Új cipő kell az internetnek, a mostani két év múlva már szűk lesz

Hirdetés

A Nemertes Research Group friss tanulmánya szerint kezd szűkössé válni az internet jelenlegi infrastruktúrája, s ez komolyan veszélyeztetheti már a közeljövő fejlesztéseit is.

Az elemzőcég felmérte az internet jelenlegi kapacitását, a szolgáltatók bevételeit, s piackutatást végeztek a jelenlegi és a közeljövőben várható igényekről. Az Észak-Amerikára koncentráló kutatás megállapítja, hogy az internet „összeomlásától” ugyan nem kell tartani, de az igények kiszolgálását a jelenlegi infrastruktúra, illetve ennek tervezett fejlesztése már az elkövetkezendő 3–5 évben is alig, nagyon nehezen lesz képes biztosítani. Az elemzők véleménye szerint a hozzáférést biztosító cégeknek 42–55 milliárd dollárnyi összeget kellene áldozniuk a kapacitások megnövelésére, ám jelenleg a vállalatok ennek az összegnek csak 30–40 százalékát kívánják bővítésre fordítani. A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a jövendőben egy új Google vagy Amazon csak akkor tud majd megjelenni a piacon, ha jelentős infrastrukturális befektetéseket hajt végre.

John Till Johnson, a Nemertes elnöke úgy véli, ha nem történik komoly változás, akkor a felhasználók azt fogják tapasztalni, hogy a szélessávot igénylő, a mai nethasználatot mindinkább meghatározó szolgáltatások (video, interaktív szolgáltatások) színvonala lassanként csökkenni fog, s ez már 2010 körül érezhető lesz. A változások sebességére rámutatva Johnson megemlítette, hogy két éve még senki nem tudta mi az a YouTube, ma pedig ez az oldal 27 petabájt (27 millió gigabájt) adatforgalmat generál havonta.

A tanulmány megjelenését üdvözölte az Internet Innovation Alliance (IIA), mely a bővítés szükségességét hangoztatja már jó ideje.

Azóta történt

Előzmények