-
IT café
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyuri27
félisten
Nincs itt kötözködés. Mikor elmondtad az okosságot hoztam 5 tesztet amiben az egész konfig az általad megjelelöt fogyasztást +30-50 wattot mutatott. Azaz abba az 50 wattba belefért proci, lap, hdd/sdd és néhány venti.
Akkor is megmondtad a tutit. Meg most is. Akkor is kiborult tőle a topik meg most is. Ezért irtam használj intelt, meg nv-t és boldogitsd azokat a topikokat.Amd - Radeon - Ryzen
-
veterán
Srácok, elég lesz már. Aki az elsők között vett ebből a Ryzen sorozatból, mint például én is, már több, mint 1 éve olvassa ugyanezt a f@szságot újra, meg újra. Nekem is az allcore a nyerő, de másnak meg a PBO fekszik, mi a mákos lóf@szt nem lehet ezen megérteni, elfogadni?! Szálljatok már le egymásról, meg a témáról, pls. Mindjárt itt az új széria, majd ott folytatjátok...
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Create. #26698 üzenetére
Én már ezért se követem mostanában a topikot. Szerintem a topikgazda is megunta.
+ Ugye eladtam már a 3700X-em úgyis. Zen3-at várom.Inkább leköt a 3080-3090 topik. "Második" 3080 jár most nálam. 2600X nem kicsit gyenge hozzá.
Dual Rank 32 GB-os Crucial Ballistix-et se tudom normálisan belőni a Zen+-hoz. Inkább nem is szórakozok vele mert nem sokáig lesz ez a felállás (2600X + B450 Prime Plus).[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
HSM, ez igy mukodik am Intelnel is... Az egyszalas emelt feszre gondolok. Akkor ha Adaptive offset -el adod meg a VCore -t. Nekem pl. most ez 1 szalon 1.3V, osszes szalon 1.184V, es AVX -el terhelve 1.142V. 5.1GHz.
Persze egyelore ez all core, de pont azon vagyok, hogy par magnak adok magasabb szorzot, elvileg itt mar lehetseges, bar meg nem ertem a mukodeset, foleg adaptive modban. Mikor megadtam 1 magnak 5.4GHz -t, a tobbit hagytam 5.1 -en, az idle feszt ez is feltolta azonnal 1.5V -ra. Nyomtam is ki gombbal, mikor meglattam.
Ugye Intelnel sok dolog meghatarozza ezt, kezdve azzal, milyen scenarioval szamoljon a lap az adott cpu -val, es hogy mekkora LLC -t hasznalsz. De a mukodesi elv hasonlo, csak nem ennyire fejlett. Ha nem vigyazol, itt siman megkinalja 1.6-1.7V -al is a procit, az intelligencia hianyzik belole. Tan csak a CPU VID -jet veszi alapul.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Brekkk
senior tag
Mindenki morog, hogy ugyanazok a témák jönnek fel újra és újra, de a összefoglalóban még ma sincs ezekről a felmerülő kérdésekről semmi.
Én május körül vettem a procit és már akkor is ez volt a téma, hogy magas a fesz, magas a hőmérséklet, PBO, All core tuning.
Na erről mindről kéne írni az összefoglalóban, de nem inkább morgunk, hogy megint feljött a téma.
Úgy látszik morogni könnyebb 1000-szer , mint megírni az összefoglalót és hivatkozni rá.
Valahogy az az érzésem, mint az evezős csónaknál amin van vitorla is, hogy nincs idő felhúzni a vitorlát, mert evezni kell. -
nagyúr
válasz Brekkk #26706 üzenetére
Jogos, de sajnos az a tapasztalatom (és még vagy 10 másik topikban is), hogy a bekérdezők többsége nem olvassa el az adott topik összefoglalóját.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
HSM
félisten
válasz MPowerPH #26705 üzenetére
Van Intelem is (pl. egy i5-8250U, Kaby Lake R), tudom, hogyan működik az aktuális generáció.
Számomra lényegesen jobban működő, finomhangolható az a rendszer, amíg a gyári turbó órajeleken belül maradok. Én csak annyit szerettem volna a 3600-asommal, hogy a gyári max (4,2Ghz) boost menjen, értelmes feszekkel, AVX alatt pedig nyilván, ami egy jól megválasztott TDP-limitbőlből kijön (ezt szoktam javasolni beállítani a Coffee Lake topikban is a 9900-asokhoz, ott remekül működik, ahogy a 8250U-n is). Ez a 3600-ason kizárólag allcore manuális beállítással lett nálam lehetséges, kellően konzervatívan beállítva, hogy AVX is hűthető maradjon limit nélkül. Nálam a negatív offset-től lelassult, automatán pedig 4Ghz körül is bő 1,35V-ot tol magába, amikor szűk 1,24V is stabil 4,2Ghz-en...
Azért az nem véletlen van, hogy pl. az energy efficiency grafikon így néz ki a 3900XT-n: [link] , egyszálon a lehető legrosszabb, míg többszálon a lehető legjobb eredmény. Pedig egyszálon a 9900K is meg van ám hajtva rendesen gyárilag.... -
Mclovin
senior tag
Nem erről van szó, lehet félreérthetően fogalmaztam, én is megvettem a laphoz már régen a Windows keyt, hanem ncore-ról leszedett, majd pendriveról feltelepített Windows esetén van Pro, Home és Enterprise lehetőség is, valamint mindegyikből van egy '+drivers' és 'without drivers' verzió. Na esetembe a +drivers verziót nem komálta (ezt raktam fel kapásból eddig nem volt baj vele), a without drivers pedig fut szépen.
-
R3laX
addikt
válasz Mclovin #26713 üzenetére
Ja, aha . Szívtam én is már torrentessel. Ugye a legjobb az MS oldalról letöltött lenne, de az ő szerverük meg néha halál lassú. Ha meg lassú a neted, ott a frissítések leszedése is még egy kínszenvedés. Mindenesetre jó ez a 2 euro most nagyon. Én még 10 euro-ért vettem
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Latszik, hogy egy atmenet volt a zen2 csak...
A videokartyaknal a zen2 szerepet az rdna kapta. Az uj, 7nm+ 50%-ot gyorsult ugyanolyan fogyasztas mellett ( meg nem lattam tesztet, de ezt igerte a gcn -> rdna valtasnal is, es ott bejott)...
Sajnos a fejlodes ilyen.
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Alpi.
addikt
válasz MPowerPH #26705 üzenetére
Alapvetően a túlfeszelés sztem nem a Precision Boost-hoz köthető. Legalábbis magát a módszert lehetne jobban is használni, mint ahogy sok esetben történik. Egyik alapvető gond az, hogy a fesz tartomány kb. ugyan az az összes típusnál, tehát a 4.2-ig boostolóknál is 1,5V körül maximalizálódik meg a 4.7Ghz-ig boostolóknál is. A legelső példányokra még igaz is volt többé - kevésbé, de a minőség óriásit javult és a 3600-osokba is simán akad fullos szilícium alap. Másrészt maga PB / PBO elég hülyén működött, nem igazán téve lehetővé a görbe saját cpunkhoz / igényeinkhez történő alakítását. Egész kis negatív offsetekre is óriásit esett a max boost, stb. Ez viszont sokat változott, tuti, hogy nem minden bios, de az én lapom jelenleg ég és föld, hogy mennyivel jobban "custom"-izálható boost-ot tud. Sajnos nincs lehetőségem arra, hogy több lapot, cput teszteljek, pedig nagyon szívesen csinálnám, így ezek csak az én konfigomra igazak, de ebből látszik, hogy nem maga a cpu precision boost működése a gond leginkább, hanem a kis mértékű konfigurálás / konfigurálhatóság.
Ha szűrsz a nevemre, láthatsz pár videot, screent, ahol szvsz egész szép feszek és órajelek vannak. (4.6 Ghz körüli boostok és a Vcore még ott sincs több 1,4V - 1,43V -nál.)https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
GIORGIONE76
őstag
Sziasztok!
Az új gen megjelenéséig egy 3100-at fogok koptatni
tudnátok egy allcore4.2-höz tartozó értelmes fesz (+LLC) értéket mondani?,
amivel még nem crashel, de velünk lesz az erő
előre is köszihttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz GIORGIONE76 #26725 üzenetére
Sztem 1.3-ig elmehetsz azzal is bátran, llc3 vagy llc4, atán haccoljon, amibelefér.
Véleményem szubjektív...
-
GIORGIONE76
őstag
válasz hackeeeee #26726 üzenetére
nem tudom, azért félek tőle, azért a 3.6/3.9 natívat megnyomni ac4.4-en az durva, pedig ahány videót néztem meg bejegyzést olvastam, ennek ez mintha alap volna
azért szegénynél nem akarom túltolni a kretént
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz GIORGIONE76 #26727 üzenetére
Szerintem nem gáz, amíg megy megy, ha nem, nem.
Véleményem szubjektív...
-
FingR86
őstag
válasz GIORGIONE76 #26729 üzenetére
akkor ez te voltál? [link]
-
Alpi.
addikt
válasz GIORGIONE76 #26727 üzenetére
Ha jó darabot fogsz ki, a 4.4 sima lesz ! Egy kicsit visszanézel pont raktam be egy-két screen-t egy elég beteg 3100-val. Az pl. 1.088-on tudja a 4.4-et.
Viszont tudok elég rossz darabról is, ami még a 4.2-vel is kínlódott. Szóval dobj egy imát jó irányba, hátha befigyel egy játékos egyed ! Akkro a 4.4 - 4.5 magassága simán 24/7-ezhető.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz GIORGIONE76 #26731 üzenetére
Akkor az nem volt az igazi..
Szóval sztem 1.2-1.25V körül bátran lehet adni neki.. Szerintem. Ha kéri, ha mákos, akkor alacsonyabb, 1.1V körül is elég lehet.
Vagy, hagy auto-n, aztán kész.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
veterán
válasz GIORGIONE76 #26734 üzenetére
Ugy nez ki az 5600x csak decemberben jon... Rohadjak meg, megvarom :) A vga most ugy is fontosabb...
-
PAtr0n
addikt
válasz Mclovin #26710 üzenetére
A durva az, hogy még sose találkoztam ilyennel (lehet mert előtte csak inteleztem?), pedig ezt a Win10-et rakom fel mindig legal kulccsal. Ezért se gondoltam rá az elején, csak a 2 nap kimerítő szívás után, és az ágyban kajak megálmodtam, hogy mi van ha no drivers-el telepítem.
És tényleg ennyi volt... hogy ott rohadna meg
(#26726) hackeeeee
Nem értem a B450 Gaming K4-ban miért nincs sehol LLC opció a BIOS-ban...
Használ még valaki itt valami másmilyen Asrock lapot? Van LLC?"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
GIORGIONE76
őstag
-
mosquetoo
tag
Sziasztok,
Szeretnék egy Kis segítséget kérni.
Volt régebben probléma a Ryzen 3600-mal, hogy folyamatosan újraindult a gép terhelés alatt és alaphelyzetben is.
Itt utána kiderült, hogy XMP profillal volt problémája a gépnek.
Aztán most fél évig semmi gond nem volt vele.Mostanában elkezdte, hogy ha csak simán az asztalon hagyom futni vagy csak netezek vagy film akkor magától újraindul.
Olvasgattam vissza, hogy esetleg más MHZ-n beállítva a RAM ot hátha megoldja de nem jártam sikerrel.
Ma kipróbáltam másik RAM-al is és ott is ugyanez a jelenség.
A gépen a fél év alatt semmi nem változott.
Van esetleg ötletek, hogy mi lehet a gond vagy hol kéne keresgélni ? -
PAtr0n
addikt
válasz mosquetoo #26740 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő G-skill Aegis-ekrő van szó, azokkal nekem nincsenek jó tapasztalataim, de én csak 1 vagyok kb a 100-ból (ha nem ezerből)
Az utóbbi hetekben én is sokat kínlódtam a megfelelő BIOS beállításokkal, mert nekem is hasonló gondjaim voltak egy CL17-es Predator kittel (net és idle indulgatott újra főleg)
VSOC, VDDP, VDDG és a DRAM feszültségek manuális beállítása, az autot felejtsd el.
Értékekben a többiek segítenek, nekem így néz ki, így stabil (A DRAM fesz nálam 1,475, de neked nem fog kelleni ennyi, érzésre sztem 1,4 elég lesz az Aegis-ekhez):
"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
veterán
válasz MPowerPH #26738 üzenetére
Persze. Most is elvagyok, mint a befott. 1440pben valszeg ugyis vga limites leszek... Foleg 165Hzen
A leaked infok szerint az 5600X-nek gyorsabbnak kell lennie jatekok alatt, mint egy 3700-3800X...
Szerintem most ugyanaz lesz, mint a zen+ - > zen2 valtasnal, hogy jatekok alatt a sima 3600 lenyomta a 2700X-et...
Ha nem lesz sokkal dragabb??? Megjelenes utan par nappal vettem a 3600ast, 72eFtert. Ekkor egy 3700x 120 felett volt. Most meglepodnek, ha az 5600X olcsobb lenne 90nel... Es azon is, ha az 5800X pedig 140nel....
-
Mumee
őstag
válasz RECSKA #26742 üzenetére
Sajnos én is hasonlóan gondolom az árakat, bár 5600X-re én 80e-et gondolok, aminek novemberre kellene lennie már, aztán majd meglátom. A 3600 se fog egyből leesni 40e alá, de ha a "jósolt" árak bejönnek, akkor 50e alá se, úgy meg sokat nem veszítek a kiváráson.
+40e-nél többet nem adok +2magért. 80->120 vagy 90->130. -
veterán
Csak az a gond, az 5600X decemberben jon
En UV es UC mellett hasznalom most is az 5700XT-t, ugy lovom be, hogy 100 ala ne nagyon jojjon a jatek minfpse, a graf igy sem csunya, a kartya malmozik sokszor a limitalt 165FPS miatt...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.