Kicselezhető a Vista telepítője

Hirdetés

A Microsoft elismerte, hogy egy az interneten számos helyen olvasható módszerrel a Windows Vista olcsóbb – többnyire a teljes verzió árának kétharmadáért-feléért megvásárolható – upgrade (frissítés) verziója is telepíthető olyan számítógépekre is, amelyeken nem található meg a Windows egy korábbi változata. A szoftvervállalat szerint a trükk használata a licencszerződés megszegését jelenti, mégsem fognak – legalábbis egyelőre úgy tűnik – fellépni azok ellen, akik alkalmazzák azt. A cég viszonylagos közönyét igazolhatja, hogy az ún. OEM-változatok – melyek például nálunk messze a legnépszerűbbek, sőt gyakorlatilag csak ilyen fogy a hazai kiskereskedelmi piacon – olcsóbbak az upgrade-eknél, miközben akár üres merevlemezre is telepíthetők, ezért a felhasználók többségének egyszerűen nem éri meg frissítést vásárolni.


Steve Ballmer Microsoft-vezér bemutatja a Vistát

A trükköt egy Microsoft MVP – a szoftvercég munkáját külsősként támogató szakember –, Marc Liron ismertette a honlapján, de számos más weboldal is részletesen bemutatja. Az eljárás lényege, hogy először az operációs rendszert a termékkulcs megadása nélkül, teljes verzióként kell installálni, majd ezt követően a már feltelepül rendszerből – amely 30 napig aktiválás nélkül is használható – ismét el kell indítani a telepítőt, ezúttal az upgrade változathoz adott kulcs megadásával. A művelet során ügyelni kell néhány lépésre – például az automatikus aktiválást minden esetben ki kell kapcsolni –, de a procedúra egyáltalán nem bonyolult. Ha a felhasználó mindent jól csinál, egyszerűen végrehajthatja az ún. tiszta (azaz üres merevlemezre történő) telepítést.

A Microsoft a CNET News.com-nak elmondta, hogy a trükk valóban működik, de akik ehhez folyamodnak, megszegik a licencszerződést. A szoftvercég mégsem aggódik, mert – mint elmondták – a felhasználóknak alighanem csak elenyésző töredéke fog pepecselni ezzel a módszerrel.

Azóta történt

Előzmények