Már az Instagrammal is készíthetünk videót

Tegnap óta az Instagrammal már nem csak képeket, hanem rövid videókat is tudunk készíteni és megosztani, a Twitter Vine-jához hasonlóan. Az új funkció a Vine 6 másodperces klipjeivel ellentétben 15 másodperces felvételek készítésére ad lehetőséget, az alapvető szerkesztési műveleteket már az alkalmazásban elvégezhetjük, valamint 13 különböző filter használatára is lehetőségünk van. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a 15 másodperces időtartamot választották, Kevin Systrom, az Instagram vezérigazgatója azt válaszolta, hogy inkább „művészi”, mintsem tudományos okai vannak, és szerinte egyik sem szükségszerűen jobb mint a másik (azaz a Vine), egyszerűen csak így érezték jónak.

Hirdetés

Systrom nagyon sokat vár az újdonságtól, ami nem is csoda, hiszen az Instagramot havonta 130 millióan használják, és eddig több mint 16 milliárd képet osztottak meg az oldalon. A cégvezető már régebben is utalt rá, hogy a videómegosztásban látja az Instagram jövőjét, ugyanakkor azt is mondta, hogy szerinte bizonyos tényezők – például a mobil adatforgalom alacsonyabb általános sebessége és a feltöltött videók megnézéséhez szükséges hosszabb idő – miatt nehéz jól működő szolgáltatást építeni. „A videózás műfajában nagyon nehéz jónak lenni, és gyors fogyasztása is nehézkes”. Úgy fest, hogy az Instagramnak a Facebook erőforrásai kellettek ahhoz, hogy számukra is elfogadható színvonalú szolgáltatást hozzon létre. Ahogy Systrom mondta, a funkció élesítéséhez nagyon komoly infrastrukturális háttérre volt szükség.

A Vine válaszul még tegnap új funkciókat jelentett be, az alkalmazás következő frissítésétől már tudunk készíteni (és elmenteni) próbavideókat, megjelenhetnek standard kategóriák (szemben a mostani megoldással, amivel az Explore oldalon a legnépszerűbb hashtagek között keresgélhetünk), és egy kis dizájnfrissítés is várható.

Az Instagram legfrissebb, 4.0-ás verziója már elérhető iOS-re és Androidra is.

Azóta történt

Előzmények