Drónhajón landolt a SpaceX rakétája

Szinte hihetetlen: miután elképesztően fontos felszerelést indított a Nemzetközi Űrállomásra, az első fokozat visszatért és tökéletes leszállást hajtott végre.

A SpaceX CRS-8 küldetését az időjárási előrejelzések ellenére sikerrel megkezdte magyar idő szerint péntek éjszaka, hogy a Falcon 9 továbbfejlesztett változata a Nemzetközi Űrállomásra juttassa a Dragon űrkapszulát, amit majd két nap múlva, egy robotkarral (Canadarm2) fognak be az űrállomás jelenlegi lakói.

A Falcon 9 megtette amit kellett, így most azért izgulhatunk, hogy a Bigelow Expandable Activity Modult (BEAM) is összelegózzák odafönt az állomással. Ez az első kiegészítő, amit már az űrben szerelnek össze a főegységgel. Az összesen 3,17 tonnás csomagból 1,4 tonnát nyomó BEAM a tervek szerint legalább két éven keresztül képezi majd szerves részét az ISS-nek. Ezalatt azt vizsgálják majd többek között, mennyire képes ellenállni a sugárzásnak, illetve hogy milyen hatással volt  a Falcon 9 orrán történt utazás az egységre, amit majd már az űrállomáshoz kapcsolást követően fújnak fel, mint egy lufit, ezzel mintegy 16 m3-es térrel növelve az ISS területét.

A többi kritikus felszerelés, amit a Dragon az ISS-re szállít, mindenféle eszközt, utánpótlást és olyan anyagokat jelent, amelyek az állomáson dolgozók kutatásaihoz és felfedezőútjaihoz szükségesek. A NASA húsz alkalomra szerződtette az amerikai SpaceX vállalatot, most a nyolcadik küldetést teljesítette Elon Musk cége.


(forrás: NASA) [+]

Ha ez még nem lett volna elég, a Falcon 9 fedélzetén 16 darab Flock 2d 3U CubeSat pikoműhold (10×10×11,35 cm méretű, maximum 1,33 kilós kocka) is utazott, ezek a Planet Labs által épített és üzemeltetett Flock flottát erősítik, és a Földet vizsgálják.

Miközben a NASA és a Planet Labs munkatársai a szállítmányok egészben történt fellövését ünnepelték, a SpaceX rakétájának első fokozata visszatért a légkörbe, és kevesebb mint tíz perccel az indítás után sikeresen leszállt az Of Course I Still Love You drónhajó óceánon úszó platformjára. Nem robbant darabjaira, nem borult fel, hanem függőleges állásban leparkolt, ezzel újra történelmet írva azután, hogy tavaly decemberben először (és eddig egyedülálló módon) a szárazföldre tért vissza a SpaceX rakétájának első fokozata.

A kirakodást követően a rakétát követi majd az űrkapszula is, a Dragon mindenféle tudományos mintával, menet közben az ISS fedélzetén meghibásodott és javításra váró hardverrel, illetve természetesen sok-sok zsák szeméttel megrakodva tér vissza a Földre.

Azóta történt

Előzmények