Jönnek végre a Nano processzoros gépek

Egy évvel ezelőtt rántotta le a leplet Nano márkanevű új mikroprocesszoráról a tajvani VIA Technologies, de a papíron ígéretes, rendkívül alacsony fogyasztású chippel felszerelt gépeket azóta is hiába várta a felcsigázott vásárlóközönség. Ám ami késik, nem múlik: a hírek szerint a csütörtökön kezdődő Consumer Electronics Show (CES) kiállításon látható lesz jó néhány olyan nanós hardver, mely február-március táján a kiskereskedelemben is megjelenik.

A chip állítólag több mint tíz, többségében tajvani számítógépgyártó notesz- és asztali gépeiben köszön majd vissza hamarosan, sőt a pletykák szerint a Samsung is előrukkol egy Nano processzoros laptoppal. Ez a nem hivatalos információk szerint egy 12,1 colos kijelzővel, 1 GB memóriával és 160 GB-os merevlemezzel felszerelt modell lesz, amelyben egy 1,3 GHz-en futó CPU dolgozik majd.

Azt, hogy a CES-en több Nanóra épülő terméket is bemutatnak, a PC World-nek megerősítette a VIA marketingvezetője, Richard Brown is, aki azonban tartózkodott a partnerré szegődött gyártók megnevezésétől. Azt viszont elmondta, hogy ezek a laptopok valószínűleg már februárban vagy márciusban kaphatók lesznek.

Brown elárulta azt is, hogy gőzerővel készül és még az idei harmadik negyedévben megjelenik a 3000-es sorozatú Nano, a jelenlegi 2000-es széria továbbfejlesztése. Ez még egymagos chip lesz, amely kisebb változtatásokat tartalmaz majd, és a javított 65 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően jobban skálázódik és kevesebb fogyaszt, mint elődje. Pletykák szerint az új generáció már az SSE4 utasítások végrehajtására is képes lesz. Készül a Nanóból kétmagos változat is, amely a tervek szerint a negyedik negyedévre ölt testet.

A Nano processzort a cég nem elsősorban a most divatos netbookokba, hanem valamivel nagyobb, 12-13 colos kijelzőjű gépekbe szánja. E szegmens kívánalmainak megfelelően hamarosan, várhatóan áprilisban jönnek ki egy újabb, a mostani VX800-nál energiatakarékosabb chipkészlettel a platformhoz – ígérte Richard Brown.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

  • Kell az Nvidiának a VIA?

    A friss pletykák szerint a kaliforniai vállalat részesedést akar vásárolni tajvani riválisában. Kérdés, hogy miért.

Előzmények