Ingyen adja a fejlesztőeszközöket a Microsoft

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy egy új program, a DreamSpark keretében ingyenesen letölthetővé teszi a természet- vagy műszaki tudományokat tanuló diákok számára több fejlesztői rendszerét. Ezek a Visual Studio 2005 és 2008 Professional Edition, az XNA Game Studio 2.0, az Expression Studio több változata, az SQL Server 2005 Developer Edition és a Windows Server Standard Edition.

A bejelentés kapcsán Bill Gates elmondta, hogy noha e szoftverek korábban is kedvezményes áron voltak beszerezhetők az oktatásban, mégsem jutottak el minden érdeklődőhöz, márpedig a szoftvervállalat célja a felhasználói bázis kiszélesítése. A Microsoft-elnök az AP kérdésére válaszolva kifejtette: bár az ingyenes felajánlással elesnek némi árbevételtől, sokat nyernek azzal, hogy a képzésben elterjednek a cég fejlesztőeszközei, és „több olyan induló vállalkozás lesz, amelyekben a fiatalok jól ismerik a Visual Studiót, az Expression Studiót és az SQL Servert.”

Első körben a program csak tíz országban – köztük van az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország – érhető el, de fél éven belül számos további ország felsőoktatásban tanuló hallgatóira és középiskolás diákjaira terjesztik ki. A cél: potenciálisan egymilliárd diák elérése.

A lépést a szakértők egyértelműen az Adobe-val a webes platformok frontján folytatott harc újabb fejleményeként értelmezik. Nem alaptalanul, hiszen ha a jövő fejlesztőit sikerül időben megismertetni a fejlesztőrendszereivel, nagyobb az esély arra, hogy a jövő weboldalainak tervezésekor a Microsoft alkalmazásait használják majd.

De a szoftvervállalat abban is reménykedik, hogy a nyílt forráskód erejét is képes lesz csökkenteni a program. Gates szerint a diákoknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy kipróbálják ezeket az eszközöket is, mert összességében jobbak, mint a Linuxok, az Apache webszerver, a MySQL adatbázis és a PHP kombinációja. A céljuk nem az, hogy a nyílt forráskód ellen fordítsák a tanulókat, hanem az, hogy más lehetőségekkel is megismertessék őket – mondta.

Azóta történt

Előzmények