A svéd alkotmány védheti meg a Wikileakset

A közelmúltban a különféle forrásokból megszerzett titkos amerikai kormányzati dokumentumokat nyilvánosságra hozó Wikileaks alapítója, a több civil szervezet által veszélyesnek, a Pentagon szerint pedig különösen keresettnek minősített Julian Assange a szó szoros értelmében bujkált, ezért nagy változást hozhat életében, hogy egy svéd bulrvárlap, az Aftonbladet felvette munkatársai közé, így most már az újságírókat és a szólásszabadságot kiemelten védő svéd alkotmány garantálhatja érinthetetlenségét.

Assange augusztus 13-án találkozott a lap főszerkesztőjével, Jan Helinnel, és megállapodtak, hogy az információszabadság nagy indulatokat kiváltó harcosa a svéd újság kolumnistája lesz. Az Aftonbladet másnapi számának címoldalára már a vele készült interjú került fel.

A beszélgetés során Assange elmondja, hogy bőven lesz írnivalója, témahiányban nem fog szenvedni, havonta egyszer publikál. Arra a kérdésre, hogy a svéd lap együtt fog-e a jövőben dolgozni a Wikileaks csapatával, illetve, hogy jelent-e az együttműködés számukra információs előnyt, Assange kitérőleg válaszolt. Mint elmondta, elképesztő nyomás alatt állnak, mind ő személy szerint, mind vállalkozása, az amerikaiak által megindított propagandahadjárat nehéz helyzetbe hozta őket, de ugyanakkor örömmel számolt be arról is, hogy támogatóik, szimpatizánsaik száma is növekszik. Megerősítette azt a napokban általuk hivatalosan bejelentett hírt is, hogy hiába kéri az amerikai védelmi minisztérium – az érzékeny, esetlegesen ártatlanokat veszélyeztető adatok törlése után –, folytatják a birtokukba jutott afganisztáni dokumentumok közlését. A csoport eddig egymillió dollárnyi adományt kapott, de ez valószínűleg nem lesz elég, tovább gyűjtenek. Ugyanakkor önkénteseket is keresnek, akik egy e célra létrehozott honlapon jelentkezhetnek a megszerzett anyagok lefordítására, hogy minél szélesebb körben legyenek azok ismertek.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények

  • Átmenetileg leállt a WikiLeaks

    Az üzemeltetők anyagi nehézségekre hivatkozva átmenetileg beszüntették a népszerű szivárogtatós felület működését. Ígérik, hamarosan visszatérnek.