A NASA eladná a Nemzetközi Űrállomást

Az ok egyszerű: kevés a pénz, és a középpontban most már a Mars-utazás előkészítése áll.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentette, hogy a nemzetközi összefogással létrehozott, ám ma a NASA által üzemeltetett űrállomást (International Space Station – ISS) a 2020-as évek közepe táján szeretnék egy űrtevékenységgel foglalkozó magánvállalatnak eladni – értesült a ZDNet.

A hivatal képviselői ezt egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentették be, melyet azért hívtak össze, hogy a 2030-as évekre tervezett Mars-utazás részleteiről és koncepcióiról beszéljenek az újságíróknak. Az ISS nagy segítséget jelentett abban, hogy a hosszabb távú űrben tartózkodás emberi testre és pszichére gyakorolt hatását meg tudják figyelni, ám fogy a pénz: a jelen pillanatban rendelkezésre álló és várható költségvetésből csak 2024-ig tudják működtetni az űrállomást. Ugyanakkor nem szeretnék feladni a kutatási projekteket, de mivel előreláthatólag erre nem lesz kormányzati forrás, így az eladással, illetve a várhatóan megkötendő partneri vagy egyéb szerződésekkel próbálják meg ezt biztosítani, sőt az is szóba került, hogy az új tulajdonos megbízásából kutatási bérmunkát is végeznének.

A tervek minden bizonnyal komolyak, hiszen az űrállomáson épp a héten szereltek fel egy új dokkolóegységet, hogy az űrrepüléssel foglalkozó magáncégek járműveinek kapcsolódását megkönnyítsék. Emellett nem kevés egyeztetésre lehet még szükség, hiszen a nemzetközi együttműködéssel felépített ISS-hez nagyon sok más ország is hozzájárult, nem kis összegekkel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények