Bárkinek elolvashatják a WhatsAppon küldött üzeneteit

A ProPublica szerint 2 milliárd felhasználó nem igazán van tisztában azzal, hogy mit jelentenek a Facebook irányelvei és a WhatsApp titkosítása a gyakorlatban.

A ProPublica nyomozása alapján egy 2 milliárd főből álló felhasználó tábor számára nem igazán teszi egyértelművé a Facebook a saját irányelveit, továbbá azt, hogy mit is jelent a WhatsApp üzenetküldő titkosítása.

Hirdetés

A WhatsApp 2016 óta ugyan titkosított a végpontok között, de a gyakorlatban vannak olyan körülmények, amelyekben a Facebook speciális szoftverével 1000 vállalkozó képes elolvasni a WhatsAppon elküldött üzeneteket, hiába vannak azok elvileg titkosítva.

Példának hozták, hogy amikor valaki jelent egy üzenetet (akár privát beszélgetésben), egy AI-alapú algoritmus gyanús tevékenységeket kezd kutatni, terrorizmussal, gyermekvédelemmel kapcsolatban. Azután a jelentett üzenetet négy korábbival együtt valódi embereknek továbbítja ellenőrzésre.

Ezután a felhasználót figyelmen kívül hagyhatják, blokkolhatják vagy megfigyelés alá helyezhetik. A titkosítatlan üzenetek, telefonszám, mobilazonosító, csoportok, státusz, akku töltöttsége és jelerősség mind láthatóak ilyenkor.

A jelentés szerint ez a gyakorlat benne van a felhasználóknak írt, magánszférával kapcsolatos irányelvekben, de nagyon mélyre kell ásni, hogy valaki megtalálja. A Facebook szerint a gyakorlat a felhasználók visszajelzésén alapul.

A jelentés lényege, hogy a WhatsApp titkosítása talán mégsem olyan elképesztően privát, mint egyesek gondolták.

Azóta történt

Előzmények