Hirdetés

Tízből csak egy felhasználó örül a Facebook átalakulásának

A Facebook a közelmúlt egyik legnagyobb átalakítására készül a hetekben, ugyanis a már egy ideje opcionálisan választható felhasználói felület, az úgynevezett Timeline hamarosan alapértelmezett lesz a közösségi oldalon, vagyis eltűnik a korábbi változat, és mindenkinél aktiválódik az új megjelenés.

Hirdetés

A Timeline, az idővonal igen nagy vitákat váltott ki mióta kipróbálható. A pártolók azzal érvelnek, hogy már ideje volt egy ilyen modern, a legfrissebb igényeket is kiszolgáló megoldás bevezetésének, míg az ellenzők attól tartanak, hogy a Facebook az eddigieknél is hatékonyabb adathalászatra ad alkalmat.

A hisztérikus félelem talán megalapozatlan, hiszen a Facebook csak a már meglévő adatokat, feltöltött tartalmakat kezeli új módon, ám az is igaz, hogy az időrendbe való rendezés, illetve az időrend alapján való keresés jelentős mértékű egyszerűsítése sokkal könnyebbé teszi a „virtuális életút” megalkotását.
Mivel a Timeline február végén mindenkinél aktiválódik, a Sophos biztonsági cég készített egy felmérést a várható fogadtatásról, és négyezer fő megkérdezése után az derült ki, hogy jelen pillanatban csak nyolc százalékuknak tetszik a változás, ellenben 51 százalékuk aggódik.

A váltáskor lesz hét nap türelmi idő, ez alatt az idő alatt a felhasználók eldönthetik, hogy a korábbi megosztásokból, feltöltésekből mit tartanak meg, és mire mondják azt, hogy nyilvánosan is elérhető.
Habár a Facebook azt közölte, hogy a váltás nem érinti a felhasználók adatvédelmi beállításait, több lap felhívta a figyelmet arra, hogy aggályos az olyan alkalmazások megjelenése, melyek információ-megosztáshoz nem kérnek engedélyt: pl. ha valaki a Spotify alkalmazásával hallgat zenét, akkor azt mindenki valós időben látja, hogy melyik dalt hallgatja.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények