T-Mobile-ügy: a hackerek adatai valósak

Hirdetés

Mint arról tegnap beszámoltunk, az elmúlt hétvégén hackerek azt állították, behatoltak az amerikai T-Mobile informatikai hálózatába, és tömeges mennyiségben gyűjtöttek be bizalmas információkat a cég működésével kapcsolatban – beleértve gazdasági és előfizetői adatokat is. Az insecure.org portálra küldött e-mail tanúsága szerint a támadók már árulják a megkaparintott információkat, de eddig nem találtak komolyabb érdeklődőt – hiába próbálkoztak többek között a T-Mobile versenytársaival, a vállalatok visszautasították az ajánlatokat. „Nálunk van mindenük: adatbázisok, bizalmas dokumentumok, a szervereiken futó programok és szkriptek adatai, 2009-ig bezárólag gazdasági dokumentumok” – írták. Ezzel a magabiztos kijelentéssel kapcsolatban a témában megszólalók közül többen felvetették, vajon amennyiben hackerek valóban hozzájutottak az amerikai T-Mobile bizalmas dokumentumaihoz, mégis miért nem publikálnak belőle részleteket; az információmorzsák elhintésével ugyanis kétségkívül nagyobb érdeklődésre tarthatnának számot – már ami az állítólagosan begyűjtött adatok jövőbeli értékesítését illeti.

A T-Mobile tegnap szóvivőjén keresztül tudatta, vizsgálják az esetleges kibertámadás körülményeit, illetőleg ezzel szoros összefüggésben tanulmányozzák az insecure.org portálon publikált adatokat is. Ma pedig bejelentették: a weblapon felbukkant kódok egyeznek a saját rendszerükben tárolt egyik dokumentumban szereplő adatokkal – ugyanakkor kihangsúlyozták, az információ birtoklása önmagában nem okozhat kárt a cég ügyfeleinek.

Emlékezzünk vissza: 2005-ben már előfordult egyszer, hogy az amerikai T-Mobile hálózata kompromittálódott: akkor hozzávetőlegesen 16 millió előfizető adataihoz férhettek hozzá kiberbűnözők.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények