-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz Dr. Mózes #1977 üzenetére
Ehhez tényleg valami leharcolt ulkából összetákolt próbapad lenne jó, oda-vissza nyomatni zárt rendszerben az oldószert, amíg egy picit is átszivárog. De ennyi erőfeszítés egy kazánért tényleg nem érné meg, többe kerül mint egy új, no meg nem mindenhol lehet szervizzé alakítani a konyhát.
-
#85578752
törölt tag
Módosult az összefoglaló, emelkedtek a Philips árak...
-
#85578752
törölt tag
Tegnap nagytakarítás volt, a főzőegységet szétszedtem, átcsutakoltam, kiszárítottam, ecsettel leheletvékonyan átszilikonzsíroztam, annyival, amennyi egy száraz papírzsebkendővel való laza áttörlés után fent maradt.
Saeco zsírt csak a sínben futó főzőhenger tengelyeibe raktam, meg abba a sínbe ahol a négyzetes csúszkák siklanak, meg a dugattyú tengelyére, de semmi túlzás.
Csendesen jár, főleg a kávé tömörítésekor fellépő nyekergés tűnt el és jobb lett a kávé íze. Úgy látszik ha már nyekereg, ereszti a nyomást.
A hengerfejtömítést nem kentem különösebben, de a hengert is átkentem ahogy minden mást, a hengerben belül látszik kiszürkülés, szerintem ott nyekergett tömörítéskor.
Forró vízzel kimosódik a szilikonzsír a főzőegységből, most kipróbálom hogy csak hetente egyszer öblítem át hidegvízzel és szárítom, átkenem a hengert vékonyan belülről. Hátha beválik. Mintha a csapvíz is ellenség lenne a sok vízkővel.
Jó lenne ha ilyen maradna, most jobbakat főz mint a karos.
-
#85578752
törölt tag
válasz coolabácsi #1986 üzenetére
Xsmallnál bosszantó volt az automatikus őrléshossz hangolás ami az őrlő forgásérzékelőjét használta e célra inputként. (Benne van a szervizkönyvben).
Itt nincs forgásérzékelő az őrlőmotornál, ez nem darál se kevesebbet, se többet. Csak az aroma fokozat változtat az őrlés hosszán. Több kávéval nem szokott jobb lenni az eredmény, középállásban használom.
Még mindig valami mechanikai javulás lehet a háttérben, talán jobb, egyenletesebb tömörítés, mert nem akad meg a dugattyú a főzőhengerben, nem tudom.
-
#85578752
törölt tag
válasz coolabácsi #1988 üzenetére
Itt nem változott a felhasznált kávé mennyisége, ez nem nagyon figyel csak extrém terheléseket, vagy nulla közelit, amikor üresen fut az őrlő. Nincs akkora ingadozás az automata beállítás miatt mint az Xsmallnál, szerencsére. Szerintem csak jobb a tömítés, talán több víz jut át az őrleményen, legközelebb ha kezd elromlani a kenés (alig várom!), csinálok egy előtte-utána mérést mindenből, zaccpogácsa, lefőtt kávé mennyisége, őrlési idő, főzési idő.
De amúgy nem kizárt, hogy itt is van automatika, ha méri az őrlő/motor terhelését. Nem tudom a Philipsekben van-e ilyen "Saeco Adapting System" a firmware-ben.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz coolabácsi #1988 üzenetére
Már csak egy kérdés merült fel bennem, mennyire resetelheti az adaptív rendszert ha főzés előtt és után őrölt módban üresen átfőzöm a gépet?
-
#85578752
törölt tag
válasz coolabácsi #1991 üzenetére
Nekem most az a gyanúm, hogy mivel eddig mindig üresen átfőztem, mindig nulláztam egyet a rendszeren, de legalábbis rontottam a mérési statisztikát (kivéve ha kihagyja az őrölt módú főzést a számításból). Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, kísérletezni fogok. A nyomásfokozót is kihagyom holnap, azaz visszaállítom a gyári állapotot, mivel úgy sikerülni fog az átöblítés is, üresen átfőzés nélkül.
-
#85578752
törölt tag
Visszaállítva a nyomásfokozót, természetesen lejjebb ment a nyomás, gyorsabb lett az átfolyás, kevesebb crema, ámde megkockáztatom hogy több aroma átjön így, élesen, erőteljesen van jelen a kávéra jellemző íz.
Cappuccinoként tesztelem, nem hagyatkozom se zaccpogácsa állagára, se főzési időkre, se a "crema" minőségére, csak az íz a lényeg. Valszeg Philipsnél is így vannak ezzel, egy TDS-mérővel kiegészítve.
Ezzel visszaállt a bekapcsoláskor végbemenő öblítés is, azaz helyreállt, mivel újkorában se volt jó a nem megfelelő kenés miatt. Kikapcsoláskor csak belül mossa le a zaccot a szűrőről kb., víztakarékosak próbálnak lenni.All in all, tuning helyett elég karbantartani, már csak azt kell kikísérletezni, hogy a betöltés melyik szakaszában melyik ponton fogyott el a kenés. Elvi sorrend: az elején csak a hosszanti sínek játszanak, amikor átbillen a főzőhenger akkor a keresztirányú hornyok és a belső sín, a végén a dugattyú és a hengerfej kenésének hiánya lassíthatja be a mozgást.
"Vége egy kalandnak mondja apa most."
-
#85578752
törölt tag
válasz Voice24 #1997 üzenetére
Esélyes a kavics, nálam elpattintotta a kerámia kést, ami ennek ellenére továbbra is működőképes maradt. De azért kicseréltem. Nem lett különbség, szóval ha nincs változás akkor megúsztad.
#1998 ToBeY Bár nekem manuális tejhabosítós van, úgy vettem észre minél hamarabb tisztítom a gépet használat után, annál jobb az eredmény legközelebb.
Off (vagyis on): visszakerült a Philipsembe az SBS nyomásfokozó, a gyári rugós cucc fölé, javult a lefolyás, eltűnt egy fanyarság, ráadásul mostanában jól előmelegítve ugyan, ámde alacsony hőfokon főzök kávét. Ez a gép is mintha túllőné a hőfokot ha bemelegszik.
-
#85578752
törölt tag
Én ami a másik lapon van, azt választanám. Bár nem tudom melyiknek a legjobb a viszkozitása és csak emailben lehet rendelni, meg a szállítási költség is rohadt drága...
-
#85578752
törölt tag
válasz egykori #2008 üzenetére
Vannak sínek, ahová keményebb lenne jó mint a gyári, vagy az Oxett a2 ami a leírásával ellentétben egészen lágy, folyós valami. Bár lehet hogy selejtet fogtam ki, mert ugyanolyan paraméterei vannak mint a Szilorett P-nek, pedig az egy jó kenőanyag, sűrűségét illetően.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz egykori #2017 üzenetére
Az Amaroy nálam vegyszer szagú volt. Mint amikor növényvédőszerrel permeteznek.
A Bravos jó kis égett, túlsült kenyérhéj ízekkel örvendeztet meg.Az a jó az automatában, hogy a nyomásfokozó miatt döglött kávéból is ihatót főz, de teljesen más műfaj mint a presszó. Más az ami beválik kotyogósba, más ami presszóba, más ami automatába. Ami bosszantó hogy ami presszónak bevált, café cremaként nem biztos hogy elég aromás.
De van ami fordítva működik, pl. a Tchibo Sicilian, karosban döglött a friss is, automatában tökéletes. -
-
-
-
#85578752
törölt tag
válasz icsomos #2036 üzenetére
Egy ideig próbáltam desztvízzel de az döglött víz. Amit nem innék meg, abból nem jó a kávé sem. Csapvízzel felhígítva kifejezetten ocsmány büdös poshadt vizet lehet kreálni.
Reverz ozmózis szűrővel már jobb a helyzet, de az kb. 50e befektetés és évente kb. 10-15e.
Brita kancsóval, tescos utángyártott (aqua optima) szűrővel most kb. 1500-ra jövök ki havonta, a kancsó 4000 körül volt.
Kb. ugyanannyira jön ki mindegyik megoldás, ahogy mester6 mondta a komoly kávés topikban: akinek majma van, kell hogy jusson banánra is. -
#85578752
törölt tag
válasz icsomos #2036 üzenetére
Plusz egy érv: a vízszűrő patronok élettartamuk vége felé már nem lágyítják annyira a vizet, elkezdhet vízkövesedni a gép. Az RO víz ezzel szemben konstans, ha szükséges, keserűsóval és szódabikarbónával be lehet állítani a keménységét, van egy rahedli barista víz recept itt, 5 literre számolva (akkoriban még desztvizet használtam):
[link] -
#85578752
törölt tag
Vannak olyan automaták amik alacsony nyomáson főzik át a kávét, ezt azzal érik el, hogy szakaszosan működtetik az ulka pumpát.. Ilyen pl. a Philips EP4010, Delonghi 29.510.
