Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz csixy #8020 üzenetére

    Gummiboot tudtommal már nincs. Az a systemd-boot régi neve volt. De nem tömi tele a partíciót. Ennek ellenére nem írtam, hogy nekem sem volt még gondom a GRUB-bal, mikor még használtam. Egyszer volt, hogy nem bootolt, de akkor balfék Win7 update-je írta felül, nem Linux oldalán volt a hiba. Én csak azért nem használom a GRUB-ot, mert 1) feleslegesen nagy, bloat valami, 2) nincs rá szükségem. De ahogy olvasom a fórumokat, nagyon sok embernek eltörik, és rendszeren jönnek kérdésekkel, hogy nem bootol. Systemd-bootnál ilyet még nem hallottam, az is igaz, hogy annál lehet azért nem, mert aki olyat használ, az ért hozzá, és jól rakja fel magának. Na, meg sokkal egyszerűbb is, csak egy szál .EFI fájl, meg két darab plain text .conf fájl, az egész egy pirinyó megoldás.

    De elvileg az EFI stub boot még elegánsabb, ott semmilyen bootmanager nincs (az UEFI már önmagában is egy bootmanager), ott a kernel bootol közvetlenül EFI binárisként. Ennek viszont van 1-2 hátránya, néhány nem annyira szabványos alaplap UEFI-je nincs vele kibékülve, meg ha pl. hirtelen átszerkesztett paraméterekkel kell hívni a kernelt, akkor azt nem lehet egykönnyen kivitelezni.

    GRUB csak akkor kell, ha valaki ZFS-ről, btrfs-ről, RAID-ről, egész lemezes szoftveres titkosításos megoldásról (esetleg LVM-ről), stb. akar bootolni. Akkor kell. De ezek nem az átlag felhasználói réteg, az simán titkosítatlan ext4 partíciókat használ, ahhoz nem kell. Még legacy BIOS bootnál sem, mert vannak nála soványabb, biztosabb megoldások, amik nem törnek el.

Új hozzászólás Aktív témák