Új hozzászólás Aktív témák

  • KBaj

    kezdő

    válasz Delila_1 #44626 üzenetére

    Kedves Delila_1
    Nagyon sajnálom tudatlanságom miatt nem kaptad meg korábbi levelemet. Bocsánatodat kell kérnem, most újból elküldöm a korábban Fferi50-nek írott leveleimet.

    Üdvözöllek Kedves Fferi50! és Üdvözöllek Kedves Delila_1!
    Meglepődtem, talán gyorsabbak vagytok mint a gépem. De félre a tréfával, köszönöm a válaszokat. Viszontválaszomat igyekszem egy-két szavas idézet után megadni:
    leállítanod a futást” : Természetesen annyit már tudok, hogy ha valami folyamatot félbeszakítunk, az nincs kész. Nem is néztem annak az eredményét. Örültem, hogy nem vesztettem el a fájlt, nem kellett újra indítani a gépet.
    bemenő adat egy képletnél egy másik képlet eredménye”: A többszintű képletezést azt hiszem már értem. Azt nem értem miért befolyásolja ez a számítást. Úgy emlékszem, hogy az Excel felülről lefelé és balról jobbra irányba hajtja végre a számolást. A VBA pedig ahogy a szerkesztőben látom felülről lefelé végzi el az utasításokat. Szerintem amit el kell végezni azt el kell végezni, függetlenül attól, hogy az milyen hosszú vagy újabb bemenő adat-e. Javítsál ki legyél szíves, ha nem jól gondolkodom. Ha ugyanis nem várná meg az egyik utasítás a másik elkészültét, nagy káosz lenne.
    képleteket egymásba építjük” : Ezt a törekvést is valószínűleg értem. De szerintem a „végtelenségig” nem lehet egymásba építeni. Ugyan nem ismerek gépi korlátokat de emberit igen: külalak, logika, átláthatóság, hibakeresés, stb.
    nagyméretű fájloknál” : Természetesnek tartom, hogy vastagabb könyvet tovább tart elolvasni, még ha gyorsan is tudok olvasni.
    Alt billentyűről” és „futás végén egy újabb számolást” : Ami jelenleg jobban izgat: az alt billentyű. Kipróbáltam a programomat: Vannak „szerintem” jó adataim (hosszú Long típusúak), amin mérni tudom az eltéréseket. Egy-egy ciklust futtattam mindig ugyanazzal a bemenő adatokkal, futás közben nem nyúltam semmihez csak az alt billentyűhöz. Felváltva indítottam a ciklusokat, egyszer normál módon, másszor indítás után bal oldali alt billentyű lenyomásával. A normál módú futás ideje 3 perc volt, az alt billentyűs 1 perc 07 másodperc. Öt futást néztem, a futások ideje közötti eltérés elenyésző volt: 2-3 másodperc, ami mérési hibának is tekinthető. De az eredmények igazolták korábbi írásomat. A normál futás minden egyes eredménye (számítógéphez híven) megegyezett az eredeti adatsorral, igaz nem néztem csak 4 tizedes jegyet. Az alt billentyűs futásnál az első kettő adat megegyezett, a többi három mindig más és más volt.
    Ennyire jutottam. Kérdésekre szívesen válaszolok.
    Köszönettel:

    Kedves Fferi50!
    Köszönettel olvastam a leveledet. A képletekről írottak nehezen mennek bele a fejembe. De ha így is van, megoldja a programozó, vagyis oldja meg, figyeljen oda. Jó következtetésre jutottam? Különben azóta beépítettem egy külön elindítható leglassabb számolással számoló rutint, ami jelez ha a megfelelő helyen nem ugyanolyan számot talál, nem csak 4 tizedest vizsgálva hanem amennyit lehet.
    Az alt billentyű gyorsító hatását nem direkt kerestem és használtam, hanem véletlenül fedeztem fel. Szerintem azért lehet érdekes másoknak is, mert futás közben véletlenül is meg lehet nyomni (gondolok itt az elvetemült felhasználóra), és ha olyan a program, hibás eredményt hozhat.
    A minta feltevése nem olyan egyszerű. Több nehezebben megoldható problémával is szembe kell néznem. Az előbbiekben említett programrész egy nagy fájlnak a része. Kísérletezek és sok minden van a fájlban. Néhány jellemzője: Totál Commander szerint 23,8 MB hosszú, van benne 31 db munkalap (nem üresek) , 13 db modul több oltalas VBA-val. Igaz találkoztam már nagyobbal is. Nem egyszerű ezt úgy megtisztítani, hogy publikus legyen, de ha sikerül megküldöm.
    Köszönettel:
    ui: Most vettem észre, hogy Delila is írt és hiányolja a válaszomat.
    Sűrű elnézést kell kérnem Tőle, nem tudom jól használni a weboldalt: azt hittem, hogy amit Ferinek írok azt látja Ő is. Ezért a legutolsó komplett bejegyzésemet és ezt a bejegyzést is megküldöm Neki.
    Üdvözlettel.

Új hozzászólás Aktív témák