Videón az ISS-re érkező Dragon dokkolása

Az új szobával és egyéb hasznos felszerelésekkel megpakolt űrhajó visszafelé majd hibás eszközöket, kutatási mintákat és szemetet szállít.

Sikeresen dokkolt a SpaceX Dragon. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységének 44 éves tagja, Tim Peake vezérelte a Canadarm2 robotkart a művelet során. A csomagok között van a "felfújható szoba" is (BEAM), amivel a tervek szerint már májusban kibővítik a rendelkezésre álló teret. Ezzel megkezdődik a tesztelése annak a technológiának, amiből a Mars első, átmeneti telepeit építenék fel.

Tim Peake egyébként az Európai Űrügynökség első brit asztronautája, egyúttal a hatodik Egyesült Királyságban született űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomáson járt. 2015. december 15-én érkezett meg az ISS fedélzetére, alig hat és fél órával a bajkonuri űrrepülőtérről (Kazahsztán) történő indulás után. A 46-os és 47-es számú expedíciókban vesz részt, várhatóan júniusban tér majd vissza a Földre.


(forrás: NASA) [+]

A március óta tartó 47-es küldetés során a csapat elsősorban az űrrepülés mozgásszervi rendszerekre gyakorolt hatását vizsgálja, illetve az űredzést tökéletesítik, de többek között kipróbálják azt is, hogy a mikrogravitációs térben hogyan változik a szilárd anyagok folyékony közegben történő oldhatósága.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények

  • Sikeresen fellőtték a Falcon 9-et

    A „fedélzeten” várakozik a SES-9 műhold. Miután útnak indulnak, a Falcon egy része visszatér, hogy a nyílt vízen kíséreljen meg vertikális landolást.

  • NASA űrkiállítás nyílt Budapesten

    Az űrkutatást bemutató gyűjtemény mellett szimulátorok is várják az érdeklődőket.