp88
aktív tag
válasz Psychonaut #5413 üzenetére
akkor jól sejtettem, h em nyerő ötlet, ffffuuuuuuuuuuuu
#5415 de az Slash volt
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
Eastman
addikt
válasz Psychonaut #5415 üzenetére
...csakhogy ő vesz másikat, ha elgörbül egy. Nem számít...
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Seraph 16 #5420 üzenetére
Egy akusztikus gitáron olyan hűde nagy lehetőségek nincsenek a húrmagasság állítására. Legalábbis nem úgy, hogy ne cseréljenek alkatrészt/alkatrészeket, vagy ne faragjanak rajtuk - szó szerint. Enélkül tulajdonképpen csak a nyakmerevítő pálcával lehet játszani, de az meg a nyak görbületét szabályozza, azért van ott - ennek melléktermékeként persze változhat, sőt változik a húrmagasság is, de túl nagy terünk nincs, főleg, ha normálisan van beállítva eleve is a pálca, a nyak.
-
alienpapa
senior tag
válasz Szten Márs #5405 üzenetére
Köszönöm!
Elég furcsa rajta játszani. Szokni kell a húrtávolságot, mert néha hozzáér az ujjam olyan húrokhoz is, amikhez nem kéne. Viszont a hangja.... eszméletlen jó! Ha kicsit erősebben megpengetem a húrokat, akkor olyan nagy hangja van h hihetetlen. Kicsit ki is kezdte a kezem. de nem érdekel, simán megéri! Majd ha lesz egy kis időm lehet írok róla egy pár sort logout-on.''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.
-
őstag
válasz Szten Márs #5421 üzenetére
Köszönöm! Akkor sajnos úgy néz ki, hogy nem az lesz az igazi
-
Printszkrín
senior tag
válasz Seraph 16 #5423 üzenetére
Azért még nézd meg a húrlábat.
Ha azt látod, hogy a fából még legalább 4-5mm fehér műanyag kiáll,
(amin a húrok fekszenek) akkor abból még lehet levenni.
Ez általános, hogy ha nem sűlyed be túlságosan a fába, akkor még lehet
lejjebb vinni a magasságot. A műanyag betét aljából kell ilyenkor elcsiszolni
egy keveset. Ez nem gond, ha van miből elcsiszolni.
A gond akkor van, ha a húrtartó farészéből alig áll ki a műanyag betét, és még
mindíg magas a húrnyomás.
Ilyenkor a nyak dőlésszögével van a probléma, és az ilyen gitár felejtős.Amikor az állatkertben az elefánt mogyorót dobál neked, ideje diétáznod!
-
őstag
válasz Printszkrín #5424 üzenetére
Köszi! Azt hiszem inkább megkérem őket, hogy állítsák be a gitárt, én ennyire nem biztos, hogy hozzá mernék nyúlni. Ha sikerül beállítani rendesen, akkor megveszem. Azért volt számomra érdekes a dolog, mert a környékén voltak hasonló gitárok, amiken sokkal alacsonyabb volt a húr fekvése, de azok elektroakusztikusak voltak. Ezért remél(t)em, hogy akkor ez is beállítható, mivel ez most nagyon megtetszett. Kézre állt, nagyon szép volt a hangja, stb.. Csak a testhez közel -emlékeim szerint- már kb. 1 centis húrmagasság is lehetett :S
-
Printszkrín
senior tag
válasz Seraph 16 #5425 üzenetére
a testhez közel -emlékeim szerint- már kb. 1 centis húrmagasság is lehetet
Ez nagyon gáz!
Ezt mindenképp be kellene állítani eladás elött!
Egyébként miért ragaszkodsz pont ehhez a példányhoz? Máshol lehet megkapod
minden probléma nélkül.Amikor az állatkertben az elefánt mogyorót dobál neked, ideje diétáznod!
-
őstag
Rendben. Nem fogom megvenni, ha nem jó. És nem is feltétlenül ragaszkodom ehhez a példányhoz, de korábban már próbáltam a cort e70-et és akkor nem tudott lenyűgözni a hangjával (kicsit tompa volt, lehet a húr miatt... nem tudom), de más gitárokkal sem voltam igazán elégedett a kategóriájában. Aztán meggyőztek (illetve én is magamat), hogy tanuláshoz, reszeléshez bőven jó egy ad810 is 25k-ért, aztán majd meglátjuk...
De a múltkor majdnem hogy véletlenül kerültem egy hangszerboltba, és megláttam egy e70-et, de kicsit máshogy nézett ki, mint korábban (valószínűleg újabb széria lehet, mert ezen már az új embléma volt, és kicsit mintha az alakja is másabb lett volna, mint a mellette lévő (elektro-akusztikus) régi jelölésűnek). Ez előbbit ott megpengettem, és azonnal tudtam, hogy ezt kerestem eddig.
De tényleg csak akkor fogom megvenni, ha rendben van a húrmagasság, mert kezdőként végképp csak szenvednék vele, ha nem oks.
Köszi a válaszokat még 1x!"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
-
Eastman
addikt
válasz Seraph 16 #5425 üzenetére
Pontosítsunk!
Itthon megmértem a három gitár húrmagasságát a testhez képest:
9 mm, 10 mm, 10 mm.A bundhoz képest kell viszonyítani! Úgy legyen jó és kényelmes! A GITÁR, Útmutató zenészeknek című szakkönyv szerint (78. oldal) a közepes húrmagasság a 12. bundnál:
- a magas E húrnál 1,6 mm,
- a mély E húrnál 2 mm.2 mm felett már magas húrokról beszélünk. Új a hangszer vagy használt? Piszkálva volt szerinted? Ha bele szerettél akkor érdemes elgondolkodni és utánajárni egy alapos beállításnak. Érdeklődj egy hangszerésznél, hogy mit lehet kihozni belőle és mennyiért!
[ Szerkesztve ]
-
alienpapa
senior tag
válasz Eastman #5429 üzenetére
Akkor az én cortomnak is maghasak a húrjai. A vékony e húrnál 3mm, a vastagnál 3,5. Majd elviszem hangszerészhez, h csiszoljon kicsit a húrlábakból. Kb mennyiért csinálják meg az ilyesmit?
Az a kis csavar, amit a hanglyuk felől lehet elérni, az mire való?''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz alienpapa #5430 üzenetére
Az a nyakmerevítő pálca állítására való, nemrég írtam róla.
Hamarosan megnézem, hogy az enyémnek milyen magasak a húrjai, mondjuk csak aprópénz-teszttel De egyáltalán nem magasak... néha játszom egy Stagg akusztikussal, na annak magasak... annyira, hogy a 10-es húrok nem kicsit jobban vágják, nyúzzák az ujjbegyeimet azon, mint a Cortomon a 12-esek... -
bubi92
őstag
srácok keresek egy képet, az a lényege, hogy két oszlop van, minden képen egy csaj és egy csávó. az a különbség a két oldal között, hogy az egyik oldalon egy gitár van a csávóknál és szebb csaj áll mellettük. ha valaki tudna adni egy linket hozzá akkor nagyon megköszönném
-
alienpapa
senior tag
válasz Szten Márs #5431 üzenetére
Visszaolvastam kicsit, és Megtaláltam amit írtál. Szóval ha jól értem arra való, h a gitár nyaka hosszában ne hajoljon meg? Az a baj, h nem bírom ki h ne tekergessem el egy kcisit. Mennyire húzhatom meg? Vissza tudom e állítani úgy, h jó legyen? Le kell e venni előtte a húrokat?
-
Eastman
addikt
válasz Szten Márs #5433 üzenetére
alienpapa: Felhúrozva kell állítani de úgy, hogy az oktáv pontossága is megmaradjon. Tehát a 12. bundot lefogva és az az üveghang ami akkor szólaltatható meg, mikor csak az ujjbegyeddel hozzáérsz a 12. bund fölött a húrhoz, ugyan az a hang legyen.
[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
válasz alienpapa #5434 üzenetére
...folyt.:
Arra viszont vigyázni kell, hogy ha túl alacsony a húrmagasság a bundok felett (tehát az alsó húrláb alacsony, vagy a nyakgörbület nem megfelelő) akkor az akkordokat lefogva és megpengetve a következő bundnál csöröghetnek, zöröghetnek a húrok.
Pl. itt; mondjuk E ok, A húr a 4. bundnál zöröghet, D húr a 3. bundnál zöröghet, G ok, H húr a 4. bundnál zöröghet, E6 ok.
Remélem érthető.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz alienpapa #5434 üzenetére
Igen, jól érted. Ha jó a nyak, akkor inkább ne piszkáld. Nem játékszer, kíváncsiságból nem érdemes babrálni, csak ha konkrét célja van.
Ha úgy látod, hogy nem okés a nyak beállítása és a merevítőrúd segítségével javítani akarsz rajta, akkor óvatosan, nyolcad, vagy negyed fordulatonként tedd. Kis leírás, amit érdemes végigolvasni előtte: [link]Egy másik oldalról pedig egy kiemelendő mondat:
"The single most common misconception is that truss rods are for adjusting action or intonation. While adjusting the truss rod does affect the playing action, that's a side effect and not the purpose for the adjustment."[ Szerkesztve ]
-
alienpapa
senior tag
válasz Szten Márs #5437 üzenetére
Inkább nem nyúlok hozzá. Lefogtam a húrokat az első és a 14.-ik bundnál, és a hetediknél volt egy pici rés mindegyiknél, szóval a nyak az hibátlan. (minden nap tanulok valamit) Gondolom ha vastagabb húrokat rakok rá, akkor majd kicsit állítani kell rajta.
-
bubi92
őstag
válasz Szten Márs #5433 üzenetére
köszönöm
-
NeoPampalini
senior tag
???? Kérdés:
Bár már van egy-két hely ahol talán lesz érdemi segítség, de nem tud valaki hifista/hangládás boltot/embert ahol-akinél kapni basszusládába való csillapító anyagot? 1" vagy 2" vastag kellene.
-
Psychonaut
veterán
válasz NeoPampalini #5440 üzenetére
En nem, de hatha igy jobban idetalal valaki. UP!
-
X2N
őstag
válasz NeoPampalini #5440 üzenetére
Nézz át a Modding topikba, múltkor megemlítettek egy kárpitost akinél lehet kapni ilyen hangcsillapító anyagot
-
combonari
tag
Sziasztok!
Szeretnék gitárt venni (akkusztikusat), csak nem tudom, milyen márkájút. Amin én megtanultam, az egy 20éves Höner volt Szóval én kb. csak ezt ismerem, meg a Stagg-ot, meg a Washburn-t, meg természetesen a Gibson Les Pault, meg a Fendert, de azért ennyire komolyat nem szeretnék. Úgy kb. 20.000-25.000 Ft-ot szánnék rá. Van valakinek valami ötlete?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz combonari #5443 üzenetére
A Gibson Les Paul nem egy márka, hanem egy típus (vagy inkább típuscsoport), onnan a márka csak a Gibson. A Les Paul ráadásul nem is akusztikus Mondjuk a Gibsonnak vannak baromi remek akusztikusai, amiket bármikor elfogadnék
A Stagg nagyon felejtős, kilométeres húrmagassággal rendelkező, rendkívül kényelmetlen akusztikusai vannak. (Bónusznak elképesztően rossz gyári húrokkal.)
Ezért az árért szerintem elég egyértelműen egy Cort AD-810 lesz a nyerő, jobb gitárt ennyiért nem fogsz találni.
Esetleg még egy Epiphone AJ-100 megfontolandó lehet mellette.[ Szerkesztve ]
-
combonari
tag
válasz Szten Márs #5444 üzenetére
-
Eastman
addikt
válasz Szten Márs #5444 üzenetére
Tudom, hogy Cort-fan vagy, de kíváncsi lennék, hogy hogyan látod az Epiphone-t. Egy mini teszt, ha benne vagy. Mi szól a Cort mellett és mi az Epi mellett?
-
combonari
tag
Tényleg, ha már itt vagyok megkérdezem. Van egy elméletem, miszerint ha behangolom a gitárt úgy, hogy relatívan hangolom egymáshoz a húrokat, akkor lehet, hogy nem lesz hamis, de pl. egy másik gitárral nem lesz azonos, ha az is ugyanezzel a módszerrel lett behangolva, csak mondjuk a vastag E-húr kicsit magasabb volt eleve. Tehát a 2 gitár önmagához képest be van hangolva, de egymástól mégis eltér a hangjuk. Ez így mennyire helytálló?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz combonari #5448 üzenetére
Ha pontos a bundozása a gitárnak, és jól csinálod a relatív hangolást, akkor egymáshoz képest jók lesznek a húrok, hangok a gitárodon... egymáshoz képest. De vegyük azt, hogy a relatív hangolás alapjául szolgáló első húr, tipikusan az A húr nem lesz pöccre jól behangolva, valamerre csúszik az A hanghoz képest, akkor hiába a jó relatív hangolás, mindegyik kicsit csúszni fog... a másik gitáron meg megint más irányba csúszik a dolog, és puff, hiába vannak a húrok egymáshoz képest jól hangolva a két gitáron, a két gitár egymáshoz képest nem lesz jól hangolva. Mellesleg ha több hangszer szól együtt, azokat egymáshoz szokták hangolni - így a gitárokat is.
-
combonari
tag
válasz Szten Márs #5449 üzenetére
Tehát akkor az elméletem helytálló
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Apple Watch
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Politika
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.