- macOS PC-re
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Mozilla Firefox
- XPEnology
- ASUS routerek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Debian 7.5 Négy nap alatt kétszer fagyott le. Most a billentyűzet is elszállt és a microSD ki- és visszatételére sem reagált. Egyik pillanatban még böngészek, majd a latop ventillátora közepesen felpörög, a következő pillanatban - most nem desktop fénykép - fekete a kijelző, mintha kikapcsolt volna. Ugyan az mint az összes többi disztrónál, kivéve az Ubuntu 13.10-et és a Manjaro 0.8.10r1-et. Minden más Linuxnál elő jön ez a jelenség. Lehet, hogy zárt driverrel kellene feltelepíteni...
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #5901 üzenetére
Én meg végül felraktam a MATE 1.8-at, és még jobb mint volt.
Azóta sem fagyott, minden abszolút tökéletes.Lehet tényleg vissza kéne tenned a régi kernelt, és felrakni a nonfree drivert.
Ehhez pedig az /etc/apt/sources.list -be be kell írnod a következő sort:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
Aztán ugye apt-get update
és mehet a driver.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5902 üzenetére
Elkéstél, feltettem az openSUSE-t. Sanos már az elején megőrjít, ugrál a flash a Firefoxban. Ha átállítom html5-re, akkor meg nem játszik le semmit. :s
Nah, ne offoljuk szét a Debiant, lehet, még a Windows visszahelyezése előtt egy utolsó nekirugaszkodásra még visszatérek. Nem akarok minden héten próbálgatni, ez a Linux nálam kezd nagyon öncélú lenni és nem a használatról szólni. Windows alatt ilyesmi fel sem merülAsus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #5903 üzenetére
Ha legközelebb felrakod a Debiant, netinstallt szedj le és azt rakd fel, és ha elértél erre a képernyőre, szedd ki a Desktop environtment elől a * jelölést.
Aztán manuál rakd fel a Gnome-t, majd a lightdm-et.
Így nem lesz teleszemetelve a rendszer mindennel.
Vagy próbáld ki a MATE-t ugyanígy, hátha tetszik. Jóval kisebb a gépigénye mint az újabb gnome-nak.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5904 üzenetére
Megnézem, hogy mire jutok a SUSE-zal aztán előveszem megint a Debiant. SUSE alatt is kidőlt a xorg de csak az, itt minden más működott. Eddig ez a legstabilabb rendszer (ha a xorg összeomlását is stabilnak veszem ), még a Debian is hasonlóan viselkedett mint a többi. Most már biztos vagyok benne, hogy a videó driverrel van a probléma.
Egyébként megnéztem, hogy hogyan kell terminálból feltenni a Debiant, nem vészes. Expert és netinstall lesz a menü.[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
stopperos
senior tag
válasz Fritz Teufel #5905 üzenetére
Nem tudom jól emlékszem-e, hogy a Vaio-ra szeretnéd rakni a rendszert, ugye? Mert ha igen, akkor a zárt driver nem fog menni, mert abban Radeon 3xxx akármennyi van, és az már nem támogatott kártya az AMD részéről.
Ha zárt drivert akarsz, akkor az Ubuntu 12.04 (de a 3.2 kernellel) lesz a jó választás. Itt netboot képek.Debian-ban nem tudom hogy milyen lehetőségek vannak pontosan, de azt hiszem a wheezy 3.2 kernellel jön. Azzal is működni fog a zárt driver.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Fritz Teufel
addikt
válasz stopperos #5906 üzenetére
Köszönöm a válaszod, de ez egyben elszomorító is. Igazából meg is erősítettél, mert ma visszatettem a Manjarót és zárt driverrel nem lehetett. Valóban írta, hogy nincs hozzá driver.
Ezek szerint, már ne keressek friss Linux disztrót...
Érdekes azonban, hogy a Manjaro 0.8.10pre1 stabil volt. Aztán a nagy frissítés (pre3) összedöntötte, mint a kártyavárat. Most az rc3 van fent és reménykedem. Röhelyes, hogy a videókártya még mindíg használható alap lenne és a Linux közösség már nem támogatja.
6 hónapon belül jön az új Debian és akkor már azon is össze fog omlani a xorg, így azzal nincs értelme vesződni, még ha működne is.
Az Ubuntu LTS verziójához van lehetőség Gnome (nem classic) telepítésére? Nálam a Gnome fixa idea, nem tudok tőle elszakadni. Start menü van Winfoson is...Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
stopperos
senior tag
válasz Fritz Teufel #5907 üzenetére
Nem a linux közösség nem támogatja, hanem az AMD nem ad ki drivert a legacy kártyákhoz. Nekem egy HD3450 -em van, és nyílt driverrel használom. CS:Source, HalfLife2, Portal 1-2 simán megy rajta. (Sőt még a Radeon 9600 is simán gyorsítja az asztalt, azzal mondjuk a játékot még nem néztem)
Használj 12.04-et, Debian Wheezy-t és akkor mehetsz zárt driverrel. Ubuntura GNOME3 telepítéssel tele van az internet, Debian Wheezy pedig alapból GNOME 3-al jön.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Apollyon
Korrektor
Nem tudom nálad mi gond lehet, megegyező hardveren nálam ugyanaz az oprendszer hibátlanul fut nyílt driverrel, legújabb kernellel.
Ha a xorg bugos, akkor az a Jessieben hót ziher hogy javítva lesz. Nincs tökéletes oprendszer, de azt tényleg nem értem mitől lehet az, hogy valakinél egy alap telepítésű Debian lefagy...
A régi kernel (3.2) + zárt driver kombónak tutira jól kell mennie!MATE-en egyébként meg nincs start menü...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs ötletetek korábbi kérdésemre az apt-tal? [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #5910 üzenetére
Nos ilyen nekem is volt, az egyik pl. pont ma a Wine-nal amit nem tudok felrakni, mert valami függőségi problémája van.
Először a sima 32bitest tettem volna fel, és erre még pl. network-manager-t is el akarta távolítani. Felraktam a 64-es csomagot, amire kiírta mit kéne, és ezután próbáltam a 32bitest, ezután már nem akarta leszedni a fél rendszert, viszont kiírta a hogy javíthatatlan függőségek vannak, úgyhogy egyelőre hagytam a dolgot.Aztán a minap a skype-ot akartam feltenni, és ott is el akarta távolítani a fél rendszert, a komplett DE-vel együtt.
Szerintem ez a repók miatt lehetett, mert a sources.list-et elég sokszor átírtam. Lehet olyan programok vannak fent, amik a megadott repókhoz már nem tartoznak, ezért ahhoz próbálja magát igazítani a rendszer. Ez lehet hogy ökörség, de más nem jut eszembe hogy miért lehetett... azóta már egyébként sikerült feltenni a skype-ot.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
Gnome is van a Winfoson, ha csak ez hiányzik.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben nem volt gond az autoremove-al ezen a gépen. Valahogy ki lehet deríteni, hogy milyen meta csomag hiányzik?
Mondjuk nem nagy dolog ha így marad, csak nem tudtam mi van.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Apollyon
Korrektor
Hát ez halálgáz, de miután átvizslattam jobban a dmesg kimenetét vettem észre hogy kihagytam valamit.
Ugyanis ahhoz, hogy menjen a radeon dynamic power management, fel kell rakni az egyik csomagot, méghozzá az alábbit:firmware-linux-nonfree
This package contains the binary firmware for various drivers in the
Linux kernel. This is a collection of firmware blobs which are not
individually large enough to warrant a standalone package.Debianban kissé máshogy van értelmezve a nonfree mint máshol...
Amióta fentvan, nincs az az error üzenet bootkor
Emellé meg nem kell a dpm-et beírni a grubba, mivel a 3.14 kernelben már alapból bennevan...
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #5916 üzenetére
Jah lehet, de már az kezdő topikban leírtam:
Ezt a sort beírod az /etc/apt/sources.list -be
deb http://YOURMIRROR.debian.org/debian wheezy-backports main
(A yourmirror, az az, amit megadtál telepítéskor, ha pl. osztrák szervert használsz akkor
deb http://ftp.at.debian.org/debian/ wheezy-backports main)aztán
aptitude -t wheezy-backports install linux-image-amd64 és kész.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5917 üzenetére
Remek, köszönöm! Most egyenlőre a Manjaróval szenvedek, de a Debiant talonban tartom.
Egyébként, hogy-hogy utána néztél a dolognak? Nálad a Debian hiba nélkül működött nem?
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #5918 üzenetére
Igazából nem vettem észre különbséget.
De bootkor volt egy ilyen hibaüzenet, ami elkerülte a figyelmem:
[drm:radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel
modesetting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree.Felraktam a nonfree-t, azóta nincs ilyen hibaüzenet
Talán hűvösebb a gép.. (?)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5919 üzenetére
Nézelődtem a neten és azt látom, hogy amióta kiadták ezt a kártyát, azóta szívnak vele. Máshol is láttam ez a "getting the totally unresponsive black screen" stb szövegeket.
Soha többet nem veszek laptopot ATI videókártyával. Csesszék meg a szemét hardverüket, ha annyira féltik a rohadt firmware-eiket.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
jimmy399
senior tag
Hellosztok!
Miért van az, hogy a Transmission letölt 100%-ban egy torrentet, majd egy idő után ez visszaugrik 99,8%-ra és leállítja a seedelést? Baromi irritáló ezt figyelni és eljátszani minden második torrentnél...
--- N/A ---
-
_BOZONT_
tag
válasz Fritz Teufel #5920 üzenetére
van jo par amd-s/ati-s notim dedikalt vga-val, apu-val debian 7/8-al eddig semmi problemam ....
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #5920 üzenetére
Hát figy, nem tudom... ugyanolyan kártyánk van, sőt, nekem a kevesebb memóriás.. és itt most semmi bajom, minden úgy megy ahogy kell...
Lehet hogy nem így van, de esetleg az is lehet a "probléma" hogy Sony géped van, ami egzotikusabb hardver.
Talán abban a Sonyban van valamilyen egyéb komponens, ami nem szereti a linuxot.De korábban meg ugye nem volt baj vele.. szóval passz. Én azt javaslom mindenképp próbáld ki amit javasoltam.
Esetleg még kipróbálhatnád ezt a MATE-et is... Ez is gnóm, csak kevésbé csicsa. Ugyanúgy két panel van, nincs start menü stb.
(#5922) _BOZONT_: én is írtam, hogy ezt rakja fel...
-
Apollyon
Korrektor
válasz _BOZONT_ #5925 üzenetére
Ezeken kívül ami kell már benne van a kernelben. fglrx meg már zárt cucc, ahhoz már nem jó az új kernel, mert ahhoz új xorg is van, szóval nem fog működni és villogó kurzor fog fogadni ha mégis megpróbálod.
Weboldalról meg sosem rakunk fel drivert, mivel erre inkább a csomagkezelőt használjuk, ami nagy eséllyel az adott disztróhoz van optimalizálva.
-
Apollyon
Korrektor
válasz _BOZONT_ #5928 üzenetére
Oké.. és neked is 3650-ed van?
Új kártyával elhiszem hogy jól megy...
Jahés:
(#5921) jimmy399: Amikor én Transmission-t használtam elég bugos volt, pl. a letöltési sebességet folyamatosan egyre gyorsabban mutatta, végén már többszáz megával töltöttem / sec
Erre a célra inkább qbittorrent-nox -et ajánlom, lehetőleg 3-as verziót, böngészőben simán jó ui-ja van.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz jimmy399 #5932 üzenetére
Az valoban nincs, de jol mukodik. Probald ki akkor az UI-s verziot annak hatha van, de sztem annak sem lesz.
esetleg egy extended rtorrentet, de azt mar reg frissitettek...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
jimmy399
senior tag
válasz stopperos #5934 üzenetére
Nos, leszedtem a qbittorrent-nox-ot, meg kiszedtem a transmission-daemont az autostartból. Eltávolítani még nem távolítottam el viszont.
Feltettem a Deluge-daemon-t. kicsit macerás beállítani, de végre sikerült
szimpatikus a webes felülete, de a démonhoz csatlakozni horror volt mire rájöttem xD
Amúgy feltettem a Windows-os Deluge-t is. Nos valahol olvastam, hogy az is képes csatlakozni a Deluge-daemon-hoz, szerencsére olvastam sokat a témában és rájöttem, hogy ki kell szedni egy pipát és csatlakozik a távoli deluge-hoz Sikerült így megoldani az autoadd-directory-t is, mert azt meg ugye nem lehet beállítani webUI-n keresztül.
A segítségek amik jól jöttek: [link]
link1Köszi a kliensért stopperos.
Ahogy elnézem ez a kliens se támogatja a statisztikákat... De sebaj, majd megnézem, hogy jobban müködik-e mint a transmission, ami feszt hibával száll el.
--- N/A ---
-
Apollyon
Korrektor
válasz jimmy399 #5935 üzenetére
Azt szabad tudni miert olyan fontos a statisztika? Meg abban konkretan mi van? no offense, csak azert kerdezem, mert en csak a szukseges adatallomanyok minel gyorsabb beszerzesere hasznalom.
-
_BOZONT_
tag
rrtool-al (vagy valami pluginjaval) elvileg tudod kulo a torrent monitorozni, de duckduckgo/seeks a baratod.
[ Szerkesztve ]
-
jimmy399
senior tag
válasz Apollyon #5937 üzenetére
Csupán azért mert szeretném tudni, mégis a 1-2-3-4-5 nap alatt a gép mennyit töltött fel meg le összesen.
Próbáltam telepíteni pluginokat, pl totalstat meg stat meg ilyeneket, de kb a hulladék kategória mind, mert semmit nem látok a statisztikból. Azt látom, hogy egy-egy torrentnél hogy áll a le meg feltöltés összesen, de ámblokk a 250 seedelt torrentnél speciel nem látom mégis mennyin áll.A Transmissionban, meg a Utorrentben is van külön menüpont meg konzol parancs, amivel le lehet ezeket kérdezni, de a Delugeban kb semmi. A dokumentációban sem nagyon találtam semmit, a honlapján sem, lehet én vagyok a béna...
--- N/A ---
-
bambano
titán
válasz jimmy399 #5943 üzenetére
akkor bazira óvatosan
iptables utasítással rakni kell bele olyan forgalom-szabályokat, amikre illeszkedik a forgalom és ezeket le lehet kérdezni úgy, hogy az illeszkedő csomagok méretét is megadja.
tehát lehet az iptablesnek portot, port-tartományt megadni, a végére -j ACCEPT, több ilyet egymás után, és akkor ezen parancsoknál meg lehet tudni a szabályra illeszkedő forgalmat.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest