Vista SP1 márciusban, áprilisban – már ha megfelel neki a hardvered

Helytállónak bizonyult a Tech ARP értesülése, melynek alapján tegnap beszámoltunk arról, hogy a Windows Vista első szervizcsomagjának (SP1) gyártásra kész, ún. RTM változata február 4-én megjelenik. Mike Nash, a Windows termékmenedzseri csoportjának tagja tegnap a Vista hivatalos blogjában is megerősítette, hogy az első hullámot (a Microsoft által preferált fő nyelveken: angolul, franciául, spanyolul, németül és japánul) a vállalat kibocsátotta.

Mike Nash a blogban igen nagy lépésnek tartja az SP1 megjelenését, s azt ígéri, hogy a javítócsomag telepítése után megbízhatóbb és gyorsabb lesz a operációs rendszer, s a sokat emlegetett kompatibilitási problémák száma is csökkenni fog. (Állítása szerint a tavalyi év a Vista sikerét hozta, 100 millió fölött van az eladások száma, a legnépszerűbb programok 98 százalékának már van vistás verziója, s a támogatott hardvereszközök száma a 2006. novemberi 34 ezerről 78 ezerre emelkedett.) Nash ugyanakkor megígéri, hogy tovább folytatják a felhasználók visszajelzéseire épülő korrekciós munkát, hogy még jobbá tegyék a szoftvert.

A tegnap közzétett RTM változatot eljuttatták az OEM partnerekhez, s az új számítógépekre már az SP1-es Vista kerül fel, illetve az új telepítők is tartalmazzák majd a javítócsomagot; ezek termékek a tervek szerint márciusba kerülnek a boltokba. Ugyancsak tegnap kezdték meg a vállalati szféra számára készülő DVD-k gyártását is. Nash tájékoztatása szerint: amikor az üzletekben megjelennek az SP1-es termékek, vagyis márciusban válik majd letölthetővé a már meglévő Vistákra is a javítás, a letöltőközpontból vagy a Windows Update segítségével – a késést még néhány driverprobléma megoldásával magyarázza.

Az időrend ezek szerint: március közepén a Windows Update-en és a Microsoft letöltőközpontján keresztül letölthető lesz az öt preferált nyelvű változat, ám ha a frissítés segítségével elindított telepítő úgy találja, hogy az adott számítógéphez csatlakozik egy olyan hardver, amelynek driverével még gondok vannak, akkor nem javasolja a telepítést (de megengedi). Április közepétől teszik elérhetővé az SP1-et az automatikus frissítés funkción keresztül is, ám ha a már említett hardverprobléma még fennáll, akkor nem települ a gépre a javítás. A többi nyelvre készített SP1-ek április folyamán érkeznek.

Azóta történt

Előzmények