De a hőfok még legmagasabb fokozaton se éri el a gőznyomással működő Szarvasiét... Tehát nehezebb előcsalogatni a Tchibo kesernyés, gyantás ízeit. -
#85578752
törölt tag
Szarvasiból melyik volt? Nekem ez szimpatikus: SZV-611
És akkor ezek szerint érdemes megtartani ha valaki erről akar továbblépni. Ahány gép, annyiféle főzet, el tudom hinni, hogy van amikor egy fekete esne jól. Persze tudom, hogy a presszó az igazi, meg a filter, meg a szifon, meg a french press, meg minden más, de ez is csak egy kávéfajta ami tud jobban és rosszabbul sikerülni. -
#85578752
törölt tag
Kifutó modell. Az Xelsis meg a PicoBaristo az aktuális modellek. Még nem forgatták át Saecoba a LatteGo-t, de majd sejtésem szerint az lesz a következő Saeco sorozat újdonsága.
Nekem megfelel a Lirikával egyívású 3510, a manuális fém gőzőlőcsővel, pannarello nélkül tökéletes gőzölt tejet készítek, minimális karbantartásigénye van, csak le kell törölni egy nedves szivaccsal.
Én a Lirikát választanám, a megspórolt pénzen pörkölőt meg zöld kávét vennék, az a legnagyobb előrelépés - de nagyon jók automatával a bolti szemes kávék is, átlag kapszuláshoz képest, pl. a Bellarom Crema vagy Bio a Lidlből. -
#85578752
törölt tag
Lehet hogy buta fajta Lirika, aromaállítást nem látok rajta, csak a lefőzött hosszakat lehet állítani.
(Most találtam ezt, hogyan lehet vízkőteleníteni ha nincs menü gomb: https://www.youtube.com/watch?v=OHM9jiv930Y)
Én a 3510-nél csak a presszó gombot állítottam be ~22ml-re, a hosszút nem használom mert minimum 100ml-nek kell lennie, sajnos, pedig jó lenne egy 30ml-es adag is.
A LatteGo-nál nincsen cső, csak egy vájat a tejtartó oldalán, így végig ki lehet tisztítani. Mindaddig amíg a levegő bevezetés tiszta, habot is csinál.
Én már megszerettem a lattét, így szükségem van olyan gőzölt tejhabra, ami nem buborékos, hanem szépen önthető, folyékony marad, ezért ragaszkodom ehhez a gőzcsőhöz, ami a 3510-ben van.
Egyébként jó az 5000-es sorozat és biztosan jók az automatikus tejes italok, kényelmesebb, de nálam eltűnik a kávéból egy íz, ha habosított tejbe főzöm, a sorrend ami nekem bevált, egy presszó és rá a gőzölt tej, hogy a minta között megmaradjon a crema is.
Szóval ha az idegeidet is kímélnéd és nem szeretnél csalódni sem, akkor a LatteGo az optimális, cserébe tejes italokat kapsz egy gombnyomásra. Most nem ajánlom a Delonghit se, mert ott van cső meg tekerentyű, kis biszbasz amiből ki kell takarítani a tejet, ha nem szempont a lattéhoz a gőzölt tej akkor jó a Philips LatteGo vonal.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Ez a Tchibo nem tudom mi lehet, valami Delonghi klón a főzőegysége, de még annál is egyszerűbb, nem ismerem fel. Elég jól főz ahogy látom, de csak abból ami bele van öntve, őröltből nem. És persze nincs tejes opció. De ha nem kell, tök jó lehet, a Jura kicsit drágábban méri ugyanezt.
-
#85578752
törölt tag
Én a magam részéről a Lidl-ben igen jó áron kapható Bellarom Bio és Crema típusokat szeretem használni automatában, tejes italokhoz, olaszos vonalon inkább a Pellini, Illy ami bevált.
Számomra legjobb egy hazai pörkölőtől egy adag friss colombian supremo vagy brazil, csak mire egy hetet pihenne negyed kiló, addigra elfogy. -
#85578752
törölt tag
Ú, szerencsés ember. Ilyen közel nem csak a jó forrásokhoz, de a gyakorlati tanácsokhoz is, mert gondolom ott azt is adnak
Igen, nehéz automatával elérni az optimális főzetet, mert nálam pl.gyárilag 40ml-re van beállítva a presszó hossza, a többi paramétert pedig akárhogy állítom, mindig alulkivonatolt lesz a végeredmény.
https://www.espressoschool.com.au/espresso-calculator/
A Philipsnél 7-10 g között van a kávé, még ha 12 g-ra is növelem, 6-os TDS-szel is csak gyenge kávét kapok, csökkenteni kell a mennyiséget 7 grammnál (~1-es aromabeállítás) 20 ml-re az ital hosszát, utána már csak a TDS a kérdés, hogyan érek el 7-es értéket.
10g-nál már 26-30 ml között jók vagyunk 7-es TDS-szel.
Ha finomítom az őrleményt, kevesebb fog a főzőegységbe hullani ugyanannyi idő alatt, tehát lehet hogy növelni kell az aromabeállítást, hogy meglegyen az adag, ráadásul a nyomásfokozó miatt nem szelepként működik a finomra őrölt kávé, hanem iszapként a csészébe folyik, keserűvé téve a főzetet.
Automatánál így aztán könnyedén lehet egyszerre alul- és túlkivonatolt főzetet készíteni.
A TDS-t növeli* az előáztatás, meg a lassabb lefolyás, amit egyrészt szűkítővel, másrészt a nyomásfokozó megnövelésével lehet elérni. (*durva leegyszerűsítés)
Van még a hőfok amivel lehet javítani vagy épp lerontani a végeredményt, az a tapasztalatom hogy max hőfokon kiüresedett, aromátlan a főzet, akkor már inkább legyen alulkivonatolt és legyen belőle cappuccino. (Közepes hőfokon üresen átfőzve jobb eredményeket érek el.)
Ezek a lehetőségek vannak tehát. Olaszos, robusztás kávéval elég lassú lehet a lefolyás ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény.
Ami segíthet általánosságban a felfokozott nyomásfokozó, meg a rövidebb adagok, esetleg egy TDS-mérő...
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Gyors teszt: középállásban őrlés végén kivettem a főzőegységet, kereken 10g-ot őrölt bele közepes őrleményből.
10 g -> 26-30 ml
8,5 g -> 22-25 ml
7 g -> 18-21 ml között van esély elcsípni a megfelelő kioldódást. -
#85578752
törölt tag
válasz bbsofficial #2075 üzenetére
Nagyon sehogy, de szerintem nem kell vízkőteleníteni két hónap után. Miért is kéne? Akár öt szűrőcsere után se kell.
#2076 oszy Éljen éljen! Ennek örömére legkisebbre vettem az őrlésfinomságot, az aromát meg 1-esre, mert akkor őröl 7 g-ot. A főzet 22 ml lett, ez most már így marad amíg el nem fogynak a maradékok.
Egy 150ml tejből gőzölt lattéhoz ez a jó adag, próbáltam 10g/30ml-t, nagyon erős lett, a fele meg kevés, szóval marad a ~7/21. Kár hogy nem lehet a hosszú kávét beállítani 10/30-ra, hülye szoftveres korlátok, utálom. -
#85578752
törölt tag
Keserűhöz hőfokot maxra, őrlést legfinomabbra, aromát legalacsonyabbra (~7g), a kávé hossza legyen legalább 40ml. De ez meg is dögleszti.
Keserűt cukorral, savanyút tejjel lehet kompenzálni, azért jó az alulextraktált főzet cappuccinonak. Másnak nem is használom pl. a Bellarom Biot, mert az meg pokolian savanyú tud lenni normál hőfokon, 1:3 aránnyal. A Bellarom Crema egész jó presszónak is, persze itt is a végletekig kell menni.
Ami segíthet még, a főzőegységen upgrade-elni a nyomásfokozót, SBS szeleppel. Nálam bevált.
Vannak olyan típusok ahol gyárilag van plusz nyomásfokozó, egy kar az orrmányon, lehajtva presszó, felhajtva kávé mód (EP4010). No meg a régi jó Talea meg Odea típusok.
Amúgy meg friss pörkölésű Honduras, Colombia vagy Brasil és meg van oldva a probléma, csak a döglött bolti kávékkal kell ennyit vacakolni. -
-
#85578752
törölt tag
Az arányok számítanak, a magasabb aroma is jó, de akkor hosszabbra kell hagyni, ez az 1:3 arány nekem bevált. Csak a 150ml-es lattéba nekem sok a 10 grammból főzött 30 ml, olyan 20ml körül jó. Akkor meg már legyen 21, és 7 grammból főzöm. Időt nem is nézek, úgyse tudom befolyásolni.
Ma pörköltem brazilt, állat lett automatában a 7/21 beállítással. Szerintem presszóként is. Enyhén nyers, mármint nagyon babos, mert nincs ideje pihenni egy hetet. -
#85578752
törölt tag
válasz cipofuzo87 #2091 üzenetére
Szép színes kijelző.
-
#85578752
törölt tag
1:3 arány az őrlemény/főzet arány, 7 grammból kb. 21 g kávét főzök és ehhez gőzölök 150 ml tejet. Gyenge kis tejeskávé a szokásos cappucinokhoz képest, de így nem nyomja el az aromákat a tömény kávéíz, harmonizál a tejjel. Szoktam 1 decivel is, úgy persze töményebb, ritkábban 80 ml tejjel Libbey cortados pohárba.
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
Jó meglátás, igen, a sötétebb pörkölések kiegyensúlyozottabbak automatán. Mivel korlátozottak a beavatkozási lehetőségek, szűkebb tartományban lehet variálni a hőfokot, őrlésfinomságot.
Jó lenne valami nyerő trükk amivel minden kávéból kihozható az optimális kivonat. Szerintem közel járunk ha 1:3-as arányt főzünk, ha savanyú emelünk a hőfokon, finomítunk az őrleményen, ha keserű akkor durvábbra vesszük az őrleményt vagy lejjebb a hőfokot. Utána már csak az idővel lehet játszani, ahhoz meg lassítani kéne fúvókával a vízhozamot, meg a nyomásfokozó erejének növelésével. Lehet filterpapír korongot is használni, ami kicsit tompít a keserűségen és lassít a lefolyáson. Az üresen forró vízzel átfőzés a kis karos Flairen is segít, automatának sem árt, mielőtt magasabbra vennénk a hőfokot, gyakran elég egy üresen átfőzés hogy stabilabb legyen.
Most egy ideig karossal próbálkozok tovább, a Philips elbújt a dobozába, pihen.
-
#85578752
törölt tag
Hát, ami a markáns ízt illeti, sokat javít egy plusz nyomásfokozó.
Olyannyira, hogy most a Sage karossal csak szenvedés van. Pihent egy hónapot a dobozában, előjött a három csipogás hiba, szerintem vízkövesedés és/vagy levegős a rendszer. Az őrlő finomság beállítása leugrik 1-re 5-ről aztán vissza, lehet hogy korrózió okozta kontakthiba, mivel víz maradhatott a gépházban a pipacső repedése után. Nincs semmi nyílás ahol ki tudna száradni, nem hiszem hogy szervizben szárítgatták volna. Amiket meg főzök, hát... Borzasztó fanyar.
-
#85578752
törölt tag
Majdnem úgy lett...
Nagyon nehezen állt vissza normálisra, egy thai gyerek azt mondja a yt-n hogy korrektül be kell melegednie, szerintem a hőtágulás javít a kontakthibán, csak addig nem tud melegedni amíg fennáll a hiba ami csak 5 másodpercig engedi melegedni.
Még a vízkőtelenítés programot is eldobta eleinte.
Most úgy néz ki megjavult, az ötödik főzet már jó lett, 1:3 arány, ~20 másodperces lefolyás 7 grammból, se nem savanyú, se nem keserű, meg is lepődtem hogy cortado után iható a presszó üresen.
Remélem reggel nem azzal kezdi hogy eldobja 5 másodperc után a főzést. Kell pár üres átfőzés hogy kiderüljön. Ha nem jó, megy a szervizbe. Jó hogy nem vette meg senki, mert már visszahozta volna és az elég kellemetlen.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Tippmix
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Metal topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Bosch EasyDrill 18V-38 akkus fúró-csavarozó (akkumulátorral és töltővel) - bontatlan, sosem használt
- Parkside PABSP 20-Li C2 - Performance fúró - csavarozó. Garancia 2025.12 hóig
- SEAT IBIZA 1.4 16V Reference Cool Klímával/4 évszakos gumival
- SENCOR SHA 8400WH légtisztító (új)
- SNIGLAR rácsos ágy, bükk
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen