Virtuális valóság az űrből

Jövőre indul az első SpaceVR műhold a világűrbe, hogy onnan kapjunk folyamatosan a képet a Földről és a világegyetemről.

A SpaceVR startupja már régóta dolgozik a világűr mindenki számára elérhető közelségbe hozatalán. Ehhez egy bukott, majd egy sikeres Kickstarter kampányon keresztül vezetett az út, amivel megteremtették az alapokhoz szükséges 100 000 dolláros tőkét, amit tovább 1,25 millióval egészítettek ki seed befektetők által, így tényleg megkezdődött a visszaszámlálás. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy aláírták a szerződést egy kilövési megállapodásról, miszerint a SpaceX CRS-12, a Nemzetköz Űrállomásra (ISS) tartó missziója során, az Overview 1 névre keresztelt műholdat is magával viszi.


[+]

A SpaceVR akar lenni az első, aki sikeresen megvalósítja az űrturizmust, még ha csak virtuálisan is, ezért megbízták az űrállomáson található NanoRacks labort, hogy építsék meg ott az Overview 1-et, majd ezt követően állítsák alacsony föld körüli pályára a CubeSat Deployer segítségével. A focilabdánál alig nagyobb szatellit, aminek fejlesztésére költötték a pénz legjavát, egy másik társával kiegészülve folyamatos, 360 fokos képet szolgáltat majd, ami előfizetéses rendszerben lesz elérhető valamikor a jövőben.

A cég filozófiája saját szavaikkal: „a SpaceVR célja, hogy legyen mindenkinek lehetősége megtapasztalni az igazi végtelenséget, a határtalan univerzumot a virtuális valóság által”. Az első műholdjuk, az Overview 1 eleve 4K felbontású szenzorokat használ majd a lehető legrészletesebb látványvisszaadás érdekében. A tervek egyébként sokat változtak mióta Ryan Holmes ötlete alapján másfél évvel ezelőtt elindult a vállalkozás. Ennek ellenére úgy tűnik, a realitásokhoz alkalmazkodó vezető álmai valóra válhatnak, és ha minden jól megy jövő nyáron már mi is belenézhetünk a végtelen sötétjébe egy magáncég műholdjának szenzorain keresztül.

Azóta történt

  • VR headsettel a rák ellen

    A Cambridge-i Egyetem kutatói a virtuális valóság segítségével igyekeznek jobban megismerni a halálos betegséget.

Előzmények