A smiley-k is védettek, engedély kell a használatukhoz

Habár a szabadalmi háborúk korszakában az eseményeket akárcsak felületesen is követők úgy vélhetik, már nem érheti őket meglepetés, a világ két nagy mobilcégének most reflektorfénybe került pere kapcsán talán mégis felkapják a fejüket.

Történt ugyanis, hogy a Samsungot és a Research In Motiont (RIM) amiatt perelte be a Varia Holdings, mivel azok állítólag egy olyan, a cég jogelődje által 2005-ben benyújtott, két évvel később befogadott szabadalmat sértettek meg, mely a karakterekből formált érzelmi hangulatjelek, emoticonok egyszerűsített bevitelét írja le.

emoticon

A Varia Holdings a szabadalomban leírja, hogy mivel a felhasználók a mobil eszközökön az üzenetküldő, illetve az e-mailszolgáltatásokban gyakran használják az emoticonokat, ezért ezeken az eszközökön a szövegek begépeléskor sokat segítene, ha előre elkészített smiley-kat kínálna fel az alkalmazás. Az ehhez szükséges segédprogram koncepciója a felperes állítása szerint az ő ötletük, ezt a koncepciót védették le az említett szabadalomban. A kereset részletesen is tartalmazza, hogy a beperelt cégek mely eszközeiken követnek el szabadalomsértést (Samsung: Acclaim, Nexus S, Captivate, Epic, Galaxy Nexus, Transform, illetve RIM: Bold, Curve, Pearl és Storm BlackBerry).

Ha esetleg helyet adnának a panasznak, az összességében valószínűleg hatalmas összegű kártérítés kifizetését jelentené az alperesek számára.

Előzmények