Visszadobta a Facebook ajánlatát a Waze

Belsős, az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva írta meg az AllThingsD, hogy vége szakadt a tárgyalásoknak a Facebook és a népszerű közösség navigációs alkalmazást fejlesztő Waze között. A felvásárlásról szóló hírek néhány hete röppentek fel, és akkor az üzlet értékét 800 millió és egymilliárd dollár közé tették iparági források. Már akkor is ment a találgatás arról, hogy a Facebook a sikeres akvizíció esetén áttelepítené-e a Waze csapatát az Egyesült Államokba, ahogy azt a korábban felvásárolt cégek munkatársaival tette, vagy hagyná a fejlesztőket továbbra is Izraelben dolgozni.

A most kiszivárgott információk szerint pont ez a kérdés az egyik legnagyobb oka annak, hogy a Facebook végül hoppon maradt. Mark Zuckerberg ugyanis ragaszkodott volna ahhoz, hogy a Waze csapata a Facebook kaliforniai főhadiszállásán folytassa a munkát, de az izraeli fejlesztők nem hajlandóak áttelepülni az Egyesült Államokba.

Persze könnyen lehet, hogy ez csak kifogás a Waze részéről, és egy, a Facebookénál is jobb ajánlat miatt fújtak visszavonulót. Nem lenne meglepő, ha a Google a Facebooknál is többet lenne hajlandó fizetni, vagy megengedőbb feltételekkel is belemenne az üzletbe. Egyrészt a cég térképszolgáltatása már így is a legjobb a piacon, amit csak még jobbá tehetne a Waze technológiájával, másrészt a szolgáltatással saját közösségi platformját, a Google Plust is tovább tudná erősíteni. A több tízmillió felhasználó által generált geolokációs adathalmaz potenciális értéke se elhanyagolható.

Azóta történt

Előzmények