Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddict

    senior tag

    válasz nothin #7175 üzenetére

    Önmagában egy-egy top kimenetet nem érdemes nézegetni. Nálam az rtorrent 3 percenként meghív egy scriptet ami a rendszer logba írja a le és feltöltéseket ill. az 5 perces load-ot. Ez alapján webes felületen nézhető a történet (nálam éjfélig visszamenőleg, de attól függ mikor cserélsz log fájlt).
    Példa.

    A Web-es felület nem feltétlen felelős a megnövekedett CPU használatért. A forgalomszabályozás nagyobb sebességnél viszont nagyon megfoghatja a CPU-t.

    Egy másik topic-ban leírtam egy-két gondolatot.
    A lényeg röviden: Ha prioritizálni akarsz akkor tudnod kell a legkissebb feltöltési sebességet és ez alá kell korlátozni a forgalmat (Tomató leírás is a többszöri mérést minimumának a 90%-át ajánlja).
    Ha ezt valaki nem tartja be (mint gyanitom történt Intruder2k5 topiktárssal is) akkor amikor a sávszélesség a küldendő adatok alá esik az adatok várakozási sorba kerülnek (pl. DSL modem valamelyik végén vagy máshol) és innentől kezdve úszott az interaktivitásod (pl. web akadozik).

    Azaz ingadozó sávszéllel még a rengeteg beállítással rendelkező progik (mint pl. a Tomato) is teljesen hatástalanok. Nem ADSL/nagyobb sávszél esetén meg érdemes teljesen kikapcsolni mert a megnövekedett CPU használat miatt (bonyolultabb forgalomszabályozás) még a tényleges sávszélből is visszavehetnek.

    Nem akarom túlragozni ezt a dolgot, egy két leírás érdeklődőknek a forgalomszabályozás témában (ebben a témában még angolul is alig van jó leírás):
    Linux Advanced Routing & Traffic Control HOWTO
    Practical QoS

    Ezekenek a leírásoknak is az a gondja, hogy gyakorlati tanácsokat (hiába van ott a practical szó) nem igazán adnak.

    A tc parancsokat persze nem kell feltétlen magunktól létrehozni erre vannak progik is mint pl. a Robson féle script generátor.
    Köszönet mgrincs topiktársnak a linkért.

    Bár nem próbáltam szerintem ezek az új Oleg verziókkal is mennek mert ez új 2.4-es kernelt használ (ill a legújabb BusyBox-ot):
    kernel 2.4.37
    BusyBox 1.13.4
    ahol a modulok között majdnem minden megvan (2.6.x kernelekhez tartozóak hiányoznak).

    Röviden: Ha valakinek sok ideje és kedve van lehet kísérletezni a forgalomszabályozással majdnem minden firmware-en, de ettől nem lesz több sávszéled, sőt rossz beállítás/ingadozó sávszél esetén még csökkenhet is, amit ténylegesen ki lehet használni.

    ### RT-N16, WL-500 Oleg optware script ami majdnem mindent feltesz ### ===========> http://wl500g.info/showthread.php?t=23684 <===========

Új hozzászólás Aktív témák