Hirdetés

Állásinterjún meg kell adni a Facebook-jelszót is

Igen nagy vihart kavart az Egyesült Államokon kívül is az AP hírügynökség munkatársának minapi riportja, melyben egy megtörtént esetből kiindulva arról számolt be, hogy az amerikai munkavállalóknak egyre többször kell szembenézniük azzal, hogy az állásközvetítő ügynökség nemcsak átnézi a jelölt adatlapjait a közösségi oldalakon, hanem ezen túllépve megköveteli az illetőtől, hogy átadja a belépési kódját is, hogy megnézhesse a privát tartalmakat is. Sőt, a riport szerint egyre terjed a gyakorlat az állami, önkormányzati intézményeknél, például a rendőrségen, többek között a 911-es segélyhívónál a diszpécserek felvételijénél kérnek jelszavakat.

Hirdetés

Habár elsőre azonnal jogsértőnek tűnik ez a gyakorlat (egy jogász szerint olyan ez, mintha a háza kulcsát kérnék az illetőtől), a témával foglalkozó cikkekből kiderül, hogy jogilag egyáltalán nem tiszta a helyzet egyelőre, kifejezetten az ilyen esetekre vonatkozó szövetségi törvények nincsenek. A gyakorlatban pedig az történik, hogy az állásokra pályázók vagy a hivatalokkal kapcsolatba kerülők félelemből megadják ezeket a személyes adatokat, így a kvázi „önkéntesség” miatt nem nagyon lehet mit kezdeni a helyzettel. Feljelentésekre lenne szükség, és még akkor is bizonyítani kellene a nyomásgyakorlást.

A botrány mindenesetre már eljutott a politikai színtérre is, és két szenátor is bejelentette, hogy törvénymódosítást fognak javasolni, melyben a hivataloknak és az ügynökségeknek megtiltanák, hogy ügyfeleik közösségi oldalakra szóló jelszavait elkérjék.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények