Mindenképp lebuknak a tört Visták

Jó ideje ismert, hogy a Windows Vista első szervizcsomagja (SP1) bezárja a kaput az operációs rendszer jogtalan használatát biztosító legismertebb ún. aktiválás-hackek előtt. Konkrétan két megoldás, az OEM BIOS-szal való trükközés – amely elhiteti a szoftverrel, hogy egy PC-gyártó által előtelepített rendszer – és a 30 napos türelmi idő folyamatos megújításának lehetősége szűnik meg.

Ha az operációs rendszert e módszerek bármelyikével aktiválták korábban, az SP1 az aktiválást érvényteleníti. Ebben az esetben a Vista indulásakor egy ablak fogadja majd a felhasználót, akinek döntenie kell: aktiválja a terméket azonnal, vagy későbbre halasztja ezt. Ha az utóbbit választja – vagy vár 15 másodpercig –, bejelentkezhet az operációs rendszerbe, és annak minden szolgáltatását használhatja is, csak éppen a háttér fekete lesz. Ezen átmenetileg tud csak segíteni a háttérkép megváltoztatásával, a rendszer ugyanis óránként visszaállítja a fekete hátteret és felbukkanó buborékokban figyelmeztet az aktiválás szükségességére. Ha a Vista türelmi idős trükköt talál, ezek a kellemetlenségek az SP1 telepítését követően azonnal, ha OEM BIOS hacket, akkor csak 15 nap múlva jelentkeznek.

De mi történik akkor, ha a felhasználó nem telepíti az opcionális szervizcsomagot?

Az aktiválás-hackekkel „legalizált” Windowsokat ebben az esetben is megpróbálja kiiktatni a Microsoft. Amint Alex Kochis termékmenedzsernek a Windows Genuine Advantage program hivatalos blogjában tegnap írt bejegyzéséből kiderül: még ebben a hónapban felkerül a Windows Update-re és az automatikus frissítést használó Vistákra az a segédprogram, amely ezeket a hackeket detektálja. Ha nem talál trükköt, a felhasználó észre sem fogja venni, hogy települt, de ha igen, egy ablakban a következő figyelmeztetést dobja fel: „A Windowst helyre kell állítani! A Windows olyan szoftvert talált a számítógépen, amely megkerüli a Windows aktiválását és zavarja az operációs rendszer normális működését. E program jelenléte azt valószínűsíti, hogy az ön által használt Windows hamisítvány.”

A program első verziója – szemben az SP1-gyel – nem fogja kikapcsolni a hackeket, az erre szolgáló szoftvert külön letöltésként kínálják fel az ablakban megadott linken; később azonban integrálni tervezik a detektáló és eltávolító alkalmazást. Az nem teljesen világos, hogy miért e fokozatosság, amikor a cél úgyis az, hogy a felhasználók legalizálják a tört Vista-példányaikat. Ugyancsak nehezen érthető, hogy a program által feldobott ablak miért kínál pusztán elméleti választási lehetőséget, amikor opció nincs (ott áll a figyelmeztetés, hogy a jövőben úgyis automatikus lesz a helyreállítás: „Ha nem állítja helyre Windowsát, a rendszer kikapcsolhatja a szoftvert, és ismét szükség lehet a Windows aktiválására.”)

És mi történik akkor, ha a felhasználók nem telepítik a kérdéses frissítést sem? Semmi. Használhatják tovább a tört operációs rendszerüket...

Azóta történt

Előzmények