Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz darkipista #25065 üzenetére
Nem a vastagoló méretével van nekem bajom, hanem az egyengetőével. A két gép együtt (és főleg egy jobb egyengető) már annyi helyt foglal, hogy nehézkessé válna a munka.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz rolipoli00 #25079 üzenetére
Ezek közül én is a Maktec-et választanám.
Tudod-e, h ennek a Makita megfelelője épp akcióban van, és nem sokkal drágább a Maktec-nél, és 3 év gari van rá? Hirdeti ezt épp egy ostorosi fiú is. Ha belinkeled neki, hogy az üzletben ez akcióban ezer forinttal drágább, mint ahogy ő kínálja, és felajánlod, hogy 20-ért elviszed, szerintem van esélyed rá, hogy oda fogja adni.
Valaki írta régebben, hogy a metebó excenterje prímán teljesít, egyetlen baja vele, h kicsit nehéz.
Igazából akkor járnál jól, ha kivárnál úgy 25-30 körül egy használt, de jobb Bosch GEX-re. Vagy nézz szét a német ebay-on, ott nagyobb szok lenni a választék.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz rolipoli00 #25079 üzenetére
Ezt ugyan hírből se lehet excentercsiszolónak nevezni, de van egy ilyenem, és kifejezetten hatékony. Gyári tépőzáras papírt már biztosan nem lehet kapni bele, de ki lehet vágni más papírból. Lehet úgy is használni, h a háromból csak egy tárcsát tesz a zember a csiszolandó felületre, és nem teljesen sík dolgokat is jól követ egy bizonyos határig.
-
thyeby
őstag
Épp most számoltam be egy srácról, aki hazahozza Németországból nekem. Írjak neki?
De az úgy fog múkodni, hogy el kell utalni a lét, és amikor utazik a fiú haza, akkor elhozza. (kint dolgozó nyíregyházi fiatalúr.) Én mondtam neki, h nem kívánom ingyen, amit a postáért kérnének, azt megkapja. Posta kb €11 szok lenni N.o-ba, onnan M.o-ra €22. Tehát a különbözetet gondoltam a srácnak. Még nem hozattam vele semmit, most ismerkedtünk össze nemrég.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
A bekötés gyorsan ment (viszonylag). Az utolsó akkord akasztott meg legjobban. Kitört a szerelés utolsó 10 másodpercében az a tüske, amit a nyák-ra kell dugni. Pontosabban beletörtem a hüvelybe, nem állt ki belőle semmise. Hát azt nehezebb volt kiszedni onnan, mint a szálkát az ujjamból csipesz nélkül. Aztán mikor végre sikerült, akkor a változatosság kedvéért beleejtettem azt a kis pucát a fűrészporba, mikor meg akartam javítani. Odaveszett, reménytelen is lett volna keresgélni. Addig forrasztgattam néhány szál vékony drótot, míg olyan vastagra sikeredett, hogy pászolt a hüvelybe. Nem találtam se telefonzsinórt, se régi villanyborotva zsinórját. Úgy oldottam meg, hogy egy kéteres vékonyabb, puha vezetéket feltekertem egy pálcára, és hőlégfúvóval jól átmelegítettem, majd megvártam, míg alakra hűl. Nem lett olyan baba, mint egy gyári spirál, de teljesen megfelelően múkod így a gép, és nem lóg bele semmibe, mikor engedem le-fel a fúróorsót.
-
thyeby
őstag
Nem ennyire egyszerű a képlet, hogy ha dupla a fűrésztárcsa átmérője, akkor feleakkora ékszíjtárcsára kell kapcsolni, de jobb, mint ha nem is váltasz fordulatszámot.
Nem ördöngös dolog az a kerületi sebesség, ne zárkózz el előle! Egyszerű, mint az ék. Bizonyára tudod, hogy egy kör kerületét 2r*¶ képlettel számoljuk ki. Akkor, ha tudod a kör kerületét, akkor már csak meg kell szoroznod az egy perc alatt, vagy egy másodperc alatt megtett fordulatok számával. Ennyi utat tesz meg időegység alatt a tárcsa egy pontja.
A kívánt tárcsaátmérő számítását régebben már leírtam - szerintem abból megérted, ha nem idegenkedsz tőle.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #25094 üzenetére
Ezt nem én készítettem, hanem Bari fórumtársunk munkája. Én csak felszereltem a gépre. Szerintem vele vedd fel a kapcsolatot, biztosan útnak indít készségesen. Nem ördöngösség ez, de nekem nincs rá időm, és ominózus fénykör egy már bevált kopírozása volt.
-
thyeby
őstag
válasz rolipoli00 #25097 üzenetére
Szerintem a fordulat lassítása inkább a fényezők kényeztetése, mint a miénk - már amikor nem magunk is fényezünk.
-
thyeby
őstag
Ugyan nem írtad le egzaktul, hogy akkor mennyit is dolgozott az akku, de a körülírás alapján azt gyanítom, hogy ez nem egy atomreaktor lesz.
Hasonló gépeim ennél léptékkel többet teljesítenek, és ha onnan vetted a gépet, amit linkeltél, hát akkor jó kis sápot fizettél. Ennyiért olyan nevesebb fúrókat kapsz, amikhez 2 db akku jár. Mitöbb, nemrég vettem egy vadiúj ilyet 25 ropiért 2 db akkuval. Igaz, ez csak 10,8V, de teljesen korrektül használható. Van 12V-os hasonló AEG-m, annak pl néha úgy érzem, h le se akar merülni az akkuja, olyan sokat megy egyetlen töltéssel - pedig már talán ötödik éves.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Igen, többet várnék tőle én is.
Szerintem az nem igazán szempont, h 10,8, vagy 12V. Nekem az AEG-re is 12V van írva. Sose mértem, h annyi-e? Nem érdekel, jól teljesít. A Bosch-ra 10,8V van írva, úgy tűnik eddig, az is jól teljesít. De még fiatal ahhoz, hogy ítélkezhessek komolyabban felőle.
Nagy különbség az AEG vs Bosch között, hogy előbbi csak egy sebességes (fúrni lassú, csavarozni gyors), azonban a tokmánya nagyon finoman jár, és nagyon könnyű oldani, szorítani, addig a Bosch súlyelosztása másabb, könnyebb felkapni, kézreállóbb, jól fúr, jól csavar, de a tokmány szorítása nem is esik olyan jól kézre, első alkalommal el is engedte a fúrószárat, mert úgy bántam vele, mint az AEG-el, de miután jobban figyelve szorítom, jó. Hibája a tokmánynak, h nem megy elég mélyre bele a fúrószár ahhoz, hogy bármelyik fúrószárat tetszőlegesen mélyre dughassam (erre határolók miatt lett volna szükség, újakat kellett gyártanom ezmiatt, így már jó.) Az akkui mint ha nem tudnának olyan legendásan teljesíteni, mint az AEG-é, de ismétlem, még nem volt alkalmam úgy igazán megfingatni, ez inkább csak sejtés, következtetés, hiszen még arra sem futotta az időmből, h teljesen feltöltött akkut teljesen kifullaszthassak.No, meg az akku akkor éled fel igazából, ha már vagy 5-10 alkalommal lemerült és újratöltődött, erre az AEG szerviz hívta fel a figyelmemet, amikor új Li-Ion akkukat küldött.Lövésem sincs, h mit lenne okos tenned. Valószínűleg erre ihatsz hideg vizet. De tekintve, hogy van két akkud is, így gyakorlatilag jól fogod tudni használni, legfellebb sűrűbben kell cserélgetni. Amikor az akku behal, akkor talán érdemesebb jól szétnézni a piacon, és venni másik gépet, mint ebbe rendelni új akkukat. Esetleg megteheted, h meghirdeted húszért, és megpótolod vmi nevesebbre azt a húszat. Az AEG-emet most készülök eladni vagy húszért (negyvenért vettem), mert nekem kettő felesleges, és jobban tetszik a Bosch a két sebessége okán.
-
thyeby
őstag
Főnököm, én szóltam mindenkinek, hogy tessék, itt van 25-ért. Néhányan vettünk is belőle. Jómagam egyáltalán nem bántam meg.
-
thyeby
őstag
Az általam említett két gépben ugyanilyen kisméretű akkuk vannak, és ismétlem, az AEG kimagaslóan jól teljesít. A tiedhez mérten mindenképp. De van ehhez egy gondolatsorom:
Mint írtam, az csak egy sebességes. Emlékeim szerint úgy 800-at forog. És lehet, hogy ebben rejlik az, hogy túl jól teljesít, ugyanis nem harap bele nagyot a sok hirtelen nagyfordulatú indítás az akkukba. A LI-Ion akkuk ezt egyébként nagyon jól viselik, legfeljebb gyorsabb merüléssel, nem annyira élettartam rövidüléssel reagálnak rá, mint a Nikkel alapú akkuk. Ha kipróbálhatnám az AEG újabb változatát, ami már kétsebességes, rögtön tudnám, helyes-e a fenti okfejtésem. Három dolog okán vettem inkább a Bosch-t, mint az AEG újabb gépjét. Első körben is azért, mert akkor a Bosch-t találtam épp occóért, másodsorban pedig azért, mert az AEG, miután ráhasalt a Milwaukee-ra, az új AEG gépeket már inkább barkács minőségűnek sejtteti. Erre valamelyik fórumtársunk hívta fel a figyelmet. Nem léptem utána, de ez elbizonytalanított. A harmadik dolog, ami az AEG ellen szólt, hogy a színét is megváltoztatták sárgára. Azelőtt kék volt, és ahhoz mérve nekem ezek a sárgák kifejezetten csúnyák. Van még egy márka, ami a dizájnja miatt nálam teljesen kiesik a keresési listámból. Valaki így fogalmazott: "Hip hop feka rapper dizájn". Ez nagyon találó. Gondolom, kitaláltad, h a Hitachi-ról van szó.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Hmm!
Vas tyúk is talál szeget.
Most per pill. itt van plédájul ez a gép. Hogy lyukas kaminyonból esett-e ki, vagy vmi kalóz példány, máig nem tudtam eldönteni, minden esetre vettem belőle, és eddig jó.
Vagy nemrégiben leltem martong fórumtársnak egy ilyen szintén új oszlopos fúrót, ha az emlékezetem nem csal, akkor 47 ropiért. Megkért, h segítsek neki a szerszámok, gépek kiválasztásában, úgy 200 ezret szánna rá. Ezt alig léptük túl, és többnyire új gépeket vettünk belőle 400 fölötti értékben. Pl egy DeWalt merülőt 3 méter sínnel, újat 135 körül - számlásan, garanciával.
Néhány napja érdeklődtem pl erre a gépre. Akkor még potom 30 ezerért volt hirdetve. Ha meg lett volna a cseretokmánya, és a kofferja, akkor már nálam lenne. Ez egy nagy ütőerejű profi gép, és az új ára 80 ezer felett van. (Nem igaz az, amit az eladó ír, h 100 felett van az új ár, és a 80 körüli árba is bele fér pl Vén pistánál a cseretokmány, a koffer, és három év gyártói garancia, meg számla. És még alkudni lehet nála.) A fotón jól látszik, h ez a gép kúvájul nem új, de az is, hogy újszerű. Szerintem valami elszerzett dolog lehet. Különben hova lettek a tartozékok, meg a koffer? Véletlenül elhányta, vagy kidobta volna?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #25122 üzenetére
Igen, tudom, Főnököm. Eléggé a vékonyomra tapintottál.
A sarokköszörűről kétségtelenül ordít, hogy nem tiszta forrás, de azt nem tudom, hogy kalóz, vagy lopott? Inkább előbbire gyanakszom, mert fél kelet tele van ezekkel a gépekkel ilyen áron. Debrecen, Miskolc, most már Nyíregyháza is. Létezne, hogy valaki ekkora nagy tételben lopjon, és aztán ilyen nyilvános csatornán hirdesse? Ahhoz viszont túl simán fut, hogy kalóz legyen.
A fúrókalapács már gyanúsabb, mert hiányos. Azt még el tudom képzelni, hogy a kofferját kidobja, Márton111 fórumtársunk is így tesz minden számlásan vásárolt kofferjával, de hogy a tokmányt eldobja, az már több, mint nem tiszta.De ha a fiad mesél Neked az ilyenekről, szerintem szerencsés lenne, ha megosztanád ezt mivelünk is. Az ember minél jobban tudja, hogy mit csinál, annál jobban és jobbat tud dönteni.
Nem azt mondom, hogy sötétben tapogatózok, de azt igen, hogy nincs meg bennem a bizonyosság. Én azt is el tudom képzelni, hogy egyszerűen a gyártó (bármilyen neves legyen is - szememmel láttam, bőrömön tapasztaltam ilyet már) bújtat árut fű alatt is.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Jofi81 #25131 üzenetére
Na, ez a másik dolog.
Életemben nem láttam még olyan sorozatgyártott bútort, se olcsót, se drágát, ami fel tudja venni a versenyt azzal, amikor egy asztalos kötésről kötésre haladva építkezik. Azok az ágyak, székek, asztalok minimum recsegni, nyikorogni és inogni fognak, de nem ritka, hogy néhány év után egyszerűen szétesnek. A sorozatgyártott bútorokat többnyire alkalmazottak készítik, akik egyedül abban érdekeltek, hogy átmenjen a termék a MEO-n. De a MEO nem tudja vizsgálni, hogy mi lesz adott bútordarabbal öt év múlva. És az alkalmazottat ez épp ezért nem érdekli. Az asztalos jól ismeri a fát, tudja, hogy az mozog, él még holtában is, és érdekelt abban, hogy a megrendelői hosszú távon elégedettek legyenek a termékeivel, ezért előrelátóan dolgozik. Minden szál deszka egyedi darab a maga nemében. Ezt egy automata sehogyan nem tudja érzékelni, az csak tömböt, méretet lát benne, és azzal operál. Egy asztalos viszont már eleve úgy veszi a kezébe, hogy ominózus fadarab hova lenne legideálisabb, forgatja, vizsgálja, és aszerint építi be.Fentiekre merem mondani, hogy általánosságban igaz. Feltétlenül hozzá kell tennem, hogy van hányaveti asztalos is, és kitűnő betanított munkás is a gyártósoron.
Nem azt kell nézned, ha kiváló bútort gondolsz készíttetni, hogy ki vállalja legdrágábban (bár igaz, h minél több munkát tesz egy asztalos a bútorba, az annál drágább), hanem a referenciamunkáit köll megnézni. Azokból is a régebbieket. És a minőségre külön ki kell térni megrendeléskor. Ez többnyire nem alku tárgya, hanem pénz kérdés. Nem véletlen az, hogy Suzuki árán nem lehet Mercedest venni. Akinek a Suzuki kevés, zsebbe kell jobban nyúlnia.
Előtted linkelt valaki egy Jysk-es asztalt székekkel, hogy azt szeretné módosításokkal megcsináltatni hasonló áron. Ott az akciós ár is olyan sok volt, hogy jó volt a fiúnak az esélye, hogy kicsikét drágábban talán, de valódi minőséget kaphat asztalostól. De ha a Praktikerben kiállított bármelyik bútor ára a limit, akkor még véletlenül se pazarold az idődet arra, hogy asztalost kérdezz.
Márton111 kollégának pl az a filozófiája, hogy elkészíti ugyanazt a bútort ugyanannyiért, mint ami az IKEA-ban van, azzal a különbséggel, hogy nem levegőt ad fa áron (belül üres), hanem tömör fát kapsz a pénzedért cserébe. És ez hihető.
Szóval bonyolult és időrabló összehasonlítani a tömegtermelést az asztalos kétkezi munkájával, mert van, amiben az egyik, van amiben a másik nyer.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #25139 üzenetére
Nem Veled akarom én ezt vitatni, csak azt jeleztem, hogy ez vitatható. Vitatják is nem kevesen.
Jómagam tudom, hogy ventilátornak kell írni az új magyar helyesírás szabályai szerint. De én még ventillátornak tanultam.
Magánvéleményem, hogy az akadémia nem áll a helyzet magaslatán. Ha ezt módosították, akkor módosítani kellett volna pl az oszcillátort is. De kár volt módosítani. Az olyan módosítás, ami vitatható, az lingvisztikailag nem korrekció, hanem ... hogy is fogalmazzak: Nagyot akart fingani a nyelvtudor, és besz@rt.(OFF)(/OFF)Említettem már itt emlékeim szerint egy megesett riportot Faludy Gyuri bácsival.
A riporter megjegyezte, hogy esetenként nem a jelenleg hatályos magyar helyesírás szabályai szerint ír. Erre Ő így válaszolt:
- Nem érdekelnek engem az akadémikus urak.És ebben ne a cinizmust keresd, hanem azt, hogy ha egy kiváló nyelvtehetség így fogalmaz, annak talán van némi alapja. És mindegy, hogy a ventilátorról esik szó, vagy egyébről. A helyesírási szabályokat kell időnként felülbírálni, mert a kor halad. De könnyen csúszik a kényszeres felülbírálás hibájába az, aki ezt úgy teszi, hogy utána vitatják. És fontos azt is figyelembe venni, hogy ha Te nem olyan régen jelesen érettségiztél magyar nyelvtanból, és akkor azt a szót, hogy oszcillátor, úgy kellett írni, ahogyan írtad, nem fog ráállni az agyad, amikor idősebb korodban módosítják majd a ventilátor mintájára oszcilátor-ra. Lehet, hogy épp Te leszel az, aki vitatni kezdi majd.
Záró gondolatként sietek megjegyezni, hogy kifejezetten örülök, hogy ebben a topikban relatíve kulturált a helyesírás. Szó szerint mondom, hogy az újságírók jöhetnének ide tanulni, hogy legalább a vastag betűvel szedett címet ne rontsák el - tök mindegy, hogy a HVG, vagy a Blikk munkatársa, nagyon rájuk férne. És tudom, hogy az igényesség vezet olyankor, mikor szólsz olykor egy-egy helyesírási hibáért. Bizonyára ez is hozzájárult ahhoz, hogy ez a topik ebből az aspektusból is az igényesebbek közé sorolhatja magát.
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #25141 üzenetére
Ez is érdekelt, így, ahogyan megalkottad ezt az írást.
Felvet ez egy kérdést bennem. De gondolom, nem csak bennem, másokban is.
A használt piacon többnyire teljesen legális, csupán nem kihasznált dolgokat kínálnak. A gyakorlat az, hogy az ember kidobja a számlát, ha vmi már elmúlt öt éves (addig is csak a könyvelési kötelezettségek miatt tartja meg egy vállalkozó). Magánember viszont a garancia lejárta után teljesen életszerűen szabadul meg a számlától. Engem is idegesít a rengeteg kisgép, nagygép, eszköz rengeteg papírjának rendszerezése. Jártam már úgy, hogy garanciaidőn belül nem találtam meg a számlát, és ez elég sok pénzembe is került.
A telefontól a tévéig szerintem tucatszámra lelnék a lakásban olyan dolgot, aminek már sehol nincs meg a számlája, holott számlásan vettem.
Akkor azért, hogy nyugodtan aludj, nem is veszel pl használt dolgot, ha nem adják hozzá a számlát? Jó sokat tud az ember olyan dolgon spórolni, amit nem használ túl gyakran, de elégszer ahhoz, hogy vegyen egyet. És többször is rámutattam már, hogy príma minőségű használt ipari gépet lehet venni egy új barkácsgép árán.A másik kérdés, ami felvetődött bennem, az az, hogy jogilag meddig kell igazolnom egy általam vásárolt dolog legális voltát annak a számlájával? Legyen x év, mert ugye valamennyi év után a bűnügy is elévül. S azt hogyan lehet eldönteni, hogy egy eszköz hány éves is - ha történetesen nem szerepel rajta sehol a gyártás éve?
Szóval elgondolkodtattál.
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz GeriCool #25147 üzenetére
Ha a szín számít, akkor ezt ajánlanám, de túlbillent négyezerrel a ráfordítható felső limiten.
- van "elővágás" - én inkább laplengetésnek nevezném, mert az elővágás az más
- fordulatszabályozós
- alumínium talp (masszívabb, pontosabb a lemeztalpnál, és kevésbé karcol)
- és főképp nem barkács kategória.Igaz, szerszám nélküli lapcsere az nincs.
-
thyeby
őstag
válasz Smogus #25151 üzenetére
Igen, kellően mereven fogja a szerszám nélküli befogatás a lapot. Ezért találta ki a Bosch a "T" alakú kialakítást. Azt a két kis karmot nagyon korrektül lehet rögzíteni.
Legtöbb drága ipari gép ezt használja, éppen a gyors lapcsere okán. Aztán vannak eltaláltabb, és kevésbé eltalált megoldások. Nekem a DW 331K-n cserélni kellett, mert a lapot nem volt hajlandó elengedni. Ezzel azt akartam jelezni, hogy az is egy plusz meghibásodási lehetőség a kényelemért cserébe.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Jofi81 #25155 üzenetére
Szerintem ezt egy szép borovifenyőből szerencsésebb megépíteni. Három okot sorolok a javára:
- Kevésbé hajlamos a vetemedésre. A keményfák szeretnek nagy erővel vetemedni ekkora méretekben. Ha keményfában gondolkodsz, akkor talán a tölgyet válaszd. Ha van pénzed dióra, akkor az talán a legjobb választás, de még drágán se könnyű olyan diót találni, amiből ez szépen kivitelezhető.
- Léptékkel könnyebb anyag. Ez egy költözés alkalmával markánsan megmutatja magát, de akár akkor is, ha csak épp a szőnyeget akarod bedugni alá.
- Olcsóbb, és nem kevésbé szép, csak másképp.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Smogus #25157 üzenetére
A laminált lap vágása kényes dolog. Lapszabász gépen szokták vágni, ami milliós nagyságrendű beruházás. Ha egyenes vágást gondolsz, akkor legokosabb egy lapszabászatban megrendelned a neked megfelelő méretet. Vannak olyan cégek, akik tudnak ívesen is korrektül vágni.
A baj az, hogy bármivel vágjuk a laminált lapot, többé-kevésbé ki fog pattogzani a laminált réteg rajta. És itt jön képbe az a szó, hogy elővágó. A laminált lapokat ún elővágós lapszabászgéppel lehet garantáltam korrektül vágni, de azzal is csak akkor, ha olyan szaki kezeli a gépet, aki ért is hozzá. Az elővágó az a ténylegesen vágó fűrésztárcsa elé beiktatott kicsi méretű forgó vágókorong speciális élkiképzéssel, ami épp csak a laminált felületet vágja át közvetlenül a tényleges vágás előtt.A dekopírfűrész a legalkalmatlanabb a laminált lap vágására. Ha mégis azzal akarsz vágni, akkor mindenképp olyan gépet válassz, amire felszerelhető felszakadás gátló. (ez többnyire egy jó körömnyi méretű plexi lap) Azonban ettől a felszakadásgátlótól se várj túl sokat laminált lap vágásakor. Valamit szépít talán.
Végül kérdésedre talán BOSCH T101AOF szúrófűrészlapot javaslom. (A marketingesek ezt úgy beszélik rád, hogy tuti, de épp annyira tuti, mint a reklámokban az a karc nélküli ragyogás, ami a dzsuvás tepsiről egyetlen hanyag mozdulattal elvarázsolja az odakozmált trutyit.) Egyéb vágásokhoz innen mazsolázhatsz hellyel-közzel megfelelő fűrészlapokat.
-
thyeby
őstag
Az idén érettségi tétel volt az internetes nyelv.
Szomorúan venném tudomásul, ha nem csak az ímél, de a valszeg, meg az szvsz is bekerülne a szótárba, és unokámnak érettségizni kellene abból, hogy miként érzékeltethetjük helyesen, hogy valami mennyire felkiáltó mondat - valahogy így:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Armahun #25165 üzenetére
Lehet azt jól, és rosszul is használni. Irodalmi berkekben megszemélyesítés a neve egyébként.
„ Beszél a fákkal a bús őszi szél,
Halkan beszélget, nem hallhatni meg;
Vajon mit mond nekik? beszédire
A fák merengve rázzák fejöket.”Petőfi Sándor: Beszél a fákkal a bús őszi szél
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #25173 üzenetére
Régen történt, talán igaz sem volt.
Javíthatatlanul tönkrement a Budget (mint legelső) oszlopos fúróm - pedig milyen nagy örömmel szereztem be azt is. Visszakaptam a nem kevés árát. Ez már magában is szerencse volt. De a nagyobb szerencse csak ezután mosolygott rám. Volt a Baumaxban egy embermagasságú Ferm ízig vérig oszlopos radiálfúró leértékelve nyolcvanezerről ötvenezerre, mint utolsó darab, kifutott termék. Naná, hogy megvettem - alig kellett valamit pótolni az árába.
Hazavittem, összeraktam. Örültem, mint egy kisgyerek karácsony napján. Kezdtem volna leghamarabb is a szemeimmel birtokba venni mohón, amikor beviharzott a feleségem a műhelybe, és mondta, hogy indulunk az anyósomékhoz Tokajba.
Megsimogattam a fúrógépemet, és így szóltam hozzá:
- Várj meg, sietek haza!Ezt azért jegyeztem így meg, mert amikor megérkeztünk Tokajba, a párom harsányan elmesélte mindezt a szüleinek - nekem fel se tűnt volna.
...És azóta is babusgatom. A minap épp világítást raktam rá Bari jóvoltából - megérdemli.
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #25178 üzenetére
Érdekel, hogy kinek mi a véleménye a fafajok felhasználásáról - pláne, akinek nagyobb tapasztalata van, mint nekem.
A bükkel nagyon könnyű dolgozni, az kétségtelen. Nekem a fehér bükk nagyon be is jön, bármi készüljön belőle. A gőzölt számomra nem mindenhol mutat olyan szépen, mint ha kihagyták volna a "sötétítést". Tapasztalom viszont, hogy két méteres egyeneseket úgy kiválogatni, hogy az jó eséllyel ne vetemedjen a későbbiek folyamán, úgy fele-fele egy rakatból. Szóval ilyet szerintem csak az fog elvállalni, akinek van bővebben faanyagja. A maradék is jól használható, de nem erre a célra.
A görbe anyagokat hiába egyengeted ki, nagy valószínűséggel vissza fog hamarosan görbülni. Talán, ha rétegekből építkezel, egyenes marad, de való egy ágykeretet úgy készíteni?
A tölggyel valóban nehezebb dolgozni, de kevésbé vetemedős keményfa, ezért ezt javasoltam. A dió pedig nekem mindig úgy maradt, ahogy ki lett fűrészelve - akkor is, ha csak egy centinyi vastag "deszkát" szeltem le a rönkből.
Elfelejtettem még megemlíteni a kőrist, ami pedig kiváló lehet erre a célra a rugalmassága okán.Borovi és borovi között is van különbség. A minőségi darabok a törzs aljából keletkeznek. Szinte göcsmentesek, sűrű erezetűek. Nem kevésszer akadtam már bele annyira szép boroviba, hogy a vörösfenyővel vetekedett. Nagyon kellemes tapintású még akkor is, ha natúr marad. Tartós, nem annyira sérülékeny.
És itt lép képbe a vörösfenyő is, ami félúton van a puha és a keményfák közt.Tulajdonképpen elég sok puha, és szintén elég sok kemény fafajból is megvalósítható egy szemet kápráztatóan szép, és stabil franciaágy. Talán elsősorban ízlés kérdése ez, kinek mi a szebb és a szimpatikusabb. Persze akad, hogy a pénztárcánk parancsol megálljt.
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #25179 üzenetére
"Nagyra kerekedett a szemem, mikor meghallottam, hogy "söpörjük felfele", sőt, "csináljuk megfele". "
Kicsit közelebb nevelkedtem az Alföldhöz, de amikor hallottuk ezt, baráti körben mi még jól meg is ragoztuk: "Bontsuk már azt a sört kifelefele!"
Igen, a katonaság ilyetén művelgetett engem (ángám) is. Szabolcsból kerültem Zalába. Már a masírozás így kezdődött: Ágykettüáágy, ágykettüáágy. Időbe került, míg rájöttem, hogy ez mindössze két számnév, csak tájszólással, és torkaszakadtából. Tanulnom kellett új szavakat, mint lábtó, kelempájszmadár (kálámpájszmadár sic!) az a mókus, strasszergalamb a varjú. Kinyitani, (becsukani ? ), járjál be, azaz állj be. Ittentától ottentáig. A csúcs nekem ez volt (hadarva): kátnikálátikábá. Nem volt könnyű megfejteni - kan tik a látikában, azaz kakas az ablakban.
Nyelvtanunk összetettsége a gyerekszáj egyszerűségén jól tükröződik. A kislányom (ma már nagy lány) ezt mondta a telefonba a nagyanyjának:
- Majdnem agyvérzést kapottam.
Feleségem kollégája (orvos) átvette a gyerekszájt észrevétlenül, és így szólt a beteghez:
- Másikot! (Egyiket, másikot.)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #25193 üzenetére
Találkoztam ugyan, de sosem javítottam.
Szerintem a felső, hátul levő görgők lötyögnek, és az engedi billenni. Tehát elvileg, ha a felső sín elejét picivel lejjebb engeded, akkor szigorúbban fognak futni a felső görgők.
De ne vágj hátba, ha hülyeséget mondtam, ez csak egy tipp első kézből.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz aurartus #25208 üzenetére
"A metabonál mi különbözteti meg a barkácsot az iparitól?"
Máig nem tudtam ezt eldönteni. De hogy van neki barkács, azt onnan tudom, hogy vettem azt a sokat szidott lézerkut-ot. Amikor elromlott (nemsokára), akkor a szervizes mondta, hogy ja, ez a barkács gérvágó?
Talán az ár.Valaki több éve jelezte itt a fórumon, hogy kivett a kölcsönzőből egy Makita excenter csiszolót. Dolgozott vele, levált a talpa. Visszavitte. Készséggel adtak rá új talpat. Az is levált. És ez úgy a fejemben maradt. Lehet, hogy azért vált le, mert úgy csiszolt vele, hogy oldalról folyamatosan ütötte valami?
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #25206 üzenetére
Tök jó!
Jó lenne legalább filmen látni, miképpen döntöd, ill. hogyan oldottad azt meg.
Az ilyen fafésű nekem még sose jött be. Biztosan csak nem volt türelmem kalibrálgatni, de vagy túl merev lett, vagy túl puha.
Milyen motort használtál fel? Szabályozható a fordulatszám? Hogyan oldottad meg a tengelyre a szár befogót? Hatékony lett a porelszívás?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz aurartus #25223 üzenetére
Arra ezt is megveheted bátran. Van olcsóbb is, de arra tépőzáras papírt nem tehetsz, csak simát. (előzőre tetszés szerint ilyet is, olyat is) Vagy ha a használt megfelel, akkor itt egy régebbi DeWalt. Az újabbat használom. Teljesen elégedett vagyok vele, csak egy dolog csípi a csőröm. Erre is tehetsz sima, és tépőzáras papírt is. A tépőzárassal szebben dolgozik, mert azt jobban lehet rögzíteni rá. De olyat meg vagy rendelek 10 ezerért egy 100 db-ost, vagy kivágom, kilyukasztgatom fellelt egyéb papírokból. A DeWalt egyik forgalmazója annyira megsajnált, hogy évek óta bombázom kisebb kiszerelésű tépőzárasért, hogy adott ajándékba egy egész csomag eredeti nem tépőzárast. Amit odaadnék 5 db tépőzárasért, de nincs kinek. Szóval a DeWalt nem áll a helyzet magaslatán kellékanyagok tekintetében. Ezzel szemben ha betérsz egy Makita szakkereskedésbe, akkor olyan papírt kapsz, és olyan kiszerelésben, amilyet kérsz, legfeljebb rendelni kell.
-
thyeby
őstag
válasz aurartus #25225 üzenetére
Éreztem is, hogy össze fogsz zavarodni.
Tulajdonképpen az, hogy mennyire sima, és hibátlan a csiszolt felület, azt elsősorban az fogja meghatározni, hogy mennyire finom szemcsés csiszolópapírral fejezed be a munkát. Vannak olyan finomak, amiken az ujjod nem is érzi, hogy az csiszolópapír. Ezeket már inkább polírpapíroknak nevezzük, ezres, vagy akár még finomabb szemcsemérettel. Nyilvánvalóan sokkal lassabb a munka vele, ezért csak utolsó felvonásban simítjuk a felületi karcokat ki vele.
Olyan kicsi felülethez szerintem elég lehet egy jobbféle rezgőcsiszoló is, aminek a rezgőköre 2mm körülinél nem nagyobb sokkal.
Az excenter és a rezgő csiszoló között az a lényegi különbség, hogy az excenter rezeg is, forog is egyszerre, és a jobb excentercsiszolókon a forgás lelassul, akár meg is áll, annak függvényében, hogy milyen erővel nyomod a csiszolandó felületre. Magyarul képes teljesen automatikusan átváltani csak rezgésre. Az ilyen gépekkel könnyű szabályozni a felület minőségét, illetve az anyaglehordás mértékét. Az excentercsiszolóval tehát esetenként léptékkel gyorsabb a munka. Ez annak számít nagyon sokat, aki nagy felületeket akar kezelni, mint pl teljes bútorfront, vagy egy komplett limuzin átfényezése naponta.
Függ persze a haladósság a fafajtól, a felület csiszolás előtti egyenetlenségeitől is. Furnér és furnér között is nagy különbségek vannak. Ezeket ki kell tapasztalnod. De nem ördöngösség, nyugi.
Egy ominózus méretű fa kazetta csiszolása még simán kézzel, egy hasonló segédeszközzel sem elrettentő büntetés.Nézz szét kicsikét itt is, bizonyára okosodni fogsz keveset.
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #25227 üzenetére
Arra gondoltam Főnököm, hogy a lakkrétegek között csiszol ezzel. Igaz, nem írtam ki, de ki kellett volna.
Köszönöm a kiigazítást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Sweet.tv - internetes TV
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Futás, futópályák
- Milyen processzort vegyek?
- PlayStation 5
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest