2018. május 26., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

Minden negyedik Wi-Fi védtelen

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Kaspersky Lab

Világszerte több mint 31 millió Wi-Fi hotspot elemzése után a Kaspersky Lab úgy látja, hogy minden negyedik nem biztonságos.

A Kaspersky Security Network szerint a világban található Wi-Fi-hálózatok negyedének (25%) nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhetőek – minden adatforgalom, amely ezeken a hotspotokon megy át, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat, dokumentumokat stb., könnyedén hozzáférhetőek és felhasználhatóak a hackerek számára.

A jelentés szerint a hotspotok mindössze 3%-a használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat – ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez. A maradék Wi-Fi hotspotok közel háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja. Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől – írják a szakemberek. Például ha gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (pl.: vendéglátó-egységekben kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

Érdemes megjegyezni, fűzik hozzá a jelentés készítői, hogy a top 20 ország, amely a legnagyobb arányban használ titkosítatlan Wi-Fi hotspotokat, népszerű turisztikai országok – Thaiföld, Franciaország, Izrael, Amerikai Egyesült Államok stb. A külföldre utazók a legsebezhetőbbek, ugyanis gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető Wi-Fi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53%-a aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

„Azt javasoljuk, hogy a felhasználók lehetőleg továbbra is legyenek résen amikor Wi-Fi hálózatra csatlakoznak. Ne használjanak jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat magas kockázattal járó tevékenységekre, úgy mint mobilbankolás, vásárlás, bejelentkezés különböző oldalakra (Facebook, Gmail stb.), és ne küldjenek azokon bizalmas információkat. Amennyiben fontos adatokat teszünk elérhetővé külső fél számára, az komoly veszéllyel, akár anyagi veszteséggel járhat. Természetesen kiemelten javasoljuk az adatforgalom védelmét, például VPN technológia (egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózat, a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva) alkalmazását” – nyilatkozta Denis Legezo, a Kaspersky Lab szakértője.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.