Blokkolhatók a windowsos szervizcsomagok

XP SP3

A Microsoft kiadta a küszöbön álló Windows-szervizcsomagok automatikus telepítését blokkoló alkalmazását. Ebben nincs semmi rendkívüli: a szoftvercég egy ideje minden jelentős operációsrendszer-frissítés előtt lehetőséget biztosít a vállalatok és szervezetek számára, hogy a telepítést késleltessék, mert ezeknél a rendszereik feletti kontrollt a saját kezükben tartani szerető ügyfeleknél hónapokig is eltarthat a használt alkalmazások kompatibilitásának tesztelése. Emlékezetes, hogy annak idején a Windows XP automatikusan telepített második szervizcsomagja számos cégnél komoly fennakadásokat okozott. Legutóbb az Internet Explorer 7-hez adott ki a Microsoft ilyen Blocker Toolkitet.

A most megjelent program három operációs rendszerhez is használható: a Windows XP esetében az SP3 és Vistán az SP1 automatikus telepítését azok kiadása után 12 hónapon át blokkolja, a Windows Server 2003 második szervizcsomagját pedig 2008 márciusáig nem engedi át. Az előbbi két pakk várhatóan az év elején jelenik meg – mindkettő fejlesztése eljutott már a kiadásra jelölt (RC) verzióig –, az utóbbi pedig már március óta elérhető.

A Windows Service Pack Blocker Toolkit – amely három változatban: exe fájlként, szkriptként és ADM template-ként érhető el – csak az automatikus frissítést akadályozza meg, ha a felhasználó a maga tölti le vagy lemezen megrendeli a frissítéseket, természetesen telepítheti azokat.

Azóta történt

Előzmények