A Vodafone megvenné a T-Mobile UK-t

Hirdetés

A Vodafone vezetői azt fontolgatják, hogy felvásárolják a T-Mobile brit üzletágát – írja a Financial Times tegnapi tudósítása. Amennyiben igaznak bizonyulnak a híresztelések, akkor az óriáscég létrejöttével jelentősen átrendeződne a szigetországi mobilpiac.

A bevételeket tekintve a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának tekinthető Vodafone a spanyol Telefónica (27 százalék) után Nagy-Britanniában a második (25 százalék), s a 4,4–6 milliárd euró piaci értékű T-Mobile UK csak a negyedik (15 százalék), lemaradva az Orange (22 százalék) mögött, de megelőzve a 3 nevű társaságot (8 százalék). Ha az akvizíciós tervekről szóló híresztelések igaznak bizonyulnak, akkor a Vodafone komoly előnyre tenne szert, s meglehetősen nagy az esélye annak, hogy a versenyhatóságok esetleg nem engedélyezik a tranzakciót. Igaz viszont az is, hogy ha a Vodafone 40 százalékos részesedéssel rendelkezne, akkor alakulna ki egy olyan helyzet, amilyen például Franciaországban vagy Olaszországban, ugyanis az Egyesült Királyság az egyetlen nemzeti piac Európában, ahol öt szolgáltató működik, s emiatt mindegyikük régóta panaszkodik, mivel a kíméletlen árverseny jelentősen csökkenti a cégek profitját.

Az érintett vállalatok egyelőre nem kívánták kommentálni az értesülést, de a Financial Times belső forrásokból úgy tudja, hogy a Vodafone-nál most azt mérlegelik, hogy a felvásárlás vagy a vegyes vállalat alakítása lenne célszerűbb megoldás.

Azóta történt

Előzmények