Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz masterful87 #1345 üzenetére

  Szerintem a vonalak alatt a mélységélesség skálát érted. Az segít neked a távolság becslésével pontosan fókuszálni, még a keresőre sem kell rátapadni. A lényeg az, hogy a beállított rekeszérték (blende) és tárgytávolság alapján megadja, hogy mettől meddig (méterben) lesz éles a fotó.

  Ez inkább utcai fotóra, tájfotóra vagy 3-4 méternél távolabbi ember fotóra jó. Portréhoz már kellene a módszer mellé egy pontos távolság mérés, oda inkább a keresőt használd.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • optikus

  senior tag

  válasz masterful87 #1345 üzenetére

  sokat segitene ha megirnad milyen zenit (nem mindegy hogy pl E vagy XP) es milyen obirol van szo.
  a zenitnel nincs beugroblende (amivel amugy sok baj tud lenni), de fenymeres se nagyon. ha belso fenymeresu (pl az XP) akkor megint maskepp kell eljarni mint egy kulso merosnel (pl E). lenyeg hogy mivel a fenymero nem tudja hogy mennyire van zarva a blende igy o mindig azt mutatja hogy a beallitott zarhoz mit mer az adott blenden. ha neked e miatt a fokuszalas nehezkes (mert mondjuk nyitott blendevel szeretnel hisz ugy vilagosabb a kereso) akkor nyitogatni meg csukogatni kell. erre volt egyes obikon egy gyors gyuru. a kulso merosoknel ez meg egyszerubb mert ott nem a keresuben latod hanem elore megmered a vaz oldalan levo fenymerovel es az annak megfelelo rekeszt allitod be expo elott, ezt ugye ranezessel, de siman csak szamolgatassal is be lehet allitani. termeszetesen lehet saccolni is a fokuszt, de egy 50mm-es alapobinal ez mar nem annyira megy, gyakorlatot igenyel, a saccolas 35mm vagy alatta jo. inkabb hasznald a keresot ha mar van (piros jel az infrhoz valo, de infra filmet ma mar nem nagyon lehet szerezni).
  ha mar par tekit ellottel akkor termeszetesnek fog tunni minden, a gyakorlatban sokkal egyszerubb mint igy leirva.

  azert azt mindenkepp nezd meg milyen allapotu a cucc. a zar lefut e, egyenletesen fut e, a lassu idok hozzavetolegesen jok e (pl egy mp az nem e ketto vagy tobb). a redonyon van e repedes vagy luk. az obin vegig mukodik e az osszes ertek, nem gombas e nagyon meg hasonlok.
  :)

  Buy books not gear.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés