Új hozzászólás Aktív témák

  • marsu

    addikt

    válasz deniro2 #2024 üzenetére

    Szia!

    A fekete himlő története:

    • A fekete himlő heveny, főleg cseppfertőzés útján terjedő súlyos megbetegedés, kórokozója a variola vírus.
    • A fekete himlőről, az emberiség történetének egyik legpusztítóbb megbetegedéséről feltételezik, hogy több mint 3000 évvel ezelőtt indult el Indiából, vagy Egyiptomból. A járvány évszázadokon keresztül újból és újból végigsöpört a kontinenseken, megtizedelte a lakosságot, nem egyszer megváltoztatta a történelem menetét.
    • Néhány ősi kultúrában a fekete himlő volt a gyermekek első számú gyilkosa, ezért a szokások megtiltották, hogy az újszülöttnek nevet adjanak, mielőtt az megkapja a fertőzést, és megpróbálja bebizonyítani, hogy képes túlélni a betegséget.
    • Fekete himlőben halt meg II. Mária Anglia királynője, I. József Ausztria császára, I. Lajos, Spanyolország uralkodója, II. Péter orosz cár, Ulrika Eelonóra svéd királynő és XV. Lajos Franciaország királya.
    • A fekete himlő, amelyre soha nem tudtak hatásos gyógymódot kifejleszteni a betegek 30százalékát megölte. A betegség a túlélők 65-80 százalékát örök életre megjelölte, mély himlőhelyet hagyva, főleg az arcukon.
    • A vakság volt a betegség másik, leggyakoribb szövődménye. A 18. században, Európában a bejelentett vakság esetek egyharmadáért a himlő volt a felelős. 1898-ban egy helyzetfelmérés szerint Vietnamban, a serdülőkorú gyermekek 95 százaléka volt himlőhelyes, a vakok kilenctizedénél a himlőnek tulajdonították a látás elvesztését.
    • A 18. század végén Svédországban és Franciaországban a himlő minden tizedik gyermeket megölt. Ugyanebben az időben, Oroszországban minden hetedik gyermeket vitt el a szörnyű kór.
    • 1798-ban Edward Jenner, angol orvos kísérletei eredményre vezettek, ő elsőként oltott be egy kisfiút tehénhimlő váladékával (vakcina) emberi himlő ellen, ez az eljárás hozta meg az első reménysugarat, hogy megfékezhető a járvány.
    • Az 1950-es évek elején - 150 évvel a védőoltás felfedezése után - évente még mindig 50 millióra becsülték a fekete himlőben megbetegedettek számát, ez a szám, az oltások következtében 1967 -re 10-15 millióra csökkent.
    • 1967 -ben a WHO összehangolt tervet készített a fekete himlő gyökeres kiirtására, hogy megszüntesse az ''ősi korbácsot'', amely a világ lakosságának hatvan százalékát fenyegette, minden negyedik áldozatát megölte, a legtöbb túlélőjét megvakította, vagy örökre megjelölte és a kezelés valamennyi formája alól kibújt..
    • A himlő elleni rutinszerű védőoltást 1972 -ben a legtöbb országban megszüntették.
    • A sikeres és összehangolt kampány végül is visszaszorította betegséget Afrika szarvára, ahol 1977-ben, Szomáliában regisztrálták az utolsó megbetegedést. 1978-ban egy végzetes laboratóriumi baleset következtében, Angliában meghalt egy kutató. A fekete himlő betegség megszűnését hitelesítették, mindezt a világ országainak nagyfokú, összehangolt tevékenységére alapozták. Kiváló tudósok bizottsága 1979-ben himlőmentesnek nyilvánította a Földet, és ehhez a határozathoz a World Health Assembly 1980-ban utólag hozzájárulását adta.
    Napjainkban a WHO nem ajánlja a lakosság részére az általános védőoltást, mint a fekete himlő elleni megelőző védekezést, és ezért ez az oltás nem is lehetséges.

    Press any key to continue ...

Új hozzászólás Aktív témák