Verhetetlen a Blue Gene

Az IBM saját laboratóriumában állította üzembe a világ második legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét. A Blue Gene Watson – mely az iparágban általánosan elfogadott Linpack tesztprogrammal végzett mérések alapján 91,3 teraflopot (billió lebegőpontos művelet másodpercenként) képes kipumpálni magából – részben demonstrációs céllal készült, a nagy számításigényű tudományterületeken aktív vállalatok és intézmények figyelmének felkeltésére hivatott.

Az újabb Blue Gene-alapú rendszer bejelentését ügyesen időzítette az IBM: a világ szuperszámítógépeit rangsoroló Top500-as lista frissítése ugyanis két hét múlva esedékes. Az új masinánál csupán a nagy vasak világranglistáját tetemes előnnyel vezető, szintén IBM-gyártmány – és azonos elemekből épített – Blue Gene/L erősebb. Ez a monstrum az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában található, és teljesítménye már most, félkészen is 135,5 teraflopra rúg, teljesen kiépített változata azonban ennek a kétszeresét hozza majd.

Az IBM önállóan is forgalmazza a Blue Gene rendszereket: egy – 1024 processzort tartalmazó – rack induló ára 2 millió dollár körül van. A számítógépeket bérbe is lehet venni, heti 10 000 dollárért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények