- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikkolo^^
addikt
válasz Stylewars_kp #12150 üzenetére
Ezt a betegségre írtad vagy a teljes takarításra? Külső szűrőm van, azt milyen időközönként érdemes? Most csak kerámiagyűrű van benne.
-
v.attis
őstag
válasz Stylewars_kp #12152 üzenetére
Hát, nem is tudom, igazából nem kéne sok. Viszont a két nőstény guppim, hiába fialgat, egy sem marad meg. Ennek oka az is, hogy a többiek (is) megeszik, meg a szűrő is elég jól keveri a vizet, nem egyszer láttuk már a piciket a szűrőben úszkálni.
Szóval nem nagyüzemi termelésre gondoltam, csak annyi, hogy kicsit bővüljön a csapat. Mondjuk van kinek elosztogatni, szóval ha nagyon sok lenne, az sem nagy baj.
Van sűrű növényzetem, de nem segít, egyetlen egy darabbal sem szaporodott az állomány.
Az akváriumba helyezhető medence, meg nem nagyon jött be, a többi hal bepörgött tőle. -
Stylewars_kp
őstag
válasz Pikkolo^^ #12151 üzenetére
Hát úgy mind a kettőre. Tisztításkor is meg betegségkor is érdemes egy ilyet lebonyolítani. De aksi tisztítás előtte és utána 12 órával nincs etetés! Bestresszelnek aztán nem tudják megemészteni a kajájukat amit megesznek/ettek.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz v.attis #12153 üzenetére
Nálam remekül bevált az aksiba helyezhető hálós fialtató. Fialás után gyors belemerem őket aztán amíg megerősödnek pár hétig ott vannak. Én halaim tűrték. Az a baj a külön aksival, hogy azt is életben tartani akkor is ha üres illetve nehéz megállapítani ha hasas valamelyik nőstény. Én legalább is nehezen tudom megállapítani.
Amúgy szerintem egy 20-25 L es bőven elég pár növénnyel egy gyenge levegőztetővel meg mondjuk egy 5-10W-os fűtővel.A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
v.attis
őstag
válasz Stylewars_kp #12155 üzenetére
Szűrés is kell bele, nem?
-
Pikkolo^^
addikt
válasz Stylewars_kp #12154 üzenetére
Oké, kösz.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz v.attis #12156 üzenetére
Szűrést direkt nem írtam, mert fialás közben zavarhatja a nőstényt. Amúgy meg amikor már lefialt érdemes keringtetni a vizet, hogy erősödjenek a kishalak az árban való úszás közben!
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Pá
addikt
Akvárium környezetében mennyire kell félni penészedéstől?
És ha kell, mit lehet ellene tenni?Beépített lenne, szóval bútorlap és/vagy gipszkarton fogja körülfogni kb minden oldalról, ezért is kérdezem, hogy mire kell ügyelni. Nyilván a front szabad és felette is lenne egy bő 1 méter hely, hogy azért tudjak nyúlkálni benne, de amúgy eléggé be lenne szorítva. 300l körül tervezem egyébként, ha ez számít.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Stylewars_kp
őstag
Ha egy bő 1 méter volna felette és nagyjából szellős tehát nem raksz oda még egy ajtót ami elzárja az aksi feletti légtért a szoba légterével akkor szerintem semmi gond nem lehet! Nem tudsz mit tenni, meleg párás levegőkörnyezet, víz lecsapódik megáll-megül és máris penészedik.
Esetleg ha fölötte is le akarod zárni a légtért akkor valami szellőző ventilátort be kell applikálni vagy furatokat hátra ha szekrénybe építed.
Gipszkartonnal óvatosan meg a furnér, dekapír és egyéb préselt lemezekkel mert könnyedén megszívhatják magukat vízzel.A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Pá
addikt
válasz Stylewars_kp #12160 üzenetére
Köszi, fölötte kb 1 méter hely van hagyva, szóval ezzel nem lesz gond.
Ventillátort is mindenképp szeretnék fölé tenni, mert nyáron sajnos muszáj lesz (panellakás), de pont emiatt félek, hogy a ventillátor a nedves levegőt benyomja a szekrény mögé és ott meg majd leül és bepállik minden.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
lutiy
tag
Légpumpát szeretnék vásárolni!
Ami fontos hogy halk legyen és megbizható, lehetőleg nagyobb teljesitmennyü ugy 300l/h.
Tippeket és véleményeket várnék tipusokrol! -
lutiy
tag
válasz Stylewars_kp #12165 üzenetére
500liter és igen levegőztetút keresek!
A minőségit azért irtam mert fontos a megbizhatóság is meg hogy halk legyen!
Egyik ismerősnél láttam tetratec aps300 -at és az elég hangos volt! -
Stylewars_kp
őstag
-
sellerbuyer
őstag
Egyértelműen a Sera Air levegőztetőket ajánlom. Minőségi darabok.
Én 400l-hez 275 R-t használok, állítható a teljesítménye, mindössze 4W-ot fogyaszt és két kimenetes.
Itt találsz egy videót az 550-es hangtesztjéről, ez 4 kimenetes: [link].
Ne a csövek nélküli hangerőt figyeld, hanem várd meg hogy rátegye a csöveket a srác és távolabb tegye a mikrofontól! Kellemes, tompa, puha, alig hallható, szinte homogén zaj, az agy nagyon hamar ki tudja zárni. A vízben csobogó légbuborékok hangja elnyomja simán. Egyértelműen ajánlott és ez az 550-es már bőven több, mint elég 500 lityihez. Arra kell ügyelni, hogy ha 4 kimenetes veszel, akkor legyen is mind a négyen cső, vagy pedig lezáró (de inkább cső).
A légszűrője könnyedén cserélhető.
[ Szerkesztve ]
-
v.attis
őstag
Szerintetek ez a két guppi hasas? Akkorák, mintha csapágygolyót nyeltek volna és mintha lennének kis pöttyök a terhességi foltoknál, de az egyiknek sötét, a másiknak világos a foltja. Egész nap csak lebegnek, nem is nagyon esznek. Hím közelében voltak.
1
2
3
4
5Utóbbiból tegnap kilógott egy kishal és biztos, hogy az volt. Azonnal beállítottam egy 11 literes aksit, a nagyból vettem vizet, ezt a kettőt külön tettem, de azóta semmi. Csak lebegnek.
[ Szerkesztve ]
-
nRu3
addikt
válasz sellerbuyer #12170 üzenetére
nekem is a sera 275 van egy 300literes aksihoz és halk, csend mániás vagyok és ez bevált sokat kiprobáltam de ez vált be a legjoban
''az élet fantáziadúsabb mint az álmaink'' csak az álmaink néha elérhetetlenek.......
-
Stylewars_kp
őstag
válasz v.attis #12171 üzenetére
Sanszos, de remélem amiből kiszedted őket aksiból abból mertél a 11 literhez az aksi vizéből. Mert belerakod őket egy külön aksiba teljesen más tiszta vízbe nem biztos, hogy jól fogják magukat érezni, érdemes oldatként hozzáönteni a 11 literhez legalább 5 litert! Ne stresszeld őket az a lényeg!
-
v.attis
őstag
válasz Stylewars_kp #12175 üzenetére
Az összeset aksi vízzel töltöttem fel! Egy deci tiszta víz sem került bele, még így is félek, hogy a tiszta szűrőben mire elszaporodnak a baktériumok, nehogy gond legyen. Lehet, hogy most beállítom és meg is hagyom ezt az akváriumot.
A szürke nyálkás, áttetsző csíkot húz maga után. Ez már a szülés jele?
-
v.attis
őstag
válasz Stylewars_kp #12177 üzenetére
Ha jól tudom kb 1 óra alatt elpusztulnak a baktériumok a szűrőben. Biztos kihúzzam éjszakára?
-
nagyúr
Sziasztok! Aquacalculator-t használta már vki?
-
elttiL
senior tag
Üdv a "halasoknak"! Nem gondoltam volna korábban hogy ilyen témában írok valaha is.
Fiam kapta az akváriumot, sógitól. 6 éves (nem a sógi ), szóval én vagyok a fenntartó, takarító stb. Halakkal cakk-cakk jött az akvárium. 60l-es Aquael készlet, a saját szűrője helyett egy Vitatech 500 (at raktambele) van benne (pont mint az Eheim Pick up sorozat x típusa, 2000-ért nem lehetett otthagyni a Baumaxban, bánom hogy a többit nem vettem meg ilyen áron.) Csinálok majd képet, ha nagyobb lesz a rend benne. A saját szűrőt nagyon sűrűn kellett tisztítanom. Na szóval: Meg szeretnék szabadulni a Guppy-któl, Pécsen nem kellene valakinek?? Más halakat szeretnék, de sok a guppy, szépek, színesek, van "különleges" is: szegénykém gerince mint az EKG görbe.
Egyébként a létszám: guppy 23db , platti 2db, algaevő 2db, neonhal 3 db, foltos p. harcsa 2 db, garnéla 5 db ,sziv. tarjka sügér 2 db (ezek mára saját szerzeményeim). - látszik hogy baromi sok guppi van ehhez a kis akváriumhoz.
Akkor guppy vkinek?? Privátba ledumáljuk.... -
v.attis
őstag
válasz Stylewars_kp #12179 üzenetére
A szürke ma reggel elpusztult. Tegnap késő délután és este fehér, nyálszerű csíkot húzott, mintha megindult volna a szülés és végig ideges, nyugtalan volt. Ma reggel is.
Olvastam, hogy a guppik 85%-a nem tud szülni, gondolom ez sem tudott... -
törölt tag
Megírtam az Akvárium születik írásom folytatását, itt [link] megtalálható. Jó régen ígértem már, mostanra jött össze.
Körülbelül 3 év történéseit írtam bele.[ Szerkesztve ]
-
bull84ghia
őstag
Nem is tudtam hogy itt ilyen fórum is van.
Nekem egy 65 literes van amiben neonhal,guppi harcsa,labeo és csigák vannak.
A guppi pont tegnap ajándékozott meg kis halakkalHazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
sellerbuyer
őstag
válasz #24889344 #12183 üzenetére
Nagyon klassz! Eléggé hasonlít arra, ahogy én csinálom meg a 400 lityiset. Tervezem én is, hogy írok róla.
A LED-ekből már az 5630-ast kellene inkább használnod, amiről itt is írtunk, mert dupla fényerő, kevesebb fogyasztással. 1.5A-es tápoddal a fél méter körüli csík (ami a mostani 30 körüli ledszámodnak felelne meg) 4-5W körül fogyasztana és dupla fényerőd lenne, szintén kapható hideg fényűben.
[ Szerkesztve ]
-
ggyury
csendes tag
Sziasztok!
Világítást szeretnék vásárolni.
Erről mi a véleményetek? Használ valaki ilyet?http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/vilagitas/t5-os-vilagitotestek/odyssea-t5-quad-timer-90t-4x39w-lampa?p=12
XBOX 360 Gamertag: ggyury
-
aldebaran
őstag
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
törölt tag
válasz sellerbuyer #12185 üzenetére
Köszi
Olvasgatom a fórumot, és megfordult a fejemben, hogy kicserélem 5630 -asra a ledszalagot.
Két dolog van ami visszatart most: 3 éve így van az akvárium, és kitapasztaltam a világítási időt, nincs kedvem kisérletezgetni pár hónapig újra, a mostani led szalagot se tudnám hirtelen hova felhasználni. Ha úgy alakul, lehet kicserélem. -
Lacee1986
senior tag
válasz Stylewars_kp #12177 üzenetére
Annyi, hogy a szűrő kicsit buborékozzon csak meg estére húzd ki.
A szűrőt soha semmi esetre sem húzzuk ki éjszakára!
A lebontó baktériumok már 15 perc eltelte után elkezdenek pusztulni. Ha nagyon muszáj, akkor másik akváriumban vagy egy vödörben lehet járatni a szűrőt.[ Szerkesztve ]
-
Stylewars_kp
őstag
válasz Lacee1986 #12190 üzenetére
Ezt jó tudni. Eddig nem így cselekedtem a közeli 5 év során. Nekem nem volt gondom a baktériumokkal. Ez szerintem függ a víz hőmérsékletétől is és a pH szinttől is. Eleinte problémám volt a mohákkal meg a növények is döglöttek ki aztán a jó pH beállítás és szinten tartás óta nincs ilyen problémám.
Természetesen Én csak a saját tapasztalataimból élek. Nálam így jó, de ha nálad úgy volt jó és ahogy látom eléggé értesz hozzá akkor ajánlom, hogy ne húzzátok ki!
De szerintem nem omlik össze az akvárium biológiája ha fialás közbe kihúzod a levegőztetőt egy estére vagy ameddig tart a fialás! De szerintem sok múlik az egyéni tapasztalatokon is nem minden a papírforma!A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Lacee1986
senior tag
válasz Stylewars_kp #12191 üzenetére
Ez pedig nem egy eldöntendő kérdés. Egyszerűen mérgezed az élővilágot azzal, ha folyamatosan lenullázod a szűrésed. Ahogy nézem, szerintem te a levegőztetőről beszélsz (tolja a buborékokat). Azt akkor húzod ki amikor csak akarod. Megfelelő vízmozgatásnál nincs is rá szükség.
Sok információt megtalálsz a neten, például itt, és egy kicsit komolyabban itt.
Rossz szűréssel nagy a valószínűsége az algásodásnak, és az élőlények elpusztulásának!
-
Stylewars_kp
őstag
válasz Lacee1986 #12192 üzenetére
Nem, nem a levegőztetőről beszélek hanem a szűrőről. Sőt! Amikor több időm volt csináltam passzív akváriumot. Semmi szűrő vagy levegőztető vagy egyéb külső rendszer.
Nem vettem volna észre eddig, hogy az a napi 7-8 óra problémát jelentene szűrés nélkül.
Köszönjük a linkeket, utóbbi valóban hasznos! Aki az alapokról kezdi azoknak ajánlom, bár továbbra is állítom, hogy a papírforma nem mindig igaz!A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
v.attis
őstag
Kicserélem a világítást ledekre.
Két sor lesz összesen, egy sor három szalagból áll majd: 5050 hideg fehér, 3528 kék, 3528 piros.Szándékosan gyengébbek a színesek.
Szerintetek hagyjam meg a kéket éjszakai világításnak? Esetleg felváltva, hogy a piros és fehér megy nappal? Vannak növények, azért vettem ezt a három színt. Nagyon tetszik, amikor éjszaka kéken világít az aksi.
Akár csak az egyik szál kéket is hagyhatom, vagy az éjszaka legyen éjszaka? -
Stylewars_kp
őstag
válasz Lacee1986 #12192 üzenetére
Az etetéssel szokott lenni gond, mert a guppik felzabálják a neonok kajáját. Ez a problémám szokott lenni.
v.attis: De napközben nem megy semmi erősebb neon vagy ilyesmi a növényeknek? Tuti királyul nézz ki sötétben a kék világítás! Képeket nyomhatsz!
-
v.attis
őstag
válasz Stylewars_kp #12195 üzenetére
Még nincs kész, másnál tetszik az éjszakai fény, ezért kérdezem, hogy a sajátomat hogyan alakítsam ki?
-
VIBO
őstag
Sziasztok. Van olyan növény és állat egy akváriumban, amit nem nagyon kell gondozni?
iPhone 14 pro, Buds Pro, Apple Watch Ultra, MK7 GTI, Zenbook i7
-
v.attis
őstag
válasz Lacee1986 #12197 üzenetére
De mindenhol azt lehet olvasni, hogy vörös és kék fény kell a növényeknek, meg hogy a ledek nagyon irányított, illetve fix fényűek, nem képesek átfogni egy spektrumot. Mondjuk ez nekem is eszembe jutott, hogy talán elég lenne fele annyi színes, mint fehér, csak azt meg nem tudom hogy osszam el. Egy sor biztosan nem elég, mert most a neon sem elég középen egy cső. Muszáj két sorba tennem, arányosan elosztva.
A dekorációm olyan, hogy majdnem középen van egy tégla és a tetején megkapaszkodott egy adag töpebakopa. Mostmár rohadt nagy lett, de nagyon jól néz ki. Csakhogy ez eltakarja a fényt az alsó rétegtől, ha egy sorban teszem a világítást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Villanyszerelés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Ukrajnai háború
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- További aktív témák...
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Segway Ninebot KickScooter MAX G30D II
- Wacaco készlet eladó
- Yose Power 350w (hátsó kerék) Feat Imotor2 240w (Első kerék) 26" + 36v24ah , 36v10ah
- ÚJ EcoFlow Delta 2 MAX 2kWh LiFePo4 3200W hordozható akku védőborítással, kempinghez is, GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest