A nagyok összefogtak a közösségi oldalak szabványosítása érdekében

Hirdetés


A Yahoo! tegnap bejelentette, hogy csatlakozik nagy riválisának, a Google-nek a kezdeményezéséhez, melynek célja, hogy egységes platformot hozzanak létre a közösségi oldalak kedvelt eszközeinek (fotómegosztás stb.) működtetésére.

A Google még tavaly ősszel kezdeményezte a vele partneri viszonyban lévő közösségi oldalakkal (MySpace, a Google tulajdonában lévő Orkut, LinkedIn, hi5, Friendster, Plaxo, Ning) együtt a technológia egységesítését. A tervből tegnap lett valós együttműködés, amikor is a Google, a Yahoo! és a MySpace létrehozta a nonprofit módon működő OpenSocial Alapítványt, mely egy semleges és jól használható platform kialakítását tűzte ki célul. A jövőben megalkotandó kódszabvány lehetővé tenné, hogy a népszerű webes szolgáltatások (chatek, játékok, médiamegosztók stb.) azonos platformon működjenek – így például, ha valaki kifejleszt egy widgetet, akkor az bárhol használható lenne. A Facebook, a MySpace utáni második legnépszerűbb közösségi oldal egyelőre még nem csatlakozott a kezdeményezéshez, ám elemzők szerint nem nagyon van más választása.

A konkrét együttműködési feltételek (milyen módon zajlik a fejlesztés, mi a helyzet a szerzői jogokkal stb.) kidolgozása még folyik.

Azóta történt

Előzmények