Új hozzászólás Aktív témák

  • Worker

    aktív tag

    Sziasztok!
    Asus RT-N18U routerem cserélném egy újabb Wifi6-os Asusra - anno ezért se adtam sok pénzt, most se akarnék túl sokat költeni rá...Viszont ahogy nézem, 24ezerért csak a belépő kategóriás AX1800U/AX53U van, amin csak USB 2.0 port van... és olvasom, hogy össze se lehet hasonlítani a Wifi hatótávját az N18U-val, vagyis félek h befürödnék vele...
    Bár egy 40nm alapterületű, kétszintes házról (sorházi lakás) beszélünk 20nm-nyi előkerttel, ezt gyanítom h a legolcsóbb router is "lefedi", de nem tudom kell-e félnem, mikor látom hogy itt sokan mesh-elgetnek többszintes családi házaknál.

    Fő okom a cserére: N18U-val az utóbbi időben egyre többször előfordul h HBO MAX homokórázik, vagy a Kodi filmnézés közben meg-megáll, néha teljesen élvezhetetlen jelleggel, félpercenként akár 10-20mp-ekre.
    Csak a router által küldött wifire tudok gondolni h az lehet a ludas (a tv kb. 2 méterre van a routertől), de nem tudtam diagnosztizálni az "okot" (ha a TV wifi adaptere szarakodik, azt hogy a bánatba tudom lediagolni?! - van h indokolatlanul lecsatlakozik a wifiről, de ezt ritkán csinálja, de azért elgondolkodtató h mégis az a szar-e, és "feleslegesen" veszek új routert).
    A TV elvileg tud AC szabványt 5Ghz-en - mivel a mostani router csak N-t tud, gondolom egy új routerrel kizárható lenne h a router legyen a gond streamelésnél.

    Vacillálok h kéne esetleg az AX58U majdnem 2x annyiért, de az USB 3.2-es porton kívül, meg a valószínűleg nagyobb hatótávon kívül nem tudom látnám-e más hasznát. Sok extra funkcióját nem használnám, viszont:
    Anno az N18U is volt használva torrentezésre külső HDD-vel (ami egy idő után túl "terhes" lett neki, folyamat 100%on pörgött a CPU és néha már a HDD-t se ismerte fel, inkább csak csonttá fagyott :P), egy új routerrel újra nekipróbálnék a 24/7 torrent-dolognak, basic jelleggel, a routerre direktbe lenne kötve a háttértár.

    Összesen kb. 10 eszköz van a LANon: 1 PC (kábellel, többi eszköz wifin), 2 laptop, 2-3 telefon, 1 4k TV, 2 Xiaomi kamera (emeleten), mosogatógép ( :D ).

    (További) kérdéseim:

    1. Külső SSD vagy pendrive az ajánlottabb ha minél olcsóbban akarom megoldani a torrentezést, és elsősorban tv-re wifin "streamelt" 1080p/4K filmekről lenne szó?
    Vagy érdemes erőltetni a külső HDD-t is akár? Minél olcsóbban próbálnám megoldani a dolgot.

    2. Ilyen céllal muszáj megvennem sztetek az AX58U-t, vagy AX53U USB 2.0-s USB portjával is lehet "hatékonyan" torrentezgetni? Digi Gigabites netem van, de ha ilyen 10MB/s sebességet tud tartani le, meg ugyanennyit fel, az már nekem vállalható lenne.

    Van egyáltalán másnak összehasonlítási alapja? Egy N18Uhoz viszonyítva fenti AX típusoknál nem eszi meg a hardvert ha 24/7 fut 20-30 torrent? Az N18U azért küzdött nálam egy idő után, fel is hagytam a dologgal.

    3. Ha baj lenne a hatótávval (csak nem...), az N18U-t mesh-be be lehet tenni az AX58U "alá" ha muszáj lenne? (ugye ezt az AX53U nem is tudja, vagyis ott ha nem elég a hatótáv akkor megszívtam).

    4. Érdemes egyedi FW-t használnom ha tényleg "alapfunkciók" érdekelnek? Mondjuk a download master torrentezésre nagyon buta volt mikor utoljára használtam vagy 5 éve - ha azt le lehetne cserélni vmi "értelmesebbre", akkor megfontolnám a dolgot.

    Előre is köszönöm a segítséget!

    "To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

Új hozzászólás Aktív témák