Új hozzászólás Aktív témák

  • Beowulf_78

    addikt

    válasz fekeandras #2748 üzenetére

    Én elég régóta arhiválok adatot dvd-re. 20.000-30.000 db lemezt biztos megírtam a 9-10 év alatt. Persze próbáltam én is törekedni a minőségre, de pl. amikor kezdtem akkor egyedül a RITEK alapú Universal volt az egyik legjobb a piacon a maga 6-700ft /db árával. Akkoriban azért vert a víz 1-1 kifogott rossz szériánál a brutál lemez árak miatt.
    Az eddigi tapasztalatom alapján nincs jó és rossz lemez. Persze kivétel ez alól a néhai Princo ill. az Arita. Ezek csapnivalóan szar minőségűek voltak, nem tartották a felírt adatot, és sok volt belőlük a selejt. De idáig amikre írtam, TDK, Verba, Maxell, Philips, és az összes többi hasonló szintű lemezből volt jó és rossz széria. Volt hogy 2 egymást követő TY szériás Verbát szoptam be..az első jó volt, a második eresztés kevésbé, amiből sokat rontottam. Ezt majdnem minden lemezzel eljátszottam. Iszonyat módon hullámzik a gyártási minőség Verba és Verba között is. Már nem kapható a Plextor lemez, ami magasan a legdrágább volt a maga korában, mindenki esküdözött rá, de abból is voltak visszaolvashatatlan példányaim. Nem tudhatod meddig lesz jó egy lemez...lehet hogy 1 év lehet hogy 10 év. Sok lemezem van, ami 6-7 évnél öregebb, és tökéletesek. És van pár ami összefosta magát. Összességében nem rossz az arány, tehát a nagy részük sokáig tudja tárolni az adatot, de nem tipus és alapanyag függő. Sokkal inkább lehet befolyásoló tényező a 6x gyorsabb írás, és a dvd író minősége. Én mindig Pio-kat használtam, nekem ezek jöttek be, most is ilyeneket használok. De ha globálisan nézem az írókat akkor még talán az NEC az, amit megvennék, mert jól bírja a kiképzést. Sok múlik azon megtalálod e azt a lemez tipust amit szeretnek az íróid. Ha igen, akkor arról nem szabad váltani, fölösleges kockázat.
    Tehát ha 4-6x írással fogsz arhiválni jó minőségű íróval jóval nagyobb az esélye a tartós adatnak. Sajnos a 8x íráshoz, hogy az tartós is legyen, gyenguska minőségűek a mostanság kapható lemezek. Mivel a fénykép arhiválás sarkallatos pont, főleg ha adat vesztés van, én mindenképpen 2 példányban írnám ki 4x sebességgel. ;)

    Szakmai kérdésekkel ne pü-ben keress....használd a megfelelő topikot! A 4890 CF tesztet amit elkezdtem, nem fogom befejezni. Majd megcsinálja más. A meglévő nVidia-s cikkeimet pedig törölni fogom.

Új hozzászólás Aktív témák