-
IT café
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
Fesztől miért is csökkenne a latency ?? Azért nő meg ha emeled a ram frekit, mert nem maradnak szinkronba az órajeleid. Fclk marad 1800-on, ram 1833-ra kerül és uclk-t is felezi ilyenkor, így az 966 lesz. Emiatt lesz olyan horror latency. Ha fclk-t viszed kézzel 1833-ra a 3666-hoz és így tovább, nem lesz semmi gond !
Micron rev E simán tud 5000 Mhz körüli ram órajelet.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25539 üzenetére
"nagyon nagy pazarlás mindenkinek ennyi időt rászánni erre, hogy utánakeresgéljen"
A jó opció az lenne, ha nem kellene hozzányúlni... De sajnos ez sokaknál nem jó opció. Ugyanakkor nehéz egy általános jó módszert leírni, amikor már ott sincs egyetértés, PBO vagy fix allcore a jó irány, esetleg egy "lassító" energiagazdálkodási profil....(#25545) tirszin: Persze, néztem. Szvsz nem a magok fogyasztása sok kis terhelésen, főleg allcore oc-val alacsony feszen, hanem a körítésé, azért sem tudsz vele mit kezdeni, és ezért sem látom értelmét ezeknek a durván lassító profiloknak sem.
Van itthon egy Intel i5-8250U-m (laptop), azzal lehet ilyesmit játszani, lekorlátozom 5W-ra, akkor 5W-ból elketyeg, ha kell 800Mhz-re is visszaveszi magát 0,6V-on buszokkal együtt, de az asztali 3600 nem ilyen.
(#25548) jokeph: "Hanem mert, így a CPU (3600X) 32-35 fokon teng-leng, és minden síri csendben van."
Ez elromlana, ha mondjuk hagynád 3,6GHz-ig felmenni a 2,2Ghz helyett? Szvsz legfeljebb annyi történne, hogy nem 35, hanem 40 fok lenne idle. -
GAbre
veterán
Ezt se tudtam.
Köszönöm(RR89-nek is)
Hát 5000-et nem esetleg 4000-et akarnék kihozni(úristen 5k-n mennyi fesz kellhet neki?
4000en milyen cl-eket tudhat a micron-e?
Kb ezt a cl19-et?
Ezt elnézve érték alapján nem sokat javult.Csak az írás a duplája (Gondolom nagyobb proci alatt jobban is teljesít ram)Avatar
-
tirszin
senior tag
válasz hokuszpk #25529 üzenetére
Eddig mindig azt az érteket hozta a Cpu-z bench, amekkora órajelen mentek all-core a magok. És sztem ez logikus is. Most levettem a Ryzen Master-rel 600 MHz-re, 0.85V-al, 569-et mért a Cpu-Z. A fogyasztás a konnektorból persze így sem megy 62-64W alá. Már nem tudom, mit csináljak vele.
Az effektív Core feszültség-ért elnézést. Annyi az új kifejezés, hogy képtelenség megjegyezni. Az "Average Core Voltages"-re gondoltam. Az jó alacsonyra le tud menni, ha nincs fixálva a fesz. A Ryzen Master is mutatja.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
-
nagyúr
Nyilván nem, de nekem így is megfelel.
(#25560) tirszin: azért ennyire nem fekete-fehér a helyzet ám.
Bármelyik AMD RyZen CPU-t nézed (A "G" és "GE" jelű APU-kat is beleértve), Intel szemszögből bizony "K"-s CPU-nak felel meg, mivel oda-vissza lehet állogatni, a ramokat is lehet XMP-vel járatni a "kommersz" B-s lapokban is, nem muszály hozzá "X"-es, Intelnél már ehhez is "Z"-s tuninglap kell.
Az i7-3770 egy nagyon jó CPU, de azért kicsit túl van misztifikálva a teljesítménye meglátásom szerint.
R7 2700X: igen, ilyen szempontból sanszosan ilyen. Ami azért nem meglepő, mert teljesítményben (egy és több magon is) brutális a 3770-hez képest, és ne felejtsük el azt sem, hogy 8 mag/16 szál, ez meg a semmitől nem fog menni, és mint ilyen nem összehasonlítható 1:1 arányban egy 4mag/8szálas CPU-val.
Ez áll az R5 3600-ra is, ami ugye 6mag/12szál.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
tirszin
senior tag
Köszönöm a választ!
És a 2700X (zen+), az is ilyen, mint a 3600? Hogy hiába csökkentek le mindent, nullán terhelem a magokat és egy nem vészesen gyengébb, 10 éves Intelnél többet fog fűteni 15...20W-al? Szóval kb a dupláját alapjáraton.
Felejtsem el a Ryzent? Az ezek szerint a full load-ra van optimalizálva?Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
South Velen
addikt
3800 fölé nem érdemes menni, mert a proci (zen2) jó esetben 1900-as IF clockot (FCLK/UCLK-t) bír.
De a legtöbb proci esetében 1866 a max, ami 3733-as RAM órajelet eredményez szinkronban.Mehetsz 3800 fölé is természetesen, de akkor aszinkron lesz az IF és alacsony órajele is lesz, összességében a teljesítmény kevesebb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25560 üzenetére
Intelnél sem mindegy, melyik... Nekem egy tuningolt X58 rendszerem volt ezelőtt, szintén kb. 10 éves, az nagyjából 120W-ot evett üresjáratban ugyanezzel a körítéssel, ahhoz képest a mostani Ryzen durván a fele, így nekem különösebb panaszom nincs a rendszerre. Nem erős oldala ez, ez tény.
Viszont a notebookokkal rokon mainstream Intelek elég takarékosak tudnak lenni, mint pl. a 3770, vagy az újabb megfelelői.
Nincs szándékosan "full load-ra optimalizálva", egyszerűen csak ilyen a felépítése, a 7nm-es chipletben a magok nagyon takarékosak (értelmes feszen hajtva, PB esetén annyira nem), viszont a magokat ki is kell szolgálni. Ez főleg a két chipletes verziókon látványos (lásd egy szálas és több szálas energia használat, egyikben a legjobb, másikban legrosszabb eredmény): [link] .
A 2700X-el a linkelt teszt alapján nem lennél előrébb, kis terhelésen ugyanúgy torkos, viszont az nagy terhelésen is.
[ Szerkesztve ]
-
tirszin
senior tag
Köszönöm a választ! Érthető.
Még kísérletezek ezzel a Zen2-vel. Az már látszik, hogy 2200 Mhz-en pl. kevesebbet fogyaszt, 2-3W-al, mint 600-on. Gondolom, mert 600-on nem sikerült elaltatnia egy magot sem, annyit nyüstöli maga az oprendszer.
A 3770 egyébként tényleg szépen le tudott menni a nyugalmi fogyasztásban. Gondoltam, egy 10 évvel korszerűbb processzor, főleg 7nm-en, valamivel még jobb is lesz, mint a 22nm-es őskövület. De úgy tűnik, csalódni kell. Visszafelé fejlődünk.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kilőttem a PBO-t, csak CPB-tal megy a cucc. Azonos feszt ad, mint a pbo, viszont akkor is hűvösebb a cucc, pár fokkal. Eredményekben azt hozza, mint a PBO alap limit (auto) beállításokkal.
Véleményem szubjektív...
-
Alpi.
addikt
válasz hackeeeee #25569 üzenetére
Jahh, jobb cpuknál kb. csak elvesz a pbo. Az alap cpb simán elég nálam is !
Én is úgy vettem észre, hogy láthatóan hüvesebb marad. Nem csak full loadnál, hanem pl. kis terheléses üzemben is, játékok alatt. Egy-két-öt fok max, de kb. mindenhol megvan !
Sőt, kis terheléseknél, pl. játékoknál, sztem még jobban is boostolgat ! Szívesebben tartózkodik a max. órajelek közelében. Bár ez tippre pont nem hoz semmit fpsben pl., de ami még ennél is biztosabb, hogy nem is ront ![ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25567 üzenetére
Intelnél a monolitikus felépítés + ringbus nagyon hatékony megoldás kis magszámra, és kb. 10 éve folyamatosan finomhangolt, szépen felépített, kiforrott rendszer.
AMD-nél a kedvező gyártási költségek és a magas magszámig skálázódás érdekében kellett hozni némi áldozatot a kis terhelésű működés terén. De Intelnél sincs máshogy, a 28 magig skálázódó Skylake-X is jóval torkosabb kis terhelésen, miközben gyártani is drága. Lásd pl.: [link] .
Szóval fejlődés van, de ezeknél a Ryzeneknél más területen vannak óriási előrelépések, míg más téren akár némi visszalépés is, ez mind abból következik, hogy egészen más konstrukció, mint a korábbi CPU-k.
Foyasztásban ennél lényegesen lejjebb szerintem csak notebookkal lehet amúgy jelenleg menni, ott is inkább az alacsony fogyasztású modellekkel. Azok vidáman elvannak konnektor felől ~10W körül is.
[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
Vettem egy Patriot Viper Steel 3600 CL17 kitet, és ugye az XMP 1.35V-ot állít be a RAM-oknak. Nálam ez után (MSI B450M Mortar MAX alaplap) 1.38V-ot jelez vissza a BIOS, ez természetes? (AIDA64/HWInfo 1.376-ot ír.) Ilyenkor többet kap, mint ami be van állítva, vagy csak rosszul jelez vissza? (Más feszültségekkel is ezt csinálja, többet jelez vissza, mint amit beállítok. RAM-nál 1.33V-ra jelez vissza 1.36V-ot.)
No Sana No Life
-
Brekkk
senior tag
Ilyen melegben ne toljatok egyszerre FURMAK-ot és PRIME SMALL FFT-t hárt házzal (All core 4200 Mhz)
A CPU package temp egy pillanat alatt elszaladt 93-re fokig, bírta szépen semmi lassulás.
Fél perc után le is lőttem.
Legalább a hőterhelés teszt is megvolt.
Még az engedélyezett max hőfok (95) alatt voltam szerencsére.A fogyasztás 350 W körül alakult maximum. R5 3600 + RTX 2060
[ Szerkesztve ]
-
GIORGIONE76
őstag
válasz pacni120 #25579 üzenetére
ok, szóval ez egy allcore 4.3, ráadásul 1.35V fix fesz,
szerinted a procid meddig fogja tolerálni? vagy mind1 amúgy?
egy lazább fesszel egy ccx oc nem lenne elég?
gondolom a vga-dat az is kihajtaná csúnya kifejezéssel...https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
HZoli87
veterán
Sziasztok!
Most vettem új gépet, sok év után váltottam Intelről AMD-re.
Processzor 3600X, Dark Rock 4 hűtővel. Ház be quiet 500DX.
Melyik energiasémát használjam Windows 10 alatt? AMD Ryzen Balanced vagy a gyári beépített kiegyensúlyozottat?
Normális hogy az előzővel nem esik be 3,8 GHz alá az órajel (tétlen állapotban sem)? Kiegyensúlyozottal 2,8 GHz a minimum amit láttam. Furcsa így Intel után, ott olyan 0,8-1 GHz-re is visszaesett az órajel ha jól emlékszem.
Hőfokok így alakulnak (Ryzen Balanced: 3,8 - 4,4 GHz órajelek között ugrálva, 24-25 fokos szobában):
- böngésző, irodai és egyéb kisebb alkalmazásoknál: 35-55 fok között
- játék (Horizon Zero Dawn, egyelőre csak ezt próbáltam): 55-70 fok közöttMindezt teszi gyakorlatilag némán. Hőfokok így rendben vannak?
(Intel azért nem melegedett ennyire szerintem.)Választ előre is köszi.
Zoli
-
pacni120
tag
válasz GIORGIONE76 #25580 üzenetére
Nem így fogom használni természetesen. Ha nem követted a fórumot, akkor fentebb vannak képek, valamiért nem működött a progi megfelelően, - utóbb már számomra is nyilvánvaló - lehetetlen értékeket mutatott. Kérték, hogy futtassak le egy ilyen tesztet és valamiért most normálisan működött
-
-
Brekkk
senior tag
válasz rumkola #25577 üzenetére
Az már nem semmi
Lehet az a 109 és az és 92 fokom sem annyi, hanem kevesebb a valóságban. Esetleg szándékosan fölé mér a szenzor, hogy kevesebb proci nyiffanjon ki túl magas hőmérséklet miatt.
Egyébkint itt volt egy forumtárs aki véletlen rosszul rakta fel a hűtőt, neki lekapcsot a rendszer. Tehát hővédelem elvileg működik.
-
Alpi.
addikt
válasz tirszin #25560 üzenetére
"többet fog fűteni 15...20W-al? Szóval kb a dupláját alapjáraton."
Nem fűtőszál ez ! :)
Az, hogy van pár W diffi idle fogyiba kb. a vsoc, inf.fabr. rendszerben keresendő. Egy jóval komplexebb rendszert kell életben tartania, ez pár W töbvlettel bír. Cserébe átlag felhasználásnál keveset fogyaszt és erős is. Te mire tervezed használni ? Idle-be álldogálni vagy használgatni ? :)https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
pacni120
tag
válasz GIORGIONE76 #25583 üzenetére
Én azt mondom hétvége van végre, szeressük egymást! Becsület szavamra mondom, csak a jó szándék vezérelt, amikor azt írtam nézd meg miket írogattam A 2, azaz KETTŐ napos OC tapasztalatom alapján a 4.4 ghz-hez társult értékek teljesen fals adatok lehettek, valamiért nem működött a ryzen master IDK. Őszintén hálás vagyok bármilyen tanácsért, tippért!
-
Biga123
addikt
válasz pacni120 #25587 üzenetére
Próbálj belőni egy 4.2 es allcore oct valami kissebb fesszel. Kezd pl 1,2 V on. Win alól RM ben csak vcore és freki a basic view ban. Addig menj lefele a fesszen amíg a prime nem hibázik. Small fft természetesen. Törekednék 80 fok alatt maradni. A ramot is érdemes babrálni. Legalább a soc feszt minimumra vinni. Attól is hűvösebb lenne.
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
GIORGIONE76
őstag
válasz pacni120 #25587 üzenetére
Rendben, béke veled
akkor személy szerint én a ccx.oc-t ajánlom egy értelmes 1.22-1.28V között, de a többit neked kell kisakkozni, nekem pl játék alatt a 4350/4150 nem mutatott lényegi külőnbséget a jelenlegi 4300/4000-nél, de a fesz kevesebb lett (1.2875>1.24) és így a tempek is, a 3dmark és a beépített bencheken alig vesztett pontot, a SOTRban meg még több.frame-et is rajzolt ki, gyanítom egyébknt hogy még visszább is vehetném...
ha meg pb-zni akarsz az is jó, ott tuti offsetelnékhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
HSM
félisten
"Egy jóval komplexebb rendszert kell életben tartania, ez pár W töbvlettel bír"
Szerintem semmivel sem komplexebb, sőt, éppen fordítva. Szerintem inkább a legózott felépítés miatt nem annyira hatékony az energiagazdálkodás a részek között.
" Idle-be álldogálni vagy használgatni ?"
Szerintem nem áll meg az érvelésed. Most is pl. ahogy írom ezt a hsz-t, és ahogy majd videózni is fogok utána, elég sokáig a gép egyszálú, kis terhelésű, vagy és üresjárati fogyasztása fog dominálni. De sokak munkája is olyan, hogy csak alkalmanként kell a teljes ereje a gépnek, és amúgy csak várja a CPU, hogy akadjon már végre valami tennivaló.Én nem élem meg különösebben nagy gondnak ezt, de nálam is erős fekete pont volt, hogy jóval többet kér kis terhelésen, mint a konkurencia.
-
pacni120
tag
Nagyon köszi mindenkinek!
Nem akartam hisztisnek tűnni, de tényleg végtelenül frusztáló, hogy a tizedét nem érti az ember annak, amit válaszolnak neki Folyamatosan próbálom képezni magamat a témában és azt kell mondanom, hogy lassan már ott tartok, hogy szentül hiszem, nem egy másik bolygóról valók vagytok -
veterán
válasz pacni120 #25579 üzenetére
na azé
Nekem a kb 10x akkora hűtőfelülettel, mint amekkora neked az AIO, simán 90 fölé ment 4400-on, ahogy látom, neked is mostmár
4300@1.25-el viszont gond nélkül 90 alatt marad, sőt, 4200@1.2-vel nem igen megy 80 fölé. Az már a biztonságos magasság
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Ceasar83
újonc
Sziasztok!Uj amd tulaj vagyok, intelrol valtottam.Eddig 4.275 all core amit kitudtam hozni egy h150i-vel.4.3 is elfut de ott ha meleg van akkor eleri a 80fokot stress test alatt.Esetleg lehet feljebb menni 4.3-ra vagy fole?A 3600 memoriakat docp-be vannak, erdemes azon valtoztatni vagy csak eleg a docp?koszi a valaszokat is elore
-
3L1T3
addikt
Sziasztok,
Napokban raktam össze egy új gépet amivel az elkövetkező 2-3 évet szeretném meglapaozni GAMING téren. Ezt követően jött az NVIDIA bejelentés és a 4.0 PCI-E.
Ti valószínűleg jobban követitek az AMD-t. Jelenleg az i9-10900k melett tettem le a voksom, de figyelembevéve az új konzolok érkezését, és az új AMD processzorokat lehet, hogy rossz lóra tettem? Most ne a pénzügyi részét nézzétek, mert az mellékes.
Sose volt AMD processzorom, tényleg várható most megint nagyobb előrelépés ha jönnek az új CPU-k?“I am the Saiyan who came from earth to defeat you. Despite my calm, quiet heart, I am the legendary warrior awakened by intense anger."
-
Zsolty20
senior tag
A Ryzenek néhol már túl is haladták az inteles procikat. Ha engem kérdezel, szerintem igenis rossz döntés volt, de már mindegy mivel megvan az inteles proci.
Persze, nem rossz processzor az az i9-es, azonban az intel régóta csak lefelé süllyed, mondjon bárki bármit. Majd jönnek az okosok és mondanak valamit, de szerintem manapság intelt venni felelőtlenség. Szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- szdominik károsultjai
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