A Yahoo beperelte a Facebookot

Szabadalombitorlás miatt pert indított a Facebook ellen a Yahoo. Az egykor szebb napokat látott internetvállalat egy hónappal azt követően nyújtotta be a keresetet, hogy a közösségi oldal bejelentette: 5-10 milliárd dollár értékű részvénycsomagot kibocsátva a tőzsdére lép.

Hirdetés

Elemzők szerint az időzítés tudatos: a nyilvános kibocsátásra készülő vállalatok magától értetődő módon nem örülnek, ha bírósági ügyekkel kerülnek a címlapra, ezért hajlamosabbak a megegyezésre. A Yahoo nyolc évvel ezelőtt hasonló taktikát alkalmazott az akkor tőzsdére készülő Google ellen, és még az IPO előtt mintegy 200 millió dollár értékű pakettel lett gazdagabb. Amint a Reuters megjegyzi, a Yahoot a Facebook elleni perben ugyanaz az ügyvédi iroda képviseli, amelyikkel a Google és az érintett készülékgyártók is dolgoznak az Androiddal kapcsolatos szabadalmi eljárásokban.

Az ügyben érintett tíz szabadalom közül kettő hozható kapcsolatba a közösségi funkciókkal, a többi online hirdetésekre, illetve egy a személyre szabott adatkezelési beállításokra vonatkozik. A Yahoo ilyen kaliberű nagyvállalat ellen még sosem lépett fel szabadalmi fenyegetéssel. A hasonló ügyek megszokott forgatókönyve szerint a megtámadott fél viszontkeresettel él, de erre ezúttal vajmi kevés az esély, mivel a Facebook alig 160 bejegyzett szabadalommal rendelkezik, míg a Yahoo portfóliója több mint 3300 patentből áll.

A Yahoo beadványa azt állítja, hogy a Facebook rendkívül gyenge „hirdetési teljesítményt” nyújtott mindaddig, míg nem kezdte alkalmazni a cég ötleteit. „Maga Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója ismerte el, hogy a Facebook rendszere nem újszerű, hanem mások ötletein alapul” – áll a vádiratban.

A Yahoo a múlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy a szabadalmai után licencdíjat kér a Facebooktól, de a felek nem jutottak dűlőre, ezért döntött a vállalat a per mellett. Azt nem tudni, hogy a Yahoo más közösségi oldalak ellen is tervez-e jogi fellépést, a cég csupán azt közölte, hogy másokkal már kötött licencmegállapodásokat.

Azóta történt

Előzmények