- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Windows 11
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
Aktív témák
-
Sipi
addikt
Próbáld ki a 3.3-as sorozat más tagjait is! A 3.3.4-esben még stabil is van (3.3.4-r1).
Hátha nem kell mindent újrahúznod...
Aha: na, ez elég ciki hiba... Reméltem, csak nem talál valami headert vagy hasonló, arra lett volna ötletem.
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
Hoppá! Te kézzel akarod feltenni Gentoo-n? Ha rendszert akarsz így telepíteni, könnyen gallyravághatod az egészet!
(glibc, gcc nem egyszerű program, futó rendszer alatt nem lehet csak úgy telepíteni. Az ebuildekben megnézheted, milyen lépéseket hajtanak végre ahhoz, hogy felkerüljön, és kézzel megcsinálhatod, de felesleges - az emerge elvégzi helyetted.)
Használd az emerge gcc parancsot!
Sipi
-
Esmein
nagyúr
Na ja. Az emerge gcc rakta fel a 3.4.1-es gcc-t amivel többek közt nem fordul le : Sim, Licq, Centericq, Tuxracer, Openoffice.org, gcc. Meg ráadásul az összes hangmodulra azt írja, hogy invalid format és nem rakja be őket. Hiába van engedélyezve a beépülő modul a menüconfigban.
"I no longer want to declare war on Hungary. It would be like waging war on a mental institution." - Jeremy Clarkson
-
eddie303
őstag
Hogy lehet menet kozben raallitani a wget-et, hogy ujracsatlakozzon? Bootstrap
kozben megallt nekem, s nem akarja tolteni a gcc-t, s en itt
szerencsetlenkedek Knoppix alolLinux.... The choice of a GNU generation.
-
Sipi
addikt
Akkor próbáld ki az emerge =gcc-3.3.4-r2 parancsot!
Az emerge alapban mindig a legújabb (stabil vagy nemstabil, a beállításodtól függ) csomagot rakja fel. De Te meghatározhatod, hogy mást tegyen fel, ha explicit megadod a verzióját.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
válasz eddie303 #1457 üzenetére
Ezt hogy érted? A források letöltésénél a wget automatikusan megpróbálkozik újracsatlakozni egy site-hoz, ha nem sikerült, ha végképp nem megy, nézi a többi tükörszervert, majd a forrás eredeti letöltőhelyét.
Vagy töltés közben halt le? Akkor esetleg nem megbízható a netkapcsolat, és néha lelök?
Érdemes lehet a bootstrap előtt a bootstrap -f parancsot kiadni, ez csak letölti a forrásokat. Utána mehetsz tovább a normál bootstrappel.
-
eddie303
őstag
Valaki legyen szíves segíteni Gentoo+lirc ügyben! emerge lirc -> felment, de mondta, hogy valami változót kéne beállítani, nem kapok sehol doksit
Linux.... The choice of a GNU generation.
-
Esmein
nagyúr
OpenGL-t hogyan lehet meghekkelni ?
"I no longer want to declare war on Hungary. It would be like waging war on a mental institution." - Jeremy Clarkson
-
Esmein
nagyúr
emerge quake3 -> feldobja az EULA-t, végigpörgetem és a végén nem lehet elfogadni...
-
eddie303
őstag
válasz dr_strange #1468 üzenetére
Az nem probléma
Sipi: Kösz. Utánanézek, de lircd.confot nyomtam már be neki, ha az elég akkor nincs baj.Linux.... The choice of a GNU generation.
-
Sipi
addikt
válasz eddie303 #1469 üzenetére
Elvileg elég.
Az ebuild a megadott driver alapján fordítja le azt a modult, amire szükséged van. Ha nem adsz meg semmit, mindet lefordítja, már csak pár sort kell a module-adatoknak megadni, hogy melyiket is töltse be.
Majd kell még egy adat, a /etc/conf.d/lircd-ben van, hogy hol keresse a démon a lirc dev-bejegyzését. Ha nem adsz meg semmit, nem tudom, mi kerül ide. Akkor neked kell kitotóznod. Serial lirc esetén bizonyára valami /dev/tty lesz, a bttv-s tunerek estén /dev/lirc/0 vagy /dev/lirc/lirc0 lesz. Modprobe lirc-xxx után nézd meg, milyen új eszköz keletkezett.
-
maniac
senior tag
Sipi nagymester:
Tobb kerdesem is lenne hozzad:
1.: Mivel tudom megnezni hogy milyen csomagok vannak feltelepitve, ugyanis eleg keves hely van mar a vinyomon es kiszeretnek gyomlalni egy ket dolgot.
2.: Hogy tudom megcsinalni, hogy a hangkartyamon (Nvidia Nf2 Soundstorm) legyen egyszerre hangja a Quake3-nak (peldaul) meg az mp3-nak is?
Udv,
Maniac
A valaszaidat elore is koszonom mester! -
dr_strange
senior tag
ad 1.:
emerge gentoolkit
qpkg -a
vagy itt egy gyors python szkript:
<pre>
#!/usr/bin/env python
sys.path = [''/usr/lib/portage/pym''+sys.path
import sys, os, portage
from output import blue, red, green
vartree = portage.vartree()
allpacks = vartree.getallcpv()
for item in allpacks:
line = red(str(count)+'): ')+blue(item)+'\n'
pkgdict[count] = portage.catpkgsplit(item)
count = count+1
sys.stdout.write(line)
</pre>
Na jó, szóval a for ciklusban lévő 4 sornak 4 szóközzel beljebb kell kezdődnie, különben szintaxis hibával elszáll (lehet ezen a fórumon valahogy kódot beilleszteni???)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
Sipi
addikt
A qpkg-s az elegáns megoldás.
De ha csak úgy kukkolni szeretnéd, mik vannak fent, és a /var/db/pkg könyvtárat szoktam nézegetni, ott vannak, miket tettél fel.
Az NF2-höz nem értek. Annyit tudok, hogy - legalábbis korábban - nem tudott hardveresen hangokat mixelni. De állítólag a elgfrisebb driverben már megy ez is, akkor csak azt kell felrakni.
Másik megoldás az ALSA ún. dmix pluginjének használata. Ehhez a Gentoo fórumán keress infót, én nem tudom kpróbálni, mert eleve hardveresen mixel a kártyám.
Elég bonyolult dolog, de sokaknak működik.
Ja, és keress rá speciálisan a Quake3-ra is, mert egy csomó program OSS hangrendszert használ, ez, mint írtam, csak egy hangot tud alapban kezelni, így trükközni kell, hogy menjen. (Az ALSA OS-emulációjának kell valamilyen paramétereket átadni.)
P.S.: könyörgöm, ne mesterezz! Nem értek nagyon semmihez, és ezért ég a fejem, ha így neveznek...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz dr_strange #1476 üzenetére
Jajj, az egyenesen zseniális!
Főleg azzal a vigyorgó zöld fejjel a közepén...
-
zrubi
senior tag
1.: Mivel tudom megnezni hogy milyen csomagok vannak feltelepitve, ugyanis eleg keves hely van mar a vinyomon es kiszeretnek gyomlalni egy ket dolgot.
Ez megmutatja az összes feltelepített csomagot, verziószámmal együtt:
`qpkg -I -v`
Amit mindig nyugodtan törölhetsz:
- /var/tmp/portage/*
- /usr/portage/distfiles/*
Sok helyet spórolhatsz még a `localepurge` segítségével is, ez letakarítja az összes felesleges (az elején meg be kell állítani, hogy melyekre van szükséged) idegennyelvű man lapot/help-et/locale-t/stb...
Törölheted még az esetleges régi kernel forrásokat is:
Ez megmondja mik vannak fent:
`qpkg -I -v sources`zrubi.hu
-
Sipi
addikt
A distfiles-ből ha mindig mindent letörölsz, az emerge-nek mindig le kell töltenie a forrásokat. Ez néha elég sok adat tud lenni...
Én néha kézzel nekiesek, és a 10 verzióban meglévő forrásokból meghagyom a legfrissebbet.
A qpkg-s megoldások szépek, viszont piszok lassúak.
Kernel forrást érdemes kézzel törölni, de utána nem árt emerge unmerge-vel le is szedni.
Ja, és akkor utána, ha a kernel új fordítási módját használod (máshová teszi a lefordított dolgokat, mint a forrás), azt sem árt letörölni. Nálam ez alapban a /var/tmp/kernel-output/<kernel-version> könyvtár, a config-kernel paranccsal állítható.
Ha meg már nem kell a kernel, a /lib/modules/version-t is törölheted. (Nem mintha olyan nagy lenne... )
-
dr_strange
senior tag
A distfiles alatt én általában meghagyom az éppen aktuális legfrissebb vanilla-kernel forrást, aztán a különböző sourceseknek elég a patchsetet hozzátölteni, meg az nvidia-driverforrást, gyakori kernelpróbálgatáskor jól jön...
JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
dr_strange
senior tag
Nem akarna valamelyikőtök Hungarian Lead Translator lenni? Részeletek a magentán, vagy ircen esténként.
JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
Sipi
addikt
válasz dr_strange #1481 üzenetére
Levélben elküldenéd, mivel jár ez a nemes feladat? Mik a kötelezettségek, stb...
-
-=crossy=-
csendes tag
Sziasztok !
Hát elhatároztam hogy Gentoo-zok egy kicsit én is mert tettszett ez a forrásalapú
disztro-koncepció. Bekészültem laptoppal szépen olvastam a telepítés közben a
html-doksit, ment is zökkenőmentesen a dolog /mondjuk véletlenül az mke2fs
paraméterének a /dev/hda1-t adtam /dev/hdb1 helyett minek eredményeképp a
redmondi ablakozós NTFS partíciója elköszönt, de már úgyis csak árnyéka volt
frissen települt önmagának.../ , el is jutottam a Stage1-ről Stage2-re váltás
küszöbére, de itt porszem került a gépezetbe... A bottstrap.sh ugyanis
couldn't load portage-2.0.50-r9.tar.bz2 hibaüzenettel köszöntött. Előtte
megpróbál resolvolni mirrorokat de mivel universalról telepítek /mert nincs netem/
nyilván nem tud . A portag-et ami a cd-n van tar-al rendesen kibontottam
a distfilesokat átmásoltam, chroot megvolt. A kérdéseim ezek lennének:
- bekavarhat-e itt a make.conf USE flagek állítása /sztem mondjuk nem/. Debianos szemszögből olyan a mostani szitu, mintha a sources.list fájlban nem lennének kikommentezve a netes mirrorok annak ellenére, hogy nincs netem.
- duron esetében mit kell a make.conf-ban march-nak megadni /Thunderbird?/
- hogyan kell net nélkül frissíteni
-miér akar mindenáron mirrorokhoz csatlakozni ?
Válaszokat előre is köszi !-oO-
-
Sipi
addikt
válasz -=crossy=- #1483 üzenetére
Bekavarhat. Ugyanis ha olyan dolgokat kapcsolsz be a USE-ban, ami alapból nincs rajta a CD-n (a distfiles), akkor kénytelen lenne letöteni.
Mondjuk a portage esetében nem ez a helyzet... Ezek szerint az eredeti telepítőCD-n lévő portage snapshotot használod, és netről semmit sem frissítettél? Ha igen, max. annyit tudok elképzelni, hogy a make.conf-ban engedélyezted az instabil csomagokat (ACCEPT_KEYWORDS=''~x86''). Ekkor más verziót próbálhat feltenni.
Ha így van, tedd vissza stabilra (ACCEPT_KEYWORDS=''x86'')!
Duronhoz itt találhatsz pár infót: Bővebben: link
Netfrissítés: a Gentoo letöltési oldaláról le lehet szedni a Portage aznapi snapshotját (snapshot directory). A /usr/-be teszed és kitömöríted. Megnézed, miket akar telepíteni (emerge -p kapcsolóval), majd vagy megnézed az ebuildekben, mit kell tölteni, vagy pl. emerge -pfv csomag paranccsal kilistázhatod a neveket, letöltési hellyel együtt. Ezeket kell letölteni valahol és a distfiles-ba tenni.
Mirror: valószínűleg olyan csomagokat telepítesz, amelyeknek nincs meg a forrása. Ezért le akarja tölteni. Alapban először a mirrorokról próbál, majd az ebuildben beállított ''hivatalos'' honlapról.
-
Esmein
nagyúr
Jól hiszem, hogy nem akarok Winex telepítésnek nekiállni ?
-
Sipi
addikt
?!?
Emmostmi?
(A WineX fizetős szoftver. A Gentoo-ban nincs is igazán benne, ha megvan az eredeti, akkor egy ebuild segítségével fel lehet tenni úgy, hogy rendes helyen legye, ne csak felgányolja, mint a WineX eredeti telepítője.)
Az ingyenes Wine-t persze fel lehet rendesen, forrásból tenni.
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest