Új hozzászólás Aktív témák

  • godjopet

    csendes tag

    válasz Speciali #33136 üzenetére

    Köszönöm. :) Először járok itt. Menet közben olvasgattam a fórumot (keresgettem) és a pofátlan privikre eddig kettőtöket jelöltem be ;) , de ez most elmarad.
    Szóval készítettem egy akváriumbútort. Amúgy nem szoktam asztalosmunkát végezni, első "komolyabb" projekt volt. Cél volt az összedolgozott illesztések (vízzárás) és a kétféle szín használata és az egyedi méret. Kihívásnak éreztem és megcsináltam. Így kezeljetek, kérlek.

    19 mm natúr mdf-ből készült, Trinát mestertapaszt használtam, színezett és fehér Otex alapozókat és vizes bázisú selyemfényű parkettalakkot. Egy teljesen sima tükröződésmentes felületet szeretnék. A szín kívül fekete közeli szürkésbarna (így parasztba' :) ) belül pedig fehér.

    A festéshez nem használtam mást, csak az otexet rétegenként deltacsiszolóval és kézzel átcsiszolva, majd erre jött 3 réteg lakk. A lakkrétegeket kb félóránként vittem fel köztes finom (többnyire kézi) csiszolásokkal és az utolsó réteget nem csiszoltam. NEM TETSZIK A VÉGSŐ FELÜLET. Minden átcsiszolt réteg között tökéletesen sima volt de a végeredmény érdes (picit) és látszódnak színkülönbségek a végső lakkréteg nem teljes egyenletességének köszönhetően. Látszódnak néhol a henger átfedései (mert szivacshengerrel dolgoztam) magyarul foltos is. Negyedik rétegként 1-2 helyen végeztem teszteket: nagyon finoman (kézzel) átcsiszoltam 180-as szivaccsal, vagy 500-as vagy1000-es papírral, mindegyik rész teljesen sima lett, de a csiszolás kifehéredett halványan és ez a sötét színen nem szép. A szekrény belsejénél ez nem zavaró a fehér felületen, jó az úgy.

    Szóval tudnátok-e egy egyszerű javaslatot adni arra (maradt még egy adag lakkom), hogy ha mégegyszer lelakkozom, akkor mit csináljak másképp, hogy a végeredmény egy sima egyenletes felület legyen? Vagy elkerülhetetlen egyéb anyag használata is? Szórás/fújás kizárt, mert a körülmények nem alkalmasak.

    Csatolok képeket (ha sikerül) hogy picit érthetőbb legyen. A "foltosság" csak vaku és természetes fény mellett zavaró számomra, lámpafényben nem bántja a szememet. A fotókhoz még annyit, hogy a festés teljesen egyenletes színű és sima felületű, ami látszik az a lakk. Az utolsó képen az ajtók illeszkedése látható a hézagok kb. 1,5 mm-esek (méretearány)

    [link]

    [link]

    [link]

    Szerk: pár dolgot átírtam és kiegészítettem...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák