Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
hi!
ezt a wolf topic-ba is megírtam, most csak bemásolom, hátha előbb jön válasz...
új szerzemény, asus PQ5D turbo, benne egy E8500,ami Tibiajaxé volt anno, és kicsi fesszel kéne menjen 4 gigán. az előző lapombn ez esélytelen volta jó kis 3 fázis miatt...
igaz, ment 4.2-n, dekapott áramot is...
amit majd talán magamtól kitalálok: cpu v, dram v,
nb már nem olyan biztos, de egy 1.4v-ot megnézek egyelőre.
de a többi:
gtl, pll, fsb term v, sb, pcie sata v.
ilyenek nem voltak nekem régen, gőzöm nincs róluk, kérném azt, hogy ezen utóbbiak közül melyiket hagyjam auto-n, és a többieknek mivel kezdjem? valami átlagos középértéket adjatok.
a ramokat nem nagyon akarom 1000 közelébe engedni, inkább csak jó 900-on, (4x1 kingmax...). ehhez képest mérten a max elképzelés a 9.5x470. (azért ennyi, merta 940 cl4--et bírják a ramjaim) 2.05 v körül. - persze kérdés, hgoy a proci bírja-e, de egyelőe nem akarom értelmetlenül emelnia vcore-t, amíg nincs belővea többbi fesz....
tehát a fő kérdésem igazából:
gtl, pll
és amit még fixáljak a többiből a vcore, nb, dram v-n kívül...ja, még 1: gtl reference: - (tehát az nem feszérték)
auto, 0.61x, 0.63x, 0.65xszerk:
egy pll érték kéne, nagyon nincs gőzöm róla, és 1.5-2.78-ig állítható... - mert most auto-n van...
biztos van valami általános megközelítő érték. mint az nb-nél tudni, hgoy 1.3-1.5-ig valami[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
még egy kérdés:
fsb strap to nb? most auto-n van, de mi kell neki?
200
266
333
400ez az, hogy milyen proci van benne? azaz egy E6000-esnél 266, E8000-esnél 333, és pl. qx9770-nél 400-ra kell állítani?
thx!
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
újra hi!
asus p5qd turbo
hol is kell a biosban tiltani azt, hogy ne vegye üresjáratban vissza a szorzót?fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
újra hi!
még mindig Asus P5QD Turbo lapom van.
jó ideje próbálgatom a tuningot, most egy új jobb fajta E8500-al.
valahol valamit nagyon elszúrok, mert elég nagy tartományban is állítgatva a feszek ugyanaz az eredmény: már-már elhiszem, hgoy stabil, linx, prime, minden megy, és 1x csak egy mezei 3dmark alatt kifagy....nah, konkrét kérdés: mi a fene az a cpu gtl reference. ott nálam nem feszértéket kel megadni, haenm 4 állás van
auto, 0,65x, 0.63x, 0.61x.
mit, miből származtat, mire kell állítani, hol mérhető, mi ez egyáltalán?
ezt idáig auton hagytam, mert senki nem volt képes elmagyarázni ezeket. és akár ez is lehet a beállíthatatlanság oka.fura az, hogy 4.5 ghz-en is fut a prime, majd 4.3-on is egy mezei 3dmark 06 kifagyasztja. és kiléphetetlenül, ha a vga alapon van, úgy is....
ventik mindenhol, semmi nem melegszik túl.a többi feszt apró lépcsőfokokban végigjártam, külön, külön...
ja , még 1:
ha bármit elállítok a biosban, elmentem, utána cpu confignál eltűnik az utolsó 2 sor, amiből az egyik az, amivel a cpu auto szorzóvisszavevőjét lehet tiltani, engedélyezni. (nem tudom most a nevét, mert ugye megint eltűnt...)pcie sata v. ott mennyit illik adni?
cpu és nb clock sky: auto, normal, delay 100-1400 ps. ezt sem tudom, mi a fene, és mire is kéne állítani, most auto-n van...előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
ja és még ezekkel sem tudom, mit kéne kezdenem:
mem oc. charger (gondolom en.)
de
ai clock twister
ai transaction boosterfanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10580 üzenetére
direkt hangsúlyoztam, hogy nem vga kérdés. és nem is 3dmark, mert régóta használom, és az előző húzott procival, vgakkal nem volt ehhez hasonló gondom.....
most már van olyan beállítás, ahol minden fut. csak azért nem akartam ezt bővebben kifejteni, mert túl hosszú: tehát aproblémám cpu, fsb, nb, ill a hozzájuk tartozó beállításokból fakad, tuti....
ja, a vga agyon van teszteve, és nem lenne valószínű, hgoy a fánkkal megy 700/akármi@785/4000-en, és ezek után a 3dmark kifagyasztja.
nah, de most feleseges magarázkodásba kényszerülök......de ez nem változtat azon, hogy hetek óta próbálom megtudni a hsz-aimban feltett kérdésekimre a választ, hogy mik azok a kevésbé ismert beállítási lehetőségek, és mire kell állítani őket....
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10580 üzenetére
ja, bocs: visszaolvaasva látom, hoy annyira nem hangsúlyoztam ki, hgoy nem vga kérdés.
tehát még 1x: már látom, hgoy csak ksiebb szorzó + 500 körüli fsb-nél jelentkezik a gond...
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10589 üzenetére
köszönöm, hogy foglakozol velem.
de idáig érdemben sajnos semmit nem segítettél....akitől vettem az új procit, 600 fölötti fsb-vel is tolta, p45-tel, csak más lap, más bios.
(léggel 5.2 ghz valid, 4750-en 3dmark06, meg ilynek...)visszaolvasgattam, de engem továbbra is azok a + beállítások értlemezése érdekel, amiket leírtam. és azokat nem igazán találom.
és mivel akik régebben választ kaptak bizonyos beállítási kérdésekre, azoknak a konfigja megváltozott, így a profiljából nem derül ki, pont milyen lap, és milyen proci volt akkor. (egyáltalán wolf, vagy york, az sem...) és eléggé más kell nekik...és azok a leírt tuningbeállítások szintén csak azokat a fő számokat tartalmazzák, amiket én is már valamennyire be tudtam kalibrálni.
akkor radírozzuk le az idáigi hsz-amiat, és ha lehet, csak ezek érdekelnének, (nem az, hogy milyen más lapot vegyek, és milyen patch-et telepítsek...):
mi a fene az a cpu gtl reference. ott nálam nem feszértéket kel megadni, haenm 4 állás van
auto, 0,65x, 0.63x, 0.61x. mit, miből származtat, (mire kell állítani), hol mérhető, mi ez egyáltalán?ha bármit elállítok a biosban, elmentem, utána cpu confignál eltűnik az utolsó 2 sor, amiből az egyik az, amivel a cpu auto szorzóvisszavevőjét, (speedstep?), lehet tiltani, engedélyezni.
pcie sata v. ott mennyit illik adni?
cpu és nb clock sky: auto, normal, delay 100-1400 ps. ezt sem tudom, mi a fene, és mire is kéne állítani, most auto-n van...
mem oc. charger
ai clock twister
ai transaction boostertöbb, mint 10.000 hsz-nál tartunk. könnyű azt mondani, hogy olvassak vissza, amikor egy jó rész csak flame. a topic arra is való, hogy a kérdésekre az ember kapjon konkrét választ, (feltéve, ha tudja valaki).
ennél könnyebb azt mondani, hogy vegyél mást, add fel, olvass vissza, ott a gugli...
sajnos egyik sem segítség...[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10591 üzenetére
de igen,az egy udr3-as giga lap volt...
de úgy néz ki, hogy aramok m iatt (1093), az fsb max is adva lett: 455. hacsak nem akarom visszabutítani a ramokat nagyon.
és ezen a ponton a vcore annyi, hgy linx is 80 fok alatt tartható. 30.9 gflops is megvan.
a proci önmagában még tudna többet, de ez lesz az optimális kifeszített max.
van már egy ezalatti, 9,5*450-es, körbetesztelt, így atomstabil beállítás. ha a 455-el valami gond van, visszalépek oda.must futnak a 455-ös tssztek, (4323mhz, 1093mhz cl5). és ha végigmegy, akor a továbbiakban nem erőlködöm, hacsak nem kapok egy jobb ramot, de nem tolonganak a kereső hirdetésemre...)
próbáltam visszaolvasni, de elég sok furaságot olvastam. pl, hgo ytuningnál van, hgoy jobb kikapcsoni a load line calibr-t. megpróbáltam. akkora dropp lett, hogy 10 mp alatt kék képernyővel elszállt a linx alatt...
még 1x köszi, ezeket megnézem.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10593 üzenetére
van direkt egy teszt os-em. csak tesztek, és a 3 kevenc játékom.
biztos, hogy van benne kakaó, csak a beállításokat kéen eltalálnom. az egyik linkedről tovább mentem, és onnan lemásoltam egy beállítást. elég veszélyes, mert sok minden van auton hagyva. most már úgy vagyok, ha kell, füstöljön el, van tartalék lapom, procim. gyengébbek, de van.
4.2 giga környékén ezzel a procival olyan érzésem van, minha lenne egy 1985-ös laborghini countach-om, ami már jó öreg, lehet, hgoy szétesik, elavult, de még tud 300-al menni, de csak 100-al pöfékelenk....
itt egy 3d. most 4.5-ön megy a prime..... (4.56v, 68 fok....)
a ponntszámból látom, hogy valami a procit kicsit valszeg visszafogta, így nem dolgozott rendesen. tehát még lehet, hgoy legközlebb ezna frekin megborul a 3d. de most inkább a 4.5 ghz-re koncentrálok[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10593 üzenetére
[alul lesz 3 bios fénykép] , abból indultam ki.
csak nyomtam még kis fsb-t, hgoy a 4.5 meglegyen, (illetve a 4.56)
ksi + vcore, muszáj volt, meg a ramok kaptak, mert az 1.8 kicsit kevésnek tűnik, amikro a gyárim 2.30-2.35... de ha így lefut, akkor azt megpróbálom lejjebb venni, mert az 1060 környékére van kitalálva, nem 950-re... msot a ramok 2.2-t kapnak, de szerintem 950-en a 2.0 is bőven elég lesz ezeknek..
a tuti az lenne, ha megkapnáma lv 1150-1200-asakat. azokkal egy arányt feljebb ugorhatnék. igaz a gyakorlatban nem fogom észrevenni a különbséget, csk a pénztárcámon...[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10606 üzenetére
nálam (volt?) a baj, hgoy 500 fsb környékén valami mindig megakasztja. a múltkor említett általad linkelt oldalról továbbenve talált beállításnál már jobb a helyzet, de 4400 fülött a nagy fesz miatt már linx-et nem tudok futtatni, mert jó 10 fokkal jobban befűt, és az már sok. pedig az azigazi stabilitásmérő. pontosabban az is le kell menjen....
de ma-holnap jönnek az új brutál ramok, megnézem, azzla mi ahelyzet. van, hgy a memtest szépen lefut, de a gyakorlatban a tuningnál mégis a ram chipset páros adja a hibát.
majd kiderül...
egy realtempet futatthattál volna alatta.... mert ha 3dmark alatt 65 környékére megy fel, akkor a beállítás akár játékra is használható, mert nem fog 70 fölé menni. (kivéve az előbb említett linx, ugye...)
habár 1.45 v környékétől, állandó használat mellett a wolfoknál ott a degradáció veszélye.
(én asszem ezért nem adom el atartalék procimat, habár nagyon kéne a zsé...)[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10608 üzenetére
ez már kezd igen offossá véálni, de:
a 3d06 első pályája nálam már nagyon procilimites, ha a proci, (e8000-es), olyan 4100 körül van, akkor az elején 125-126 fps-sel kezd. és nekem ilyen procival volt már jó pár vga-m. ha jól emlékszem, még a 8800gt-vel is ezzel az fps-sel kezdet, és most a 480-nal is ennyi. itt csak a cpu emelése hoz pontot. a sárrkányosnál meg pont a fordítottja, ott a vga húzása hozza több pontot.
ha nekd a proci húzás nem ad több pontot, akkor az vga limitet jelentene az első pályán, amit igen kétlek...ja és most a gtx480-al, ha a procit felhúzom 4.5 körnénykére, akkor az eljén említett 125fps -> 140 lesz...
szerintem ate vga-ddal is emelkednie kell a pontnak. de egyszerű. húzott vga-val futtass egy tesztet 4 gigás procival, és utána amennyivel még elment a múltokor. 1. pálya végén jegyezd meg a pontot, amikor lecsúszik a számláló.
-
szab.tam
nagyúr
válasz petrusz82 #10610 üzenetére
esata bővítő kártyára gondoltál?
mert ezt egyszerűen így lehet megoldani:
esata hátlapi kivezetőnekem van ilyen, de a külső merevlemez szerintem baromság, mert a drága dobozért fizet az ember. egyszerűbb 5,25" helyre építhető belső dokkolót tenni, nekem 2 féle is van:
az utóbbi dupla, nem csak 3.5-ös, hanem 2.5-ös winyót is fogad, van rajta áramtalanító kapcsoló is, szertem tartósabb, de a winyót nme nyeli el teljesen, félig kilóg...
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #10612 üzenetére
ja. a p35-öt már túlfényezték a wolf alá. ezzel meg leglább a yorkok is rendesen elszaladgálnak. egy qx9650-et majd 1x le akarok vadászni, de nem 70k-ért....
csak olyan példány kéne, ami nem extrém körülmények közt megy 4 gigán, linx- és játékstabilan. (nem ezen a bohóckodó prime-on, ami semmiere sem jó, csak arra, hogy villogjunk, screen-eljünk, meg az eladásnál jól nézzen ki...)mert amikor villódznak a legények a tuningos fajta q9550-ekkel, hogy 4.2 ghz pimestabil, kíváncsi lennék, ha azon a beállításon indítanák a linx-et, mit csinálna: 15 pm múlva 90 fok, vagy/és kék képernyős újraindulás hegyek....
és még a linx-el is lehet csalni, mert 3-ból 2 indítás nem kapja el rendesen. és ekkor ateszt, mint stabilitás mérőfoka ios hamis.én ránézek, sé rögtön látom, ha ilyen gagyi módon indul. csak önbecsapásra, (meg máséra), jó így végigfuttatni. habár ez méri a gflops-ot, így szakértő szem rögtön kiszúrja...
-
szab.tam
nagyúr
válasz petrusz82 #10614 üzenetére
a sata szabvány eleve olyan, hogy elvileg menet közben is rádughatod, nem lehet baj. ezt azért így mégsem annyira jó, nem írom le, mert hosszú.
ezért érdemes az áramot kapcsolóval ráadni. itt pedig van a 2 helyre külön 2 db. benyomós 2 állású kapcsoló.1. winyó bedokkol, kapcsoló bekapcs, kéken világít, winyó mivel áramot kapott, felpörög.
2. ez már erősen alaplap és oprendszer függő, asus-nál valsezg menni fog:
win 7 valszeg megtalálja a hardvert, kicsit úgy csinál minden alaklommal, mintha telepítené, és használod.
xp-nél kell egy segédprogi, ott a tálcán jobbklikk / scan for hw changes. települ, használod a winyót. ez a segédprogi a hotswap. én a 4.5.0.0-t használom. rá kell keresni, de elég nehéz megtalálni, mert a gugli erre a szóra csomó mást fog dobni találatként, mindeféle serverrekkel kapcsolatos dolgot, ezért a dowloadot is érdemes mellékerseni...
ez a progi viszont akkor is kell, ha awin7 valamiért nem akarja a meent közben felismerni a winyót.3. menet közbeni eltávolítás: mindkét oprendszernél hotswap progi tálcán bal klikk, és rákattintasz a listában a dokkban lévő winyóra.
4. dokk kapcsolóval áramtlanítasz, winyó kihúz.
ha a dokkolóba az os bootolása előtt teszed be awinyót, és a gombot benyomod, akkor az egész procedúrára nincs szükség, mert ezzel együtt bootol be.
sőt, ezzel még egy másodlagos oprendszert is futtathatsz, erről bootolva. a rendes alaplapi esatak-nál ezzel már néha god is lehet.ezt pedig másold ki valhova, mert még 1x le nem írom....
és az acsapóajtós, kapcsolós, dupla dokk még annyiban is korrekt, hogy van hozzá 2 db. adat + táp közösítő, hogy kényelmesebben lehessen rádugni. de ezt majd úgyis meglátod..
nekem több fajta dokkolási lehetőségem is van ezeken kívül. még egy pl:
hátul esata kivezetés. és egy ilyen hátalp molex tápajzat , amiből az asztal tetejére feljön táp, elég vastag kábel, (ezt most nem találom), és a táot megszakítottam egy 2 áramkörös kapcsolóval. az esata hátlaptól pedig feljön másfél méteres esata-sata kábel. az asztal tetején meg egy egéralátét. kész a dokk...[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
usb-n winyót használni rém idegesítően lassú... (25-30 MB/sec vs. 70-120 MB/sec) - ez nem elvi számolósdi, ez a gyakorlat: kb. harmada a sebesség. és usb-s winyóknál is gyakori probléma, hogy eltűnik menet közben az eszközök közül. ha a satas-t felimerte, akkor az ott is marad...
ha menet közben kikapcsolod? véletlenül elég nehéz, mert a winyó derékban kilóg, így előbb vágod azt pofán. de ha mégis sikerül, sok minden lehet:
leginkább semmi
adat sérül
oprendszer fagy, restartol, (főként xp-nél) - mert azért ez nem usb, tehát ha egy sata eszközt nem szabályosan választasz le menet közben, akkor azzal nem tud mit kezdeni az os. nálam volt ilyen. reset gomb után kellett nyúlkálnom....[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
újra hi!
két helyre írom be, mert mindkettő on:
p5q és york....a q9550 maradt. jó példány, tudtommal 4,5 ghz load 1.32v-on a vége. (de egyelőre nem nálam...)
ddr2 ocz long voltage 1150@1200@1.8vlap cserélve: p5qd turbo helyére p5q premium.
lényegesen jobb az új lap. a bois 2 gtl ref értékkel bővült. olvastam róla, így nem kérnék általános leírás linket.
engem konkrétan 4 giga, vagy a fölötti, linxstabil működő beállítás pontos és részletes bios leírása érdekelne. nem prime screen, amiben mutogatjtok, milyen ügyesek vagytok, mert abból nem látom a bios értékeket...
nem általános tól-igek érdekelnek, mert azok hegyekben vannak.lehetőleg llc nélküli kéne. és a gtl ref-eknél, (nálam 3 is van), nem voltban megadva, mert át nem számolom, hanem a nálam látható értékekben, (0.630, 0.670, stb...)
már beleuntam az órák óta tartó guglizásba, itteni vissazolvasásba és a ref-eket sem akarom össze-vissza állítani....
nagyon sok hasznos tanácsot kaptam már itt, de érthetetetlen a számomra, hogy akik idejárnak a screen-eket dicsekedve betolni, amik jó esetben már fél év múlva elérhetetlenek lesznek a képmegosztóról, mi a tökömért nem veszik a fáradságot arra, hogy fél berc alatt begépeljék a teljes működő biosbeállítást a magamutogatásuk mellé....
mert így évek múlva is segítség lehetne egyeseknek. na, mindegy.előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz szab.tam #11557 üzenetére
kicsit másképp köezlítem meg. leírom a mostani, 4 ghz-es linxstabil beállíátsom:
8.5*470
fsb stap 333
ram 1129cpu v 1.4v, (load 1.288)
cpu gtl ref. (0/2) 0.630
cpu gtl ref. (1/3) 0.670
pll 1.5
fsb term 1.4
ram 1.8, (biztos nem kecés, mert 1.7-en is menne kb. 1200-on, de nem tudok 1.8-nál keesebbet adni....)
nb 1.4
sb. 1.1 (próbáltam 1.2-vel is de nincs jelentősége...)
pcie 1.5llc, spread sp, ce1 mind disabled.
ettől bármit, (cpu, fsbterm, nb) lejjebb viszek, hibázik.
húzni sem tudom jobban a procit, amiben pedig bőven van még.tehát nem tudok elmozdulni a pontról. én gondolom, hogy a gtl ref-ek miatt. (vagy ennyi van a lapban?) lát-e valaki valami egetverő baroságot?
az fsb strap to nordbridge-nél a kiosztott ram órajelétől függetlenül van valami keresztmetszet szűkítő hatása, ha pl. 333 helyett 266-ra állítom? mert 266-nál tudok magasabb ram órajelet állítani..
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz szab.tam #11558 üzenetére
a fenti, 4 gigás beállításon is találtam hibázást. (linx, sokadik kör...)
ezért:
fsb -5 (8.5*465)
cpu, nb, fsb term 1.4->1.38
és mindhárom gtl +0.01ez így most tökéletesnek tűnik. azt hittem, a gtl-eket a fesz emelésekor kicsit inkább csökkenteni kell. de itt nem.
de azért ha valaki meglát valamit, szólhat....fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11560 üzenetére
bios-beállítást tolnál hozzá?
ahol az fsb és a feszek vannak. felső és alsó rész. (ramidőzítések nem kellenek...)[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11564 üzenetére
természetesen, ennél jóval jobban. azaz.
3400-ig elég a biosban az összes feszre minimumot adni, kivéve vcore:
nb, fsbterm, sb, 1.1,
pll 1,5
ram 1.8
stb....innentől (400) fsb felfelé nem elég a vcore+. el kell kezdeni adagolni a többit is.
de ez pont így volt a p5qd turbo-ban is, mint most a premium-ban. csak annyi a különbség, hgoy ebben 3800 fölött is stabil, majd 4 gigáig. a turbo-ban 3900 fölött már szinte be sem bootolt a win, teljesen 3.6-on volt stabil. 3.6-3.8 között néha művel váratlan fura dolgokat. itt majdnem 4 gián minen teszt lefut. azaz most úgy néz ki, hogy a határ a 3950. linx, ibt, prime, 3d06, és 5 óra játék.
4 gigán már találok hibát.de pont ma abba is hagytam a mhz vadászatot, mert rájöttem, hgoy amugen2-t szét tudtam szedni, így előre tudk haladi az egyedi, brutális méretű, 7-8 kilós) passzív hűtő megalkotásában. most ez így jobban leköt...
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
más.
az előző lapom ugye a p5qd turbo. nem adtam el. most jól is jön a passzív hűtési kisérelteimhez, mert nem kell egyik gépet sem szétszedni és átpakolnmi a nay házba az alkatrészeket, csak veszek valami olcsó ramot + procit, többi cucc van.. akarok is nézni egy olcsó, melegedős, (8w+ tdp) p4-et. létezik az, hogy a cpu support listában a p5q premium-ban sokkal több van? a sima turbo a gyári lista szerint csomó régi 775-ös procit nem támogat.
ez valós, vagy csak elírás?
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11567 üzenetére
nem régi celeronokról beszéltem.
sima 800-as p4-ekről. a premium listáján rajta van mind, a p5qd turbo listáján meg egy sem. a kérdés erre vonatkozott: létezik, hogy az egyik viszi, a másik nem? vagy csak elírás?
és nem pluszt akarok perpill, hanem egy olcsó, de jól melegedő, (90-110w tdp) procit, amivel a tartalék lappal az új, nagy házban tudom az új hűtési megoldást tesztelni anélkül, hogy meg kéne bontanom a jelenlegi 1. konfigot. így már világos?
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11570 üzenetére
normális...
nálam ugye kiosebb szorzóval, magasabb fsb-vel jön ki ez. godolom, ezért kell kicsit magasabb fsbterm, nb....fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
meg kéne már vennem a teszt procit! senninek nincs lövése a feljebb említett kompatibilitás kérdésről?
2 kinézett cpu van:
- d805 95w
- és van egy jobb, d840 a maga 130w-jával.
azzal már tudnáma hűtést tesztelni.de egyik sincs benne az asus p5qd tudbo cpu kompatibilitási listájában.
ráadásul ez benne van:
Pentium Extreme Ed-840 (3.2 GHz, 800 FSB, revA0) ALL 0102
Pentium Extreme Ed-840 (3.2 GHz, 800 FSB, revB0) ALL 0102de a sima d840 nincs....
továbbra is a kérdésem: ez létezik, vagy csak elírás?
nem találok a neten számomra érthető utalást.segítsetek, mert holanp este tesztelnem kéne, de arra nincs lém, hogy 2-3 procit veszegessek, sem 20k-s core 2 duo/quad-ra, hogy utána kivágjam...
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11574 üzenetére
uhh, de jó, hgyo szóltál. a 805 vaszeg téynleg nem lesz jó. régen volt már, elsőre úg ytűnt, az is 800-as..
thx
de lehet, hogy nem variálok, kihagyom a tesztet, és egyből a nagy gépből lévő cuccokkal tsztelek. úgyis arra kerül majd...
-
szab.tam
nagyúr
újra hi!
cf-es a lapom: asus p5qd premium. valami magyar nyelvű navigációt tudna valaki a sli-os moddoláshoz? mert tudom, hogy létezik! (driver, bios, segédprogi, mittoménmi...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11912 üzenetére
ja, hogy neked is kéne???
amennyire látom, a megoldás valami moddolt bios, asszem. és igen, jó ahhoz is elvileg. csak a fórumokon, ahol erről olvasni, a letöltőlinkek halottak...
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11914 üzenetére
ok. thx.
próbáltad? valami leírás? simán win alól futtatható? win7 64, 32 xp? forrás?
azért egy letöltőlink alapján csak nem indítom el....
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz marositech #11918 üzenetére
szerintem ezt ő sem gondolta komolyan, csak akut karakterhiánya volt....
-
szab.tam
nagyúr
válasz vuk777 #11921 üzenetére
most úgy néz ki, kicsit odébb lesz a próba, de ha nekiállok, megírom a tapasztalatokat....
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11925 üzenetére
neked....
2 db. p5q lapom van, és totál tele vannak a sata-k. (már amelyek ugye alapból használható, és nem azok a raid-es micsodák...)
(mielőtt megkérdezed: belső hotswap dokkolókkal...)
(#11924) jayjay
pci-ba dugható sata bővítő kártya.
amit a hsz-od második felében a "felismerte" és progi résznél írsz, nem igazán érthető...[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz potyi23 #11927 üzenetére
nah, ezelet tényleg kifejthetné valaki bővebben, mert ezek előttem is idáig a kínaival voltak egyenértékő. (csak a dél-kelet kínaival persze...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11930 üzenetére
szerintem csak az egyik felét. és elég hülyén is írja le a manual. (a premium legalább is, nekem sikerült összekevernem...)
és amelyeket lehet, azokkal is néha gond van a gyakorlatban.
igazából jól az alap 5, (6) használható, és az e-sata.most a fő gépben egy premium van. 6+2+2. az alsó (naranc, kék), részleget nem tudom hasznáni, mert teljesen behülyül, ha abba is dugok eszközt...
valószínű 2-t lehetne hasznáni belőlök, csak driver-t kéne próbálgatnom, vagy sima user error, de mind a 4-et tuti nem lehet hasznáni...
szerintem...
(premium-om van. megnézem a leírást még 1x...)a pro-mnál 5+1+1 van, és egy e-sata.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz szab.tam #11931 üzenetére
azt írja a leírás, hgoy normál módban csak a
sata e1 orange port 0
és a sata e3 blue port 2 használható...magyarul: a narancsból és a kékből az alaplap nyákjától távolabbiak...
a port 1, port 3 (a 2 alsó), csak a drive xpert function-nél használható...e3773_P5Q Premium (V2)
2-30 (196/57. oldal....)
másképp 2.8.2. / 5.[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz jayjay #11933 üzenetére
passz.
egy progi, (driver), nevében benne van az hogy "raid", nem biztos, hogy attól érdektelen a számodra...
valószínű a raid nélküli normál működéshez is kellhet ennek a telepítése.
alaplapi sata eszközök sem működnek sokszor rendesen, amíg nincsen minden sata driver telepítve. még ha a "raid" szócska szerepel is benne...tehát minden további kapkodás előtt telepítsd csak fel....
egyébként én is rengeteget szívok főként win7 alatt a sata eszközökkel. nem szeretika hotswap dokkolást.
de most már a kisebb gépem xp-je is kezdi. az újabb alaplappal ha dokkolok, akkor 2-3 MB/sec-kel hajlandó csak írni rá. csak restart után lesz meg a rendes sebesség....[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz Mustármag #11938 üzenetére
neki csak és kizárólag sata port növelés kell.
jayjay
még egy megoldás, csak drága:
gigabites nas vagy otthoni file szerver.
egyszeri befektetés, és meló. de ha jól megcsinálod, akkor nagyon jól használható...[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11945 üzenetére
egy másik lapnál már jeleztem, hogy a p5q sorozat alsó sata portjait nem lehet teljes körűen használni. konkrétan asus p5qd turbo lapom is van, itt sincs ez másképp.
fehér, narancs.sata e2, white, port1 - csak drive xpert funkciónál használható
sata e1, orange, port0 - ez használható xpert mellett normál módban is...de tudomásom szerint más vezérli, (silicon image sil5723) mint a többi sata-t, (ich10r), így csak a szopás van vele.
én már nem is használom...a béna user még azt is megcsinálhatja, hogy mivel nem megy a fehér, a bios-t babrálja, hogy elinduljon, és a tükrözés miatt azonnal törli az egyik hdd tartalmát...
úgyhogy a továbbiakban szerintem így ajánlgasd az alsó sata portokat.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz Ablakos #11948 üzenetére
"Belépek és mentés nélkül kilépve indul csak a windows."
és f10-es mentés után nem indul?
nem hinném, hogy egy mechanikai sérülés után lenne ez.
velem is volt már ilyen, hogy meghülyült. ilyenkor jumperes bios reset, és újból be kell állítani mindent, ahogy régen még ment.
valószínű, csak ennyi kell neki...hanem sikerült így megoldani, akkor gyere vissza...
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11953 üzenetére
én is a kézikönyvekből néztem. világosan le van írva, hogy az alsókból csak az egyik használható normál módban. nem tudom, hogy te mit olvastál...
én arra próbáltam célozni immáron második alkalommal, hogy ne általánosan ajánlgasd az alsó sata portokat, mert majd nem értik, miért nem megy, ha pont a rosszba dugják. (pl. narancs helyett a fehérbe, vagy mindkettőbe.)
három gépem van, és az összes sata port foglalt, mindegyikben. és az e-sata is, már amelyekben van. csak az e-sata-t sem szeretem, mert azok is bizonytalankodnak hotswap-elés közben, mint a belső, alsó portokból az aktívak.
én nagyon is átérzem azok helyzetét, akiknek kevés a port.
habár nálam nagy részben belső 5.25 helyre való dokkolóban végződnek, de akkor is...[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11955 üzenetére
nálam a p5qd turb-ban a manual picit másképp fogalmaz, de valójában így is lehet (vagy inkább csak így?), lehet érteni.
1 winyónál a narancs. ok.kipróbáltam újból. a naracs mindeképp működik,a fehéren sehogy nem lát eszközt.
légy szíves nézd már meg újra!
dugjál rá 2 winyót, nézd meg a win látja-e. és ha igen, a biosból írd ki légy szíves, mik az ide vonatkozó beállítások.
mert ott nálam nem dis/en-ek vannak, hanem most minden a "last setting"-en áll. ha valamelyikre rányomok egy enter-t akkor mindenfélét sikítozik. nem látom az állítási lehetőségeket.
lehet, hogy nálam az a gond, hgy rosszul van beállítva a bios...
és nem akarom aktiválni tudatlanul a xper-te, vagy a backup-ot, hogy utána rádugva törölje a másodlagos winyó tartlamát..tehát:
nézd meg légyszi a gyakorlatban még 1x, hgoy működik-e, és utána hozzá való bios beállítást.thx!
-
szab.tam
nagyúr
válasz samu74 #11957 üzenetére
akkor ezt túlcsámcsogtuk.
más:
megüt a guta. nem vagyok képes kijelöléssel kimásolni szöveget a pdf-ből. írásra meg nem tudom megnyitni a művelethez pl photoshop-ban, mert jelszóval védett. béna a pdf (acrobat) reader-em, vagy ez alapból van így?fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
válasz Ablakos #11981 üzenetére
a kérdést szeritnem tedd fel a raid topic-ban is.
és talán még a hdd probléma topic-ban is, konkrétan liksoft-nak címezve. itt úgy, hogy "tudom, hogy raid kérdés, ott is feltettem, de te talán tudod a választ." - megelőzendően, hogy átirányítson ő is a raid topic-ba....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- G.SKILL FlareX 16GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális MSI MPG B650-I EDGE WIFI Alaplap!
- MSI Z490-A PRO Eladó! 35.000.-
- Beszámítás! Gigabyte Z590 Vision G 1200 DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest