Elzárta az utat egy önvezető taxi

Egy YouTuber a hátsó ülésről vette fel, hogy Arizonában a Waymo önvezető taxija elzárta az utat, majd megpróbált megszökni a technikusok elöl.

Miközben továbbra is ömlik a pénz az önvezető autók és a robottaxik fejlesztésébe, egyre több szakember oszt meg aggasztó tényeket a valóságról, emellett egyre több kínos esetről jelennek meg beszámolók.

Arizonában a napokban a Waymo egyik önvezető taxija működött rendellenesen, majd elzárta az utat, később pedig a technikus elöl is megpróbált megszökni. Az egészet felvette Joel Johson YouTuber, aki a hátsó ülésen utazott.

Phoenix vonzáskörzetében 2017 óta tesztel önvezető járműveket a Waymo, az illető több mint 2 éve vesz fel ilyen videókat. Egy kisebb területen pedig már emberi sofőr nélkül is kínál fuvart a cég. A szóban forgó videóban megpróbált egy építkezésnél, bójákkal lezárt sávba hajtani az autó, végül megállt, az utas pedig online segítséget hívott. Utasították az ügyfelet, hogy maradjon az ülésben, hátha újra elindul a jármű.

Az önvezető zónákban járőröző szervizautót is megpróbálták bevetni végül, de az elöl megpróbált elszökni a robottaxi, míg végül az út középen megint megállt. Végül a technikusok kézi módba kapcsolták a járművet, de mielőtt ez sikerült, még kétszer megpróbált elmenni a robottaxi előlük.

A Waymo szerint amikor a kiterjesztett zónában az önvezető autójuk szokatlan helyzetbe került, az utas távoli segítséget kért, de az interakció során a specialista csapat pontatlan útmutatást adott, és végül az utcai technikusoknak kellett segíteniük az út befejezésében. Elismerték, hogy a helyzet nem volt ideális, de a segítség megérkezéséig az autó biztonságban volt, és tartották a kapcsolatot az utassal. A visszajelzéseket már fel is használták további fejlesztésekhez.

A szakértők szerint ez az eset is mutatja, hogy az önvezetéstől még elég messze állunk, a Waymo ráadásul a kategória úttörője, a legkisebb hibaaránnyal a kaliforniai adatok szerint.

A hatóságok az utóbbi időben nem csak a kriptopénzekre, kriptotőzsdékre és zsarolótámadásokra fordítanak nagyobb figyelmet, az önvezető autók is a célkeresztjükbe kerültek. Amerikai szenátorok komolyan megrendszabályoznák az önvezető autók piacát, miután egyre többen kritizálják azt a sokasodó Tesla-balesetek miatt (még akkor is, ha sokszor végül nem a robotpilóta funkció eredményezte a balesetet).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Waymo

Azóta történt

Előzmények