Új hozzászólás Aktív témák

  • Gynt

    junior tag

    Népítélet

    Alcor Myth LED

    Elég régen volt ilyen hozzászólás a topikban, ahogy néztem, úgyhogy gondoltam teszek egy próbát. Már csak azért is, mert amikor anno vettem ezt a készüléket, még 2016 végén, sokat olvastam ezt a topikot, és segített is az alapvető kérdések megválaszolásában.
    Másrészt úgy látom, hogy ez a típusú e-book olvasó most is kapható, és nagyjából változatlan formában. A napokban került a kezembe megint a saját e-book olvasóm.

    Rövid szöveges ítélet:
    Első és egyetlen e-book olvasóm, a célnak teljesen megfelel. Fontos dolog, hogy az első pár hónapban sokat használtam, azóta szinte alig. De erről nem a készülék tehet.

    Hibalista, szerviztapasztalat:
    Nem volt vele semmi gond.

    Kijelző:
    Semmi különös, 6 colos, nem érintésérzékeny, tehát gombokkal kell navigálni. A sima Alcor Myth és az Alcor Myth Led között az a különbség, hogy előbbinek nincs háttérvilágítása. Vásárlás előtt lamentáltam, hogy melyiket vegyem, az árkülönbség akkor még 5000 Ft volt (20 ezer Ft vs 25 ezer Ft), végül a ledeset választottam.
    Igazából nem nagyon használtam ezt a funkciót, vagy nappali fényben, vagy lámpafénynél használtam általában a készüléket, tehát úgy, ahogy papíralapú könyvet is szoktam olvasni. Párszor használtam a megvilágítást, akkor teljesen rendben volt, a fényerő állítható.

    Hardver:
    A méretet tekintve alapvetően rendben van, nem nehéz, de nekem kicsit problémás volt, hogy melyik kézzel fogjam, hogyan tartsam. Nagyon a könyvhöz vagyok szokva, erre hamar rájöttem. Különösen akkor volt számomra furcsa, amikor fekve olvastam.
    Tokot nem nagyon találtam hozzá, ez akkor volt problémás, amikor utazás közben használtam, de aztán erről leszoktam, és inkább csak otthon volt használva.
    Tárhelyet nem kellett bővíteni rajta, alig vesz el valamit az a pár könyv, amit feltettem.
    Az anyaga műanyag. Jó pár év után most vettem elő a készüléket újra, és a műanyag enyhén tapadóssá vált, ez főleg a hátlaphoz éréskor kellemetlen.
    Az akkumulátort nagyon ritkán kellett tölteni. Több hétig, hónapig is bírja egy töltéssel (mint említettem, általában nem használtam háttérvilágítást). Most, hogy évek után ismét kézbe vettem, még mindig megvolt a teljes töltöttség fele.

    Szoftver:
    Epub formátumot használtam általában, illetve txt formátumú fájlokat. Azokkal nem volt gond.
    Van rajta még talán valami egyszerűbb játék, de azokkal nem foglalkoztam.
    Magyar nyelvű.

    Egyebek:
    Évjárat: 2016 vége
    Beszerzési ár: 25 ezer Ft volt.
    Beszerzési forrás: edigital
    Megbízhatóság (beszerzési forrás): semmi különös
    Garancia: nem emlékszem már
    Szervíztapasztalatod: nem volt szervizben
    Össz használt idő: 10-12 hónap
    Átlagos (napi) használati idő: 1-2 óra
    Megbízhatóság (olvasó): teljesen jó
    Előző olvasód: nem volt
    Következő olvasód: szerintem nem lesz
    Mennyire szeret(t)ed: Jó volt használni alapvetően, csak sajnos magát az e-olvasót nem nekem találták ki azt hiszem. Én szeretem a könyvet magát.

    Megérte a pénzét?:
    Érdekes kérdés. Mint azt fentebb írtam, nem nekem való az e-book. Ezt nyilván a használat közben tudatosítottam magamban. Azonban alapvetően azért vettem, hogy elolvassak olyan könyveket, amelyeket elektronikus formában ingyenesen meg tudok szerezni (tipikusan a mek.oszk-ból), és amelyeket nem kívánok a polcomon tudni. Ezt a célt teljesítette.
    Amikor én vásároltam, ez a készülék 25 ezer Ft volt. A mai napon egy ilyen olvasó kb. 33 ezer Ft-tól kb. 40 ezer Ft-ig terjedő árért kapható különböző boltokban. Nem vagyok képben a piaccal, hogy mennyibe kerülnek más olvasók, de aki tudja azt, hogy egy átlagos e-book olvasóra van szüksége, annak megérheti még ezért az árért is.

    Olvasási élmény:
    A kijelzőt nézve semmi különös nincs. Nem bántja a szemet, nem fárad el az ember jobban, mint egy könyv olvasásánál. Nekem azonban nem adta azt az élményt, mint egy papíralapú könyv olvasása. Ez nem a készülék hibája, vélhetően más termékkel is ugyanígy lennék. Azt gondolom, hogy nekem kell a könyv maga, a lapozás élménye, az, hogy bármikor visszaforgatok három másodperc alatt 30-40 oldalt, mert emlékszem rá, hogy nagyjából melyik oldalon, a lap melyik részén volt a keresett része a könyvnek. Ezt az e-book olvasónál nem tudom kivitelezni.
    Nagyon zavaró volt, hogy mindig csak egy oldalt látok a könyvből, és nem kettőt.
    Azt vettem még észre, hogy sajnos sokkal kevésbé jegyeztem meg az olvasottakat, mint amikor papíralapú könyvet olvasok. Pedig olvastam rajta novellát, többszáz oldalas nagyregényt, és persze a kettő között is.
    Hiányzott az is, hogy amikor az ember csak úgy kézbeveszi az éppen olvasott könyvet, akkor belelapoz, belepillant. Ezt itt nem lehet megcsinálni.

    Összegzés:
    Mondhatni, hogy tettem egy próbát ezzel a dologgal, és fogom még vélhetően használni ezt a készüléket, azonban alapvetően számomra nem opció a papíralapú könyv helyett az e-könyv. Amikor használtam, akkor jó érzéssel tettem, de én maradok a rendes könyvnél.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák