2018. december 11., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

A mobiltelefonok fele kockázati tényező

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab által közzétett legújabb kutatás szerint világszerte a mobil készülékek magas kockázatot jelenthetnek a megfelelő védelem hiánya miatt.

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretében, az Europol Mobilkártevő Tájékoztatási Kampány részeként ismertetett kutatás célja az volt, hogy megértesse a felhasználóval a tudatosság fontosságát, és fel hívja a figyelmet az online jelenlétben rejlő kockázatokra.

Hirdetés

A 21 országban, 12 ezer válaszadóval készült kutatás szerint míg a megkérdezettek többsége telepített vírusirtót tabletjére, okostelefonok esetében ez az arány csupán 50 százalék. Az emberek hajlamosabbak számítógépeiket védelemmel ellátni (88%), mint a mobiltelefonjaikat, holott számos információt, köztük a legszemélyesebb adatokat legtöbb esetben mobilokon tárolunk.

Zsarolóvírus
[+]

A felmérés szerint a felhasználók nincsenek tudatában, hogy a hordozható eszközöket is védeni kell: míg 54% gondolja úgy, hogy az asztali számítógépeken és laptopokon feltétlenül szükség van védelmi szoftverekre, addig csak 42% vallja ugyanezt telefonok és tabletek esetében. További tény, hogy a felhasználók ötöde (21%-a) nincs is tisztában a mobil kártevők veszélyeivel.

Részlegesen és kevesen

Néhányan igyekeznek megvédeni mobiljaikat, de ez jellemzően a jelszavas védelemre korlátozódik: a válaszadók 81%-nak van a számítógépén és 82%-nak az okostelefonján jelszókérő. Ha kizárólag csak jelszavas védelmet használunk – állapítják meg a szakértők –, ez azért aggasztó, mert egy jelszó nem nyújt védelmet a rosszindulatú vírus vagy adathalász támadások ellen. A fogyasztók mindössze 41%-a használ jelszót és szoftveres védelmet együttesen, ami azt jelenti, hogy a készülékek több mint a fele ki van szolgáltatva a bűnözésnek.

Wi-Fi
[+]

A legkézenfekvőbb fenyegetettség, az online aktivitásaink során (online vásárlás, vagy egyszerű adatmegosztás) közzétett adataink ellopása. A kutatás megállapította, hogy a kibertámadások elszenvedőinek androidos telefonja is fertőzött volt (21%-a), és 22%-uk az adatait is elvesztette.

Viktor Jablokov, a Kaspersky Lab mobil üzletágának vezetője szerint: „A mobileszközök fontos részei életünknek. Nemcsak fontos információt tárolnak, hanem banki tranzakciót folytatunk, levelezünk, képmegosztó közösségi oldalakat használunk, tartjuk a kapcsolatot a külvilággal. Felelőtlenség védtelenül hagyni a számunkra fontos adatokat. A kutatásból kiderült, hogy minden második telefon veszélynek van kitéve. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megváltoztassuk még rengeteg munka vár ránk. Tájékoztatni akarjuk az embereket a rájuk leselkedő veszélyekre, hogy minél otthonosabban és védetten mozogjanak az online térben.”

Alkalmazások
[+]

Annak érdekében, hogy megvédjék a mobil készülékeket a bűnözéstől, a Kaspersky Lab elindított egy oldalt: https://www.kaspersky.com/android-security. Ez a felület megvédi az okostelefonokat és a táblagépeket a kártevő alkalmazásoktól és honlapoktól, biztosítja a felhasználók adatait és a lopásgátló funkció védi a felhasználói adatok biztonságát, ha a mobil, a tablet elveszett vagy ellopták.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.