A Solaris és a SPARC el fog tűnni?

Paul S. Otellini
Paul Otellini (Fotó: Intel)

Hétfőn a vállalat dolgozóinak tartott webes tájékoztatón az Intel első embere egy kérdésre válaszolva néhány mondatban elmondta véleményét az IBM és a Sun sajtóértesülések szerint küszöbön álló egyesüléséről. Paul Otellini úgy tudja, hogy a Sun már régóta aktívan keres vevőt, és a cég nyomott – tegnapi záróárfolyamon 5,85 milliárd dolláros – piaci értékét figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy vannak érdeklődők.

„Hát azt nem tudom, hogy a Cisco belépése ösztökélte-e az IBM-et. Úgy gondolom, a Sun olcsósága, az alacsony ár sokak érdeklődését felkeltette. Az biztos, hogy a Sunt az elmúlt hónapokban sokan méregették, nemcsak a [Szilícium-]völgyből, de a világ minden tájáról. Számos vállalatot hívtak vagy kerestek fel a cég egészét vagy egy részét eladásra kínálva. Úgy tűnik, most az IBM lehet a befutó. És százegynéhány százalékos felárért, gyanítom, meg is fogják kapni” – idézi az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott átirat Otellini szavait.

Hirdetés

A legújabb hírek szerint az IBM 6,5 és 8 milliárd dollár készpénzt adna a Sunért. A sztorit a múlt héten megszellőztető Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Nagy Kék jogászai már napok, de az is lehet, hogy hetek óta tanulmányozzák a felvásárlásra kiszemelt vállalat szerződéseit és pénzügyi jelentéseit. A bevett procedúrának tekinthető átvilágítás a Sun helyzetének pontos felmérését célozza, és többek között kiterjed a szövevényes keresztlicenc-megállapodásokra és egyéb érvényben lévő kontraktusokra is.

Otellini szerint az IBM érdeklődését nem motiválja a Cisco szerverpiaci belépője. „Nem hiszem, hogy ennek köze lenne a Ciscóhoz. Az IBM szerintem megpróbálja konszolidálni az architektúrákat. Ma az IBM-nek van a legerősebb Java-licence az iparágban. A Javát kifejlesztő Sun felvásárlásával megszilárdítják a pozíciójukat nemcsak a Linux-, de a Java-piacon is” – mondta.

„Úgy gondolom, hogy az akvizíciót követően idővel a Solarist és a SPARC-ot ki fogják vezetni a piacról. Nincs olyan stratégiai ok, ami miatt az IBM-nek megérné ezeket továbbvinni, inkább a kiterjedt SPARC-Solaris ügyfélbázist át fogják terelni Power platformra. Én ezt látom a legvalószínűbb stratégiának” – tette hozzá.

A vállalatvezetőnek igaza lehet abban, hogy az egyesülés után két saját platformot – a Powert és a SPARC-ot – fenntartani nem lenne racionális. Akad példa hasonló esetre az informatika nem is távoli történetében: három évvel a felvásárlást követően a Compaqot bekebelező Hewlett-Packard is kivezette a piacról az Alpha platformot – igaz, nem sokkal később saját PA-RISC architektúrájának fejlesztését is leállította.

Az egyesülés következményeit kommentálva Otellini hozzátette még: „Hogy ez jó vagy rossz nekünk? Nem tudom. Én, azt hiszem, jobban örülnék annak, ha a Sun független maradna.”

Azóta történt

Előzmények